Nenad Gračan

Francuzi imaju odličnu reprezentaciju, pokazali su moć i širinu

Marko Cvijanović

Nenad Gračan/Foto Glas Istre

Nenad Gračan/Foto Glas Istre

Protiv Francuske ne možemo raditi onakve individualne pogreške kakve smo radili protiv Rumunja. Dakle, da ne bude povratne trke, da tranzicija bude jako loša i da prekide, na kojima smo puno radili, izvodimo onako loše - kaže izbornik naše U-21 selekcije

RIJEKA Kapetan Alen Halilović sve je zažeo u nekoliko smislenih rečenica:– Ovo je sramota. Ne bih htio pričati o suigračima, vjerujem da su dečki htjeli dati sve od sebe. Kao kapetan ove generacije počinjem od sebe, mislim da se nisam dovoljno trudio i nisam bio pravi. Nije nas išlo, primili smo dva brza pogotka u deset minuta i nismo znali kako to okrenuti, premda nas je Vlašić vratio u igru. Nismo bili dobri kao momčad, želim se svima ispričati u svoje i momčadsko ime. U preostale dvije utakmice pokazat ćemo zašto smo ovdje.U prijevodu: može se izgubiti, ali nedopustivo je izgubiti na onakav način. Svjestan je toga i izbornik Nenad Gračan poslije (ne)prospavane noći.– Nema se tu što posebno reći, a da to već nismo rekli odmah poslije utakmice, primili smo dva iz naših pogrešaka i uz korištenje VAR tehnologije i to kod rezultata 1:2 kad smo imali potpunu kontrolu nad utakmicom i u razdoblju kad su se Rumunji povukli i više nam nisu stvarali osobite probleme. U konačnici nas je slomio treći gol, poslije toga se više nismo mogli vratiti. Dečki sada trebaju dignuti glave, jer još uvijek ništa nije izgubljeno. Protiv Francuske i Engleske moramo pokazati da možemo, moramo pokazati karakter – kaže Gračan, svjestan da je njegova momčad mogla i morala dati puno više.  – Znam da nekima može zvučati čudno poslije rezultata 1:4, ali bilo je i dobrih stvari na utakmici. Sigurno smo mogli više, u reakcijama po izgubljenoj lopti, pogotovo u tehničkim elementima, jer smo gubili lopte kad smo trebali odigrati čisti pas. Naravno da se zbog svega toga u momčad uvukla nervoza, a da su igrači počeli gubiti samopouzdanje. Nismo očekivali ovakav poraz, na početku utakmice bili smo previše impresionirani, primili dva pogotka, a onda kroz cijelu utakmicu imali problema s tehničkim pogreškama. Upravo smo o tome bili i pričali, ključni su natjecateljski nogomet i kontinuitet u klubovima…Iako to ne može i ne smije biti alibi za debakl u premijernom nastupu na EURO-u, činjenica je da je igru Gračanove momčadi u velikoj mjeri poremetila rana ozljeda Josipa Brekala, koji je morao napustiti igru već u 14. minuti.– Brekalo je napravio magnetsku rezonancu i vjerojatno je za njega prvenstvo završeno, ali pričekajmo nalaze da budemo sigurni. Koljeno ga boli, nije mogao nastaviti, a njegov izlazak nas je poprilično poremetio, pojavio se problem po desnoj strani Rumunja. A baš smo uporno upozoravali na treningu da treba zatvarati tu desnu stranu, no ipak su nam tamo stvarali prilike i to nije bilo kvalitetno odrađeno u fazi obrane. 

Iako je Gračanova generacija najavljivana kao jedna od najboljih posljednjih godina, Rumunji su na terenu u pojedinim razdobljima izgledali toliko superiorno da konačni rezultat ne bi zorno dočarao odnose snaga dviju momčadi.


– Rumunjska je već u kvalifikacijama dokazala da se može nositi sa svima, uključujući i Francuze i Engleze. Ovakvom agresivnošću može napraviti jako puno, baš je ta agresivnost bila ključ jer smo uvijek kaskali za Rumunjima, koji u svojim redovima imaju niz sjajnih pojedinaca. Hagi je izuzetan igrač. Vidi se njegova kvaliteta, daje ton rumunjskoj igri, ali imaju Rumunji i druge odlične pojedince. Zato sedmorica već i igraju za seniorsku reprezentaciju.Francuska i Engleska odigrali utakmicu koju je obilježila uraganska završnica »tricolora«, koji su prethodno promašili čak dva jedanaesterca.– Gledao sam utakmicu, ne cijelu, ali bit će vremena za analize. Francuzi imaju odličnu reprezentaciju, igrali smo s njima prijateljsku utakmicu i uvjerili se u njihovu snagu. Pokazali su moć i širinu, očekuje nas zahtjevna utakmica u svakom smislu. Promjene? Još je rano govoriti, još se sve svježe, ali nedvojbeno je da protiv Francuske ne možemo raditi onakve individualne pogreške kakve smo radili protiv Rumunja. Dakle, da ne bude povratne trke, da tranzicija bude jako loša i da prekide, na kojima smo puno radili, izvodimo onako loše. Pogreške u svakom slučaju treba svesti na minimum da bi se protiv Francuske ostvario pozitivan rezultat – zaključio je Gračan.