Druga HNL

Fenjeraš prvom pobjedom uveo Krimejčane u krizu, Orijent 1919 izgubio drugu domaću utakmicu zaredom

Ivan Volarić

Patrik Srzentić i Karlo Plantak/Foto: S. DRECHSLER

Patrik Srzentić i Karlo Plantak/Foto: S. DRECHSLER

Crveni su izgubili četiri od posljednjih šest prvenstvenih utakmica. Jasan znak da je momčad trenera Ede Flege daleko od onih prepoznatljivih izdanja prepunih pozitivne energije s početka sezone i da je upala u - veliku krizu

ORIJENT 1919  – KUSTOŠIJA 0:3




RIJEKA Utakmica 10. kola Druge HNL: Orijent 1919 – Kustošija 0:3 (0:1). Stadion na Krimeji. Gledatelja: 200. Sudac: Ante Jurić (Split) 6. Strijelci: 0:1 Mihaljević (45′), 0:2 Ivanković (72′), 0:3 Barada (90′). Žuti kartoni: Švrljuga, Frigan, Jadric (Orijent 1919), Mihaljević, Budić, Plantak (Kustošija).


ORIJENT 1919: Boglić 6, Srzentić 5,5 (od 46′ Jadric 6), Fatić 6, Švrljuga 6, Macolić 6, Mohorovičić 5,5 (od 46′ Matulja 5,5), Jelić 5,5 (od 46′ Frigan 5,5), Zrilić 5,5, Putnik 5,5, Tadejević 6, Fućak 5,5.


KUSTOŠIJA: Šušković 6,5, Lagundžić 6,5 (od 80′ Barada 6,5), Mihaljević 7,5 (od 90′ Bilić -), Pavković 6,5, Jurčec 7, Plantak 6,5, Vukelić 6,5 (od 72′ Kosić -), Ivanković 7, Zorica 6,5 (od 90′ Šaronja -), Smoljo 6,5, Budić 6,5.


Foto galerija: Druga HNL: Orijent - Kustošija 0:3 Foto: Sergej Drechsler




Fenjeraš je trebao osvjetliti put Krimejčanima prema izlasku iz mršavog niza. Umjesto toga Kustošija je odnijela puni plijen s Krimeje, nanijela je drugi uzastopni domaći poraz Crvenima koji su izgubili četiri od posljednjih šest prvenstvenih utakmica. Jasan znak da je momčad trenera Ede Flege daleko od onih prepoznatljivih izdanja prepunih pozitivne energije s početka sezone i da je upala u – veliku krizu.


Puno toga moglo se naslutiti već u uvodnih desetak minuta utakmice tijekom kojih je vratar Boglić bio najzaposleniji čovjek na terenu. U 7. minuti zaustavio je Mihaljevićev, minutu kasnije Jurčecov, a u 10. minuti još jedan dobar Miholjevićev pokušaj iz situacija koje se obično nazivaju izglednim prilikama za postizanje pogotka. Dvadesetak minuta trebalo je da prilično izmjenjena momčad Orijenta 1919 (s juniorom Jelićem, te Srzentićem od prve minute) dostigne radnu temperaturu i svoje ofenzivne nakane pretvori u nešto opipljivije. Od 22. do 24. minute domaći su izveli tri kornera uz savezništvo bure. Najbliže golu bili su kada je Zorica rukom zaustavio loptu na gol liniji, a sudac Jurić propustio pokazati na bijelu točku.


Nakon uzbudljivih pola sata utakmica je skrenula u nervozne vode. Bura je pritom nerijetko nekontrolirano nosila loptu i ometala jedne i druge. Sve dok se u 45. minuti Mihaljević nije našao s loptom u nogama metar, dva u kaznenom prostoru i onda stao s lažnjacima lomiti Putnika ne bi li si otvorio prostor za udarac. Budući da veznjaku Orijenta 1919 nitko nije našao za shodno pomoći uspio je samo djelomično blokirati udarac po kojem je lopta promjenila smjer i uhvatila na krivoj nozi vratara Boglića – 0:1.


Tri promjene na poluvremenu počele su donositi određene rezultate sredinom nastavka (šansa Švrljuge u 69. minuti), ali taman kada se činilo da će napori domaćih igrača prerasti u ono što se obično naziva organiziranim pritiskom Kustošija je stigla do drugog pogotka. Igrači Orijenta 1919 iz nekoliko pokušaja nisu uspjeli izbaciti loptu iz kaznenog prostora pa je na nju natrčao Ivanković i snažnim udarcem s 14 metara zakucao pod gredu – 0:2. U prvoj minuti sučeve nadoknade vremena Barada je zaokružio glatku i čistu pobjedu gostiju – 0:3.



Standings provided by SofaScore LiveScore