Liga nacija

Hrvatske odbojkašice zadovoljne turnirom u Brazilu i spremne za turnir u Tajlandu

Hina

Foto FIVB

Foto FIVB



Ženska hrvatska odbojkaška reprezentacija u oslabljenom sastavu, bez nekoliko ključnih igračica te s nekoliko rekovalescenata, odigrala je drugi turnir VNL Lige nacija u Brazilu na maestralnoj razini i u zadnjem susretu pobijedile Tajland sa 3:0 (17, 21, 20) .


Od četiri susreta Hrvatice su slavile u dva, protiv Koreje 3:0 (23, 21, 14) te protiv Tajlanda i to nakon tek 17 sati poslije iscrpljujućeg susreta protiv aktualnih svjetskih prvakinja Srbije od kojih su izgubile 1:3. Istim rezultatom hrvatske su odbojkašice izgubile i od olimpijskih pobjednica, reprezentacije SAD.


“Iz utakmice u utakmicu pokazivale smo sve bolju igru i pokazale da se možemo nositi i s najvećim ekipama. Ovim pobjedama omogućile smo si velike šanse za igranje u VNL-u i dogodine. Jako smo sretne zbog ovih dobrih rezultata, no čeka nas još posljednji turnir na Tajlandu gdje moramo potvrditi ove dobre igre”, rekla je nakon brazilskog turnira Martina Šamadan.




Posljednjeplasirana reprezentacija od njih 16 koliko sudjeluju u VNL ispada, tj. igra kvalifikacije na Challenger kupu s pretendentima za Ligu nacija dogodine. Hrvatska je trenutno na 14. mjestu sa šest bodova i skorom setova 8-18, ispred Bugarske s pet bodova i Tajlanda koji je bez bodova.


Hrvatski izbornik Ferhat Akbaš nakon posljednje utakmice je rekao: “Na ovom turniru u Brazilu počeli smo rasti kao ekipa, igračice su se adaptirale na ritam igara na svjetskoj razini. Pobjede protiv Koreje i Tajlanda povijesne su. Idući tjedan novi je izazov na Tajlandu, ne želimo ispasti iz VNL-a pa sam siguran da će igračice dati sve od sebe i pružiti ponovno sjajne partije u Bangkoku.”


“Početak turnira otvorile smo s jednom od najboljih ekipa na svijetu, reprezentacijom SAD i izgubile 1:3, ali nas to nije obeshrabrilo. Vidjele smo da se možemo nositi sa svima pa smo to i pokazale dva dana kasnije protiv Koreje koju smo u sjajnoj utakmici savladale s 3:0. U treći susret  protiv Srbije ušle smo nervozno, no ipak smo uspjele dobiti treći set. Na kraju je njihovo iskustvo presudilo pa smo izgubile 1:3. Kao šećer na kraju došla je posljednja utakmica s Tajlandom gdje smo ušle hladne glave i držale smo se svog sustava igre i na kraju pobijedile s 3:0. No, čeka nas još najvažniji turnir na Tajlandu gdje ćemo dati sve od sebe da ispunimo cilj, a to je ostanak u Ligi nacija”, dodala je na kraju Karla Antunović, mlada organizatorica igre koja je tek ovo ljeto ušla u reprezentaciju i odmah u prvu postavu.


Pred hrvatskim odbojkašicama je još jedan turnir Lige nacija, koji će od 27. lipnja do 2. srpnja biti odigran u Bangkoku.  Na njemu će hrvatska reprezentacija odigrati još četiri utakmice: 27. lipnja (12 sati) protiv Kanade, 29. lipnja (8 sati) protiv Nizozemske, 1. srpnja (8 sati) protiv Italije te 2. srpnja (8 sati) protiv Turske.