Kakva ludorija

HNS uveo cenzuru: “Odabrani novinari smiju u lože za vrijeme utakmica Prve HNL, ali nema presica, izjave će davati klubovi!”

Portal Novi list

Novinari su i za vrijeme najžešće korona-krize mogli na presice Stožera Civilne zaštite, a sada ne mogu na presicu uoči ili nakon utakmice gdje nije teško ostvariti socijalnu distancu između trenera i onih nekoilko novinara

RIJEKA  S Rujevice svim medijskim kućama s kojima surađuju poslali dopis o tome kako će se tretirati novinari i mediji na nedjeljnoj utakmici polufinala Kupa protiv Osijeka, ali i u nastavku sezone. Budući da su još uvijek na snazi posebne mjere iz riječkoga prvoligaša su samo proslijedili ono što im je sugerirano iz HNS-a i s te strane oni ne mogu ništa učiniti osim slijepo slijediti odluke matične organizacije.


“Uoči utakmice polufinala Kupa Hrvatske protiv Osijeka (Stadion HNK Rijeka, 20.15 sati) dostavljamo Vam nekoliko obavijesti vezano za nedjeljni susret sukladno uputama Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).




U lože će moći reducirani broj odabranih novinara (jedan po redakciji), a isto se odnosi i na fotoreportere


Uoči utakmice neće se održati konferencija za medije. Klupska televizija HNK Rijeka snimit će u petak (29. svibnja) izjave trenera Simona Rožmana i dvojice igrača, te će one biti dostupne na službenom klupskom youtube kanalu.


Ujedno, za vrijeme utakmice protiv Osijeka akreditirani mediji neće imati pristup press centru, te nakon utakmice novinari neće moći pristupiti mix zoni.


Nakon utakmice protiv Osijeka, klupska televizija HNK Rijeka snimit će izjave trenera Simona Rožmana i dvojice igrača Rijeke, koje će također biti dostupne na klupskim stranicama”, stoji u dopisu s Rujevice.


U lože će moći reducirani broj odabranih novinara (jedan po redakciji), a isto se odnosi i na fotoreportere.


Onaj dio koji se tiče miks zone i neposrednog kontakta s igračima, pa čak i reduciranog broja predstavnika medija, je razumljiv, ali ukidanje presica gdje je vrlo lako ostvariva socijalna distanca između trenera/igrača i onih nekoliko novinara, te nemogućnost korištenja press centra, koji se može vrlo lako dezifincirati po odlasku novinara, zvuči kao potpuno nerazumijevanje novinarskog posla, pa na koncu i podcjenjivanje čitatelja-slušatelja-gledatelja-navijača.




Uostalom, novinari su za vrijeme najžešće korona-krize mogli na presice Stožera Civilne zaštite pa ova mjera zvuči blago rečeno smiješno i nerazumno, te novinara svodi na nijemog promatrača događaja kojega jednako tako može pratiti i na TV-u ili u obližnjem kafiću. Koja je svrha puštanja novinara na utakmice ako ne mogu postaviti niti jedno pitanje treneru nakon utakmice? Umjesto toga dobit će cenzurirane izjave koje će privilegirana TV kuća dobiti odmah nakon utakmice. Jednostavno besmisleno i podcjenjivački spram novinarske profesije.