Prva NL

FOTO Lider se provukao na Krimeji, autogol Tadejevića u ranoj fazi utakmice presudio Crvenima

Ivan Volarić

Dominik Simčić/A. KRIŽANEC

Dominik Simčić/A. KRIŽANEC

Krimejčani su u većem dijelu utakmice ostavili bolji dojam što će biti slaba utjeha mladoj momčadi koja vapi za bodovima

ORIJENT  – ZRINSKI 0:1




RIJEKA   Utakmica 26. kola Prve NL: Orijent – Zrinski 0:1 (0:1). Stadion Krimeja. Gledatelja: 600. Sudac: Mateo Erceg (Pristeg) 6. Strijelac: 0:1 Tadejević (7′-ag). Žuti kartoni: Švrljuga (Orijent), Svržnjak (Zrinski).


ORIJENT: Mohorović -, Braut 6, Bubnjar 6 (od 74′ Mulac -), Švrljuga 6 (od 46′ Bodetić 6), Muminović 6,5, Faal 6, Simčić 6,5, Milanović 6 (od 60′ Valjan 6), Galešić 6 (od 84′ Lazar -), Tadejević 6, Bagadur 6.


ZRINSKI: M. Stanić 6,5, Unušić 6, Kuprešak 6 (od 46′ P. Stanić 6), I. Stanić 6 (od 74′ Svržnjak -), Ćubel 6, Stranput 6, Dalić 6,5, Eskinja 6 (od 63′ Horvat -), Pekarić 6,5 (od 86′ Oršolić -), Mujagić 6,5 (od 63′ Jelavić -), Dogan 6.




Nogometaši Orijenta doživjeli su i drugi uzastopni poraz od momčad s vrha poretka Prve NL. Krimejčani su baš kao i prije šest dana na Šubićevcu minimalno izgubili od favoriziranog suparnika, no za razliku od susreta s drugom momčadi lige, protiv lidera su ostavili puno bolji dojam. Štoviše, vodeća momčad Prve NL bila je većem dijelu utakmice u podređenom položaju. Moglo bi se čak reći da su razočarali svojom igrom s obzirom na visoki položaj na ljestvici. No, sve to bit će slaba utjeha za Krimejčane kojima neophodno trebaju pobjede da se izvuku iz vrtloga teške borbe za ostanak koja im predstoji u završnim kolima prvenstva.


Galešićeva šansa


U 40. sekundi utakmice Sanin Muminović je presjekao jedno dodavanje i sjajnom okomitom loptom sa svoje polovice gurnuo Dominika Simčića iskosa ispred gostujućeg vratara. Mladi napadač Orijenta reagirao je vrlo loše i nekontrolirano poslao loptu visoko preko gola. Nije trebalo dugo čekati prije nego što se jedan od propuštenih prilika domaćih do odmora stigla na naplatu. U 7. minuti gosti su stigli do kornera, a oštro ubačena lopta na vrh peterca iznenadila je Tadejevića koji ju je nespretno zahvatio i pospremio u vlastitu mrežu 0:1. Ispostavilo se da je to bio prvi i posljednji iole opasnije udarac u okvir Mohorovićeva gola iako ge nije uputio gostujući igrač.


Foto galerija: Prva NL: Orijent - Zrinski 0:1 Foto: Ana Križanec


Pet minuta nakon pogotka Švrljugin ubačaj s desna natrčao je Galešić i glavom s nekoliko metara propustio priliku prvoga poluvremena. Vratar Stanić sjajno je reagirao, baš kao i u 24. minuti kada je odbio Bubnjarov pokušaj iskosa. I u preostalom vremenu do odlaska na odmor Krimejčani su pokušavali nešto napraviti. Gosti su se uglavnom organizirano branili i pritom uživali u sklonom sudačkom kriteriju zbog čega su navijači i trener Orijenta uzaludno protestirali u većem dijelu prvoga poluvremena.


Gruborove promjene


Nakon sat vremena igre trener Orijenta Slobodan Grubor odustao je od igre s tri stopera u zadnjoj liniji i uveo još jednog veznog igrača (Valjan umjesto Milanovića). Ideja je bila jasna, pojačati pritisak i s više igrača ulaziti u završnicu. Ne može se reći da igrači Orijenta, pritom lišeni usluga u posljednje vrijeme raspoloženog napadača Nike Gajzlera (ozljeda) nisu izgarali na terenu, trudili su se, igrali u granicama svojih mogućnosti. No, izostala je kvalitetnija reakcija u završnici. Nešto je naravno i do individualne kvalitete. Mlada Orijentova momčad unatoč silnoj energetskoj potrošnji u drugom poluvremenu nije opasnije zaprijetila gostujućem vrataru. Najbolje što su Crveni napravili je udarac Faala u sučevoj nadoknadi. Tamnoputi napadač imao je otvoreni udarac s vrha kaznenog prostora, ali u njegovu udarcu nije bilo ni snage, a ni preciznosti.


 


Standings provided by Sofascore