Kvalifikacije za EURO

HRVATSKA – TURSKA 0:1 Šok na Opus Areni! Umjesto ključne pobjede nemoćna Hrvatska upisala poraz od Turske

Portal Novi list

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Ovo je prvi poraz Vatrenih u aktualnim kvalifikacijama



OSIJEK Prema riječima Zlatka Dalića, večerašnja utakmica u Osijeku s Turskom za Hrvatsku je ključ plasmana na EURO u Njemačkoj. Hrvatska trenutačno vodi na ljestvici skupine s 10 bodova koliko ima i Turska, no Vatreni imaju i utakmicu manje. Slijede Armenija i Wales sa po sedam bodova, dok je Latvija na »nuli«. Prve dvije pozicije iz skupine osiguravaju plasman na EURO. Za  Vatrene listopad je ključan, danas je na programu sudar s Turskom, u ponedjeljak s Walesom u gostima.


– Tako razmišljamo i tako se pripremamo. Kod nas uvijek postoji pritisak. Isto tako, uvijek netko nedostaje. Međutim, ovoga puta smo bez dvaju najboljih napadača,
koji su u mojem mandatu dali najviše golova. Uvijek je jedan od njih dvojice bio taj koji bi zabio gol i riješio utakmicu. To je za nas jedan hendikep, ali imamo nove igrače koji su čekali svoju priliku i sada će je dobiti – podvukao je Dalić uoči utakmice.


Već neko vrijeme se zna da izbornik zbog ozljeda na raspolaganju neće imati spomenutu dvojicu, Ivana Perišića i Andreja Kramarića, te Luku Ivanušeca, Mislava Oršića i Marka Livaju. Osim toga, Josip Juranović i Bruno Petković još uvijek se nisu u potpunosti oporavili.




– Kako sada stvari stoje, njih dvojicu nećemo forsirati. Bit će na klupi za pričuve i pripremat ćemo ih za utakmicu s Walesom u Cardiffu. Bio bi prevelik rizik da ih sada stavimo u igru. Tražimo rješenja za napad protiv Turske. Josip Brekalo dobro igra u Fiorentini, a najviše voli biti na lijevoj strani i sada mu se otvorila prilika. No, tu su i Lovro Majer i Nikola Vlašić. Mario Pašalić ima odgovornost i disciplinu, i zato ga vidimo na desnoj strani. Petar Musa je, pak, u vrhu napada u prednosti pred Dionom Drenom Beljom – istaknuo je izbornik.


Čekamo službene sastave.


Stigli su sastavi.


Dalić se odlučio na očekivanu postavu. Izbornik je u odnosu na najavljenu momčadi napravio tek jednu promjenu, umjesto Sose utakmicu počinje Barišić.


90+5 minuta: Kraj  utakmice, Hrvatska je poražena od Turske.


90. minuta: Kazneni udarac za Hrvatsku! Calhanoglua je pogodila lopta u ruku nakon udarca iz kuta, sudac Taylor je pokazao na bijelu točku. Engleski sudac je otišao na VAR provjeru i poništio svoju odluku.


88. minuta: Beljo je nakon duge lopte Gvardiola tukao u bliži kut, a vratar odbio loptu u korner.


82. minuti: Tek što je ušao u igru Beljo je imao priliku za poravnanje.


70. minuta: Prva velika prilika za Hrvatsku, Petković je na dodavanje Modrića krenuo prema vrataru, ali je malo lošije primanje lopte omogućilo turskim braničima da izbiju loptu u korner.


66. minuta: Konačno jedna povezana akcija Hrvatske, Kovačićev udarac Bardakci je odbio na putu u nebranjeni dio mreže.


58. minuta: Prvi pokušaj Hrvatske u nastavku, Pašalić je po ulasku u kazneni prostor poslao loptu preko gola.


54. minuta: Yilmaz je tukao preko gola s 13-14 metara.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme.


45+3 minute: Kraj prvoga poluvremena.


45+3 minute: Musa je tukao s 20 metara. Bio je to jedini udarac u okvir gola u prvom poluvremenu.


GOL!!! Šok na Opus Areni! Turci nakon presječen lopte Brekala krenuli u kontru, Livaković je istrčao u prazno van kaznenog prostora, a Yilmaz ga u 31. minuti lobovao  za vodstvo Turske. VAR je provjeravao da li je zaleđe, no gol je priznat.


22. minuta: Nema golova na Opus Areni, Hrvatska je još uvijek bez šanse, gosti prijete iz brzih kontri.


13. minuta: Livaković je ponovo morao spašavati, ponovo ispred Akturkoglua.


9. minuta: Livaković nije besposlen, dapače! Akturkoglu je natjerao vratara Vatrenih da izvuče loptu iz kuta u korner.


1.minuta: Počela je utakmica u Osijeku.


Hrvatska – Turska 0:1


Opus Arena. Gledatelja: 12.812. Sudac: Anthony Taylor (Engleska). Strijelci: 0:1 Yilmaz (31′). Žuti kartoni: Kovačić, Barišić, Modrić, Petković (Hrvatska), Yilmaz, Cakir, Calhanoglu (Turska).


HRVATSKA: Livaković, Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić (od 80′ Sosa), Modrić, Brozović, Kovačić (od 80′ Beljo), Pašalić (od 63′ Majer), Musa (od 63′ Petković), Brekalo (od 63′ Vlašić).


TURSKA:  Cakir, Kadioglu, Akaydin, Bardakci, Ozkacar, Calhanoglu, Yuksek (od 86′ Yildiz), Ozcan, Kahveci (od 65′ Yunuz), Akturkoglu (od 86′ Ayhan) , Yilmaz (od 75′ Yildirim)


 



Standings provided by Sofascore