Nogometna pravila

IFAB ipak nije raspravljao o “plavom kartonu”, ali uvodi se – kapetanska zona

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Odbor za nogometna pravila podržao je ideju suspenzije igrača zbog taktičkih prekršaja, jezika i općenito neprimjerenog ponašanja na nogometnim utakmicama



GLASGOW  Međunarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) održao je skupštinu u Glasgowu na kojoj bi trebala biti glavna rasprava o širem uvođenju plavog kartona za privremena isključenja nogometaša na utakmicama, ali se u toj novini u nogometu ipak nije raspravljalo.


Kako prenosi njemačka tiskovna agencija dpa, ideja je bila da se novo uvođenje plavog kartona isproba i na nekim od najviših nogometnih razina, poput Engleskog kupa, ali  o tome praktički nije bilo govora u Glasgowu.


Kako je IFAB rekao u priopćenju za javnost, oni su samo poboljšali trenutne smjernice za suspenzije u omladinskom i dječjem nogometu. “Na neko šire uvođenje privremenih isključenja računat ćemo tek kada se saznaju učinci tih promjena”, dodaju u IFAB.




Krajem studenog, IFAB je preporučio isprobavanje kraćih disciplinskih kazni između utakmica kao dio značajnog napora da se smanji nedolično ponašanje igrača. Na tadašnjem godišnjem poslovnom sastanku u Londonu, Odbor za nogometna pravila podržao je ideju suspenzije igrača zbog taktičkih prekršaja, jezika i općenito neprimjerenog ponašanja na nogometnim utakmicama.


Vremenske kazne uvedene su u engleski nogomet na nižoj razini 2019. kako bi se podigla razina poštovanja i sportskog ponašanja. Medijski napisi o plavom kartonu objavljeni u veljači naišli su na brojne negativne reakcije na društvenim mrežama, a javno su se protivili i neki stručnjaci, treneri i igrači. Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino također je u petak rekao da nije upoznat s korištenjem plavih kartona na testovima, a također je naglasio da je FIFA u potpunosti protiv ove ideje.


U priopćenju nakon skupštine, IFAB je spomenuo još samo dva protokola za pomoć sucima u kontroli ponašanja igrača. Potvrdili su uvođenje takozvane kapetanske zone, gdje je samo kapetan mogao prići sucu, kao i pravo suca da nakratko prekine utakmicu ako među igračima obje momčadi bude “vruće krvi”.