Adnan Januzaj

Giggsov nasljednik i nesuđeni hrvatskih reprezentativac bit će najveća prijetnja bijelima u četvrtak

Mateo Sučić

Adnan Januzaj

Adnan Januzaj

Priče o Giggsovu nasljedniku dodatno su dobile temelje nakon što je uzeo njegovu 11-icu poslije umirovljenja legendarna Velšanina i pod vodstvom Davida Moyesa naslućivao je ogroman potencijal



RIJEKA U listopadu 2013. godine Davidu Moyesu opasno se klimala klupa Manchester Uniteda, ali na utakmici protiv Sunderlanda izvukao je asa iz rukava i na travnjak poslao golobradog Adnana Januzaja, kojem je zbog dva pogotka kojima je poraz pretvorio u pobjedu, brzo stavljena na leđa etiketa nasljednika Ryana Giggsa.


Po rođenju Belgijac, po roditeljima Kosovar, Januzaj je na Old Trafford stigao kao 16-godišnjak iz Anderlechta i brzo počeo skretati pozornost na svoj talent. Priče o Giggsovu nasljedniku dodatno su dobile temelje nakon što je uzeo njegovu 11-icu poslije umirovljenja legendarna Velšanina i pod vodstvom Davida Moyesa naslućivao je ogroman potencijal. United ga je brzo vezao petogodišnjim ugovorom, a suigrači i legende Crvenih vragova sipali su komplimente na njegov račun.


– Ovaj mladić donosi uzbuđenje. Igra odlično i sada je na njemu da skuplja iskustvo i uči od starijih suigrača. Samo da ne poleti previsoko – govorio je Giggs, dok je Gary Neville otišao korak dalje.




– Mislim da ovaj dečko može postati jedan od najboljih igrača na svijetu, nevjerojatno je talentiran!


Iako su ga odmah na vrh svojih lista stavili najveći svjetski klubovi, odabrao je ostanak na Old Traffordu i – pogriješio!


– Nadam se da je jedan od onih igrača koji su svjesni da moraju svakog dana napredovati, a ne da pomisli da je svoje napravio zato što je odigrao deset dobrih utakmica u Premiershipu. Nekada, nažalost, pohvale budu kontraproduktivne i netko lako pomisli da je već najbolji na svijetu – govorio je Moyes, čijim je odlaskom iz Manchester Uniteda počela Januzajeva kalvarija.
Pod vodstvom Louisa Van Gaala počeo je tek osam utakmica u sezoni 2014/15. pa sreću počeo tražiti po posudbama. U Borussiji Dortmund skupio je 12 nastupa i postigao nula golova, sezonu kasnije u Sunderlandu tek jedan u 28 utakmica! Čak su mu navijači spočitavali da je u karijeri dobio više žutih kartona zbog simuliranja nego što je postigao pogodaka. I tako se nasljednik Ryana Giggsa našao na raskrižju karijere za koju otočki mediji pišu da je krenula u krivom smjeru kada je postalo jasno da se ne može uklopiti u Van Gaalov rigidan način igre u kojem je imao malo slobode.


– Postoje ljudi koji nemaju pojma o nogometu – govorio je Januzaj odgovarajući na pitanje o prijašnjim epizodama nakon što je potpisao za Real Sociedad.


Danas s 25 godina i dalje pokušava utišati svoje kritičare, a u San Sebastianu pronašao je Imanola Alguacila, koji vjeruje u njegov talent.


– Januzaj je jedva čekao da se priključi momčadi nakon ozljede, dobro trenira, odlično je iskoristio priliku protiv Betisa i bit će nam važna karika – rekao je Alguacil o belgijskom napadaču čiji je pogodak na Benito Villamarinu prošle nedjelje LaLiga svrstala među najljepše u 6. kolu.
Zanimljivo, Januzaj se u jednom trenutku spominjao i kao potencijalni reprezentativac Hrvatske.


– Jedan mi je albanski menadžer rekao da Adnanova majka ima hrvatske korijene i naravno da smo zainteresirani za njega. Njegov je talent nevjerojatan, zainteresirani smo, ali znamo da nas čeka teška bitka – govorio je Ivo Šušak, u to vrijeme U-21 izbornik.


Spominjalo se tada da Januzaja želi čak deset zemalja (Albanija, Kosovo, Belgija, Srbija, Turska, Hrvatska, Engleska, Škotska, Irska i Wales), a on je govorio da će poštivati odluku koju donese njegov otac.


– Ne zatvaram vrata Albaniji jer smo mi Albanci, ali radi se o neozbiljnim ljudima – rekao je Abedin Januzaj, Adnanov otac. – Neće igrati ni za Srbiju, Tursku i Hrvatsku jer nemamo poveznica s tim zemljama.


Zaigrao je za Belgiju, s kojom je nastupio na SP-ima 2014. i 2018. godine.