Dodatne kvalifikacije

HNS razmišlja vratiti stari format natjecanja u Prvoj HNL, ali to se neće dogoditi iduće sezone

Davor Petrović

Šime Gržan i Ivan Smolčić sastali su se u posljednjim kvalifikacijama za plasman u Prvu HNL/Foto PIXSELL

Šime Gržan i Ivan Smolčić sastali su se u posljednjim kvalifikacijama za plasman u Prvu HNL/Foto PIXSELL

Budući da svaku promjenu sustava natjecanja nacionalni savezi moraju najaviti dvanaest mjeseci prije njene primjene, jasno je da ni u idućoj sezoni neće biti kvalifikacija za popunu HT Prve lige - podsjeća Josip Brezni



ZAGREB Današnji format HT Prve lige igra se od sezone 2013./14., s time da su do prije dvije godine postojale kvalifikacije između devetoplasiranog, odnosno predzadnjeg prvoligaša i viceprvaka Druge HNL. Te dvije utakmice na kraju sezone natjecanju su svakako davale dodatnu draž, ali svejedno su ukinute 2020. godine.


– Takvu odluku je donio Izvršni odbor HNS-a temeljem prijedloga Natjecateljske komisije. Samim time, to je uvršteno u propozicije natjecanja. Prilikom donošenja svog prijedloga, Natjecateljska komisija vodila se argumentima. Kroz sve dotadašnje kvalifikacije prvoligaški klubovi uvijek su sačuvali status, odnosno nikada niti jedan drugoligaš nije izborio viši rang – objašnjava Josip Brezni, povjerenik natjecanja za HT Prvu ligu i Drugu HNL.


Prve kvalifikacije su krajem svibnja 2014. igrali Slaven Belupo i Cibalia, a zadnje u istom razdoblju 2020. Istra 1961 i Orijent 1919. Upravo su Puljani hrvatski rekorderi na tom polju jer samo u dva navrata nisu zaključili sezonu na poziciji koja je vodila u kvalifikacije.




– Tu je trebalo voditi i računa o usklađivanju kalendara prva dva ranga natjecanja. Taj dio znao je biti vrlo zahtjevan zato što su prvoligaši ranije završavali sezonu zbog nastupa reprezentacije na velikim natjecanjima. I to je bio jedan od argumenata koje je Natjecateljska komisija uzela u obzir.
Budući da svaku promjenu sustava natjecanja nacionalni savezi moraju najaviti dvanaest mjeseci prije njene primjene, jasno je da ni u idućoj sezoni neće biti kvalifikacija za popunu HT Prve lige.


Međutim, čelnici HNS-a razmišljaju o povratku na stari format. Naime, od iduće sezone Drugu HNL će činiti dvanaest, umjesto šesnaest klubova, s time da tu više neće biti mjesta za druge momčadi prvoligaša. Za pretpostaviti je da će doći do određenog podizanja koncentracije kvalitete, a to bi, barem u teoriji, trebalo drugoligaše učiniti konkurentnijima. Samim time se nameće potreba za vraćanjem kvalifikacijskih utakmica za popunu HT Prve lige.