Predviđanja

Evo protiv koga bi Hrvatska mogla igrati u osmini finala EURO-a ako večeras dobije Škotsku

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Kockastima za drugu poziciju pored pobjede nad Škotskom treba pobjeda Engleza nad Česima i bolja gol razlika od Čeha



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom nad Škotskom osigurat će osminu finala EURO-a, upitno je samo da li će u tom slučaju u drugi krug natjecanja s prve ili druge pozicije u skupini. Hrvatska više ne može biti prva u svojoj skupini, a njezina konačna pozicija ovisit će o ishodu ogleda Čeha i Engleza, koji su s četiri boda na kontu već osigurali prolaz. Česima i Englezima pobjeda osigurava prvu startnu poziciju, a ukoliko ta utakmica završi bez pobjednika Češka će završiti prva zbog bolje gol-razlike. Pitanje je naravno je li to baš najbolji izbor jer prvaka skupine D očekuje drugoplasirana momčad skupine F gdje su natiskani velikani poput Njemačke, Francuske i Portugala, dok će drugoplasirani iz skupine D na nekog iz kvarteta: Švedska – Slovačka – Španjolska – Poljska, odnosno na drugog iz skupine E.


Upravo među te četiri reprezentacije Hrvatska treba tražiti svojega suparnika neovisno o tome da li će biti druga ili treća u skupini. Razlika je jedino u tome što bi drugo mjesto donosilo drugoga, a treća pozicija prvaka skupine D. Isto tako treće mjesto bi značilo odlazak u donji dio ždrijeba kojega sada predvodi Nizozemska, a drugo mjesto ostanak u gornjem dijelu ždrijeba kojega predvode Italija i Belgija. U prijevodu treće mjesto uopće nije loš izbor!


Kako Hrvatska može biti druga ili treća? Osnovni uvjet je pobjeda nad Škotima. Za drugo mjesto Englezi moraju dobiti Čehe s kojima “kockasti” imaju jednaki međusobni omjer što znači da će odlučivati gol razlika. Česi trenutno imaju “plus dva”, Hrvatska “minus jedan”. Moguće je da Češka i Hrvatska imaju i identičnu gol razliku (primjerice 3:3; u slučaju da Češka izgubi 2:0 od Engleza, a Hrvatska pobijedi Škotsku 2:1). U tom slučaju odlučivati će broj kartona, Česi ih trenutno imaju tri, Hrvatska četiri. Posljednji kriterije je učinak u kvalifikacija za EURO, a tu je Hrvatska u prednosti.




Hrvatska će proći kao treća u skupini pod uvjetom da Englezi i Česi remiziraju ili Česi ostvare pobjedu nad Englezima.



Standings provided by SofaScore LiveScore