Novo pravilo

IFAB odlučio da se namjerno kašljanje u smjeru suca ili igrača kažnjava crvenim kartonom

Hina

Kao za sve prekršaje u nogometu sudac može odlučiti kakva je prava priroda takvog prekršaja", pojašnjava IFABLONDON Nogometaš koji će namjerno kašljati u smjeru suparničkog igrača ili suca tijekom utakmice mogao bi biti kažnjen crvenim kartonom, odnosno isključenje, odlučio je u utorak Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) koji odlučuje o pravilima igre.


Čak i u profesionalnom nogometu gdje su igrači redovito testirani pa samim tim se pretpostavlja da nisu nositelji koronavirusa, IFAB navodi da sudac može odlučiti da takva gesta predstavlja opasnost ili uvredu.


“Kao za sve prekršaje u nogometu sudac može odlučiti kakva je prava priroda takvog prekršaja”, pojašnjava IFAB.
“ako se jasno radi o slučajnosti , sudac neće reagirati čak i ako je do kašlja došlo na dovoljnoj udaljenosti od bilo kojeg drugog igrača”, dodaje IFAB.


Jučer je Engleski nogometni savez (FA) također najavio novi pravilnik koji če se primjenjivati na utakmicama svih razina u Engleskoj i kojim je izjednačen čin udaranja suparnika ili suca s namjernim kašljanjem u njihovom smjeru. U oba slučaja se takav postupak kažnjava izravnim crvenim kartonom, odnosno isključenjem.