Oni su protiv

Europski parlament okrenuo palac dolje projektu nogometne Superlige

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

U rezoluciji za koju je glasovalo 597 parlamentaraca, uz 36 protiv i 55 suzdržanih, europski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu "izrazili  odlučno protivljenje disidentskim natjecanjima



STRASBOURG Europski parlament u utorak je potvrdio svoje protivljenje “disidentskim” sportskim natjecanjima, kao što je propali projekt nogometne Superlige, pozivajući s druge strane na više solidarnosti i uključenosti u sport.


U rezoluciji za koju je glasovalo 597 parlamentaraca, uz 36 protiv i 55 suzdržanih, europski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu “izrazili  odlučno protivljenje disidentskim natjecanjima koja potkopavaju ta načela i ugrožavaju stabilnost Europske unije i globalnog sustava sport”.


Europski parlament je u ovoj neobvezujućem rezoluciji pozvao da se “europska sportska kultura uskladi s vrijednostima EU solidarnosti, održivosti, uključivanja za sve, otvorenog natjecanja, sportskih zasluga i pravednosti”.




Predlagatelj,  poljski europarlamentarac i bivši nogometaš Tomasz Frankowski (EPP), rekao je da je Superliga jasan primjer natjecanja koje ugrožavaju europsku dimenziju u sportu i imaju tendenciju da potkopaju njegove karakteristike.


Dvanaest velikih europskih nogometnih klubova najavilo je u travnju stvaranje unosnog i privatnog natjecanja, temeljenog na principu gotovo zatvorenog prvenstva, koje bi zamijenilo Ligu prvaka. Projekt je brzo prekinut zbog negodovanja izazvanog posebno među navijačima i igračima, pa je devet disidentskih klubova službeno napustilo projekt, ali Real Madrid, FC Barcelona i Juventus i dalje mu ostaju predani.


Zastupnici Europskog parlamenta također su pozvali na izdvajanje više novca za amaterski sport, ali nisu predložili detaljne planove koje bi sportski savezi mogli provesti.