SP u Kataru

Hrvatska protiv Kanade više nema pravo na loš dan. Pobjeda je jedina opcija, Dalić zna početnu jedanaestorku

Davor Petrović

Posljednji trening Vatrenih/Foto REUTERS

Posljednji trening Vatrenih/Foto REUTERS

Vjerojatno će Kramarić na krilo, a Livaja početi susret na mjestu špice



DOHA Uoči današnjeg dvoboja s Kanadom Zlatko Dalić i njegovi štićenici savršeno dobro znaju da su na ovom Svjetskom prvenstvu svoje pravo na loš dan ispucali prošle srijede, kada su s Marokom odigrali jednu od najslabijih utakmica u zadnje vrijeme. Hrvatskoj na ruku ide i nedjeljni raspored jer u ranijem terminu igraju Belgija i Maroko, što znači da će se uoči sučeljavanja s Kanađanima znati puno više o stanju na ljestvici.


Doduše, svima u taboru reprezentacije je savršeno jasno da nemaju puno manevarskog prostora za kalkulacije. Protiv Kanade Hrvatska mora pokazati svoj napadački potencijal i krenuti po prvu pobjedu na ovom Mundialu. Svaki drugi ishod značio bi da se u zadnjem kolu treba vaditi kestenje iz vatre u ogledu s Belgijom, s time da će tada puno toga ovisiti i o utakmici Kanade i Maroka.


Kada je u pitanju udarna postava za danas, Dalić će istaknuti da zna kojih devet igrača će poslati na teren, dok o dvije pozicije još razmišlja. Naravno, bez ulaženja u detalje, po svom ustaljenom običaju. Logika, pak, kaže da bi se tu u obzir dolaze tri pozicije, dvije na desnoj strani te centarfor.


Desni bok




Istina, Josip Juranović se kroz zadnjih osamnaest mjeseci prometnuo u glavnog kandidata za desnog beka, ali ne treba zaboraviti da je njegov imenjak Stanišić nešto jači u defenzivi, što je pokazao vrlo dobrim čuvanjem Kyliana Mbappea u Ligi nacija. A kod Kanađana po lijevom krilu ordinira podjednako brzi, ako ne i brži Alphonso Davies.


Zatim, Nikola Vlašić bio je na desnom krilu protiv Maroka, ali je na toj utakmici zaradio ozljedu lista, zbog koje nije mogao normalno trenirati do subote. Andrej Kramarić nije previše vidio na terenu u srazu s Marokom i smatraju da bi upravo on trebao prvi otići na klupu za pričuve. No, dojam je da bi se napadač njegovog kalibra najbolje snašao protiv Kanađana, koji su u svojoj prvoj utakmici igrali presing po cijelom terenu, ostavljajući puno prostora u obrani. Odgovore na ta pitanja zna samo Dalić, a on sastav krije iza kurtoaznih izjava. No, vjerojatno će Kramarić na krilo, a Livaja početi susret na mjestu špice.


– To mi ne stvara mi glavobolje jer imamo širok i dobar izbor igrača. Ne vjerujem da ću pogriješiti ako stavim bilo koga. Imamo četvoricu napadača, svatko sa svojim kvalitetama, i izabrat ćemo najboljeg, prema suparniku i njegovom sustavu igre. Prije četiri i pol godine bila je drugačija priča jer ta je momčad igrala zajedno deset godina, a ovo je nešto novo. Nije da ne vjerujem, dapače. Međutim, nema potrebe uspoređivati te dvije generacije. Ovdje je šest, sedam igrača sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali dolazi nova generacija i mi stvaramo momčad, s kojom želimo napraviti rezultat – istaknuo je Dalić na zadnjoj konferenciji za medije uoči dvoboja s Kanadom.


Sudeći prema njegovim riječima, pouke iz ogleda s Marokom su uspješno apsolvirane.


– Pripremamo se za jako važnu i tešku utakmicu. Bitan nam je bio oporavak igrača jer nam je igranje u 13 sati po ovdašnjem vremenu poremetilo cijeli bioritam, a sada smo se prebacili na noćni termin. Očekujem tešku utakmicu i više energije nego protiv Maroka. Kanada je težak suparnik. Protiv Belgije je odigrala dobru utakmicu, ali je izgubila. Sada su puni su samopouzdanja, a mi im moramo odgovoriti na pravi način – rekao je Dalić.


Sadašnjost


Za mnoge nogometne stručnjake izvedba Kanađana u srazu s Belgijom predstavljala je iznenađenje. Dalić, pak, skreće pažnju na njihove rezultate u kvalifikacijama za Mundial.


– Ako budeš ispred Amerike i Meksika u skupini, to znači da imaš dobru i kvalitetnu reprezentaciju. Kanađani su to pokazali protiv Belgije, koja im je teško parirala. Puno su trčali, uložili su puno energije i truda, i po svemu su zaslužili više od poraza. Moramo biti oprezni jer dosta takozvanih malih reprezentacija ovdje pruža sjajne partije. Nema življenja na staroj slavi i vraćanja u prošlost. Ovo je sadašnjost i tu se mora znati odgovoriti na pravi način. Možda je dobra priča da je Svjetsko prvenstvo u tijeku sezone jer igrači su došli u pravoj formi – objasnio je izbornik, koji se zatim morao još jednom osvrnuti na svog živopisnog kolegu s kanadske klupe.


A stvarno nema potrebe ponavljati riječi koje je John Herdman prevalio preko usana nakon utakmice s Belgijom.


– Hrvatska reprezentacija zaslužuje poštovanje svakoga za sve što je to pokazala otkad postoji. Osvojili smo dvije medalje u dvadeset godina, a to je malotko napravio. Kako mi pokazujemo poštovanje prema drugima, tako ga i zaslužujemo. Nisam to htio komentirati, ali nije respekt da igramo u 13 sati jer Hrvatska je druga na svijetu. U tom terminu ne igraju ni Engleska ni Španjolska ni Francuska. Neću se obazirati na bilo kakve komentare. Mi ćemo se pripremiti za ovu utakmicu i bit ćemo dostojanstveni prema Kanadi, od koje očekujemo respekt – zaključio je Dalić.