Kvalifikacije za SP

Emanuel Banda asistirao u pobjedi Zambije na startu kvalifikacija za SP

Portal Novi list

Emanuel Banda/Foto PIXSELL

Emanuel Banda/Foto PIXSELL

Zambijci su svladali Kongo 4:2



ZAGREB  Ponajbolje afričke nogometne reprezentacije  pobjednički su krenule u kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. godine održati u SAD-u, Meksiku i Kanadi.


Kamerun je u dvoboju 1. kola skupine C u Douali nadigrao Mauricijus sa 3-0 (1-0), Obala Bjelokosti je u natjecanje u skupini F krenula 9-0 (4-0) deklasiravši Sejšele u Abidjanu.


Tunis je u skupini H kao domaćin bio bolji od Svetog Tome i Principa sa 4-0 (1-0), dok je najviše problema imala Gana koja je u skupini I u Kumasiju svladala Madagaskar sa 1-0 (0-0) i to golom u šestoj minuti sudačke nadoknade.




Egipat u 1. kolu skupine A kao domaćin svladao Džibuti sa 6-0, dok je Alžir u skupini G također na svom terenu bio bolji od Somalije sa 3-1, ali je kiksala Nigerija koja je natjecanje u skupini C započela 1-1 domaćim remijem s Lesotom.


Zambija je pobijedila Kongo (4:2) na otvaranju skupine E, a Emanuel Banda, veznjak Rijeke, asistirao je za prvi pogodak Zambije u 5. minuti utakmice.


Na SP 2026. iz Afrike će se izravno plasirati devet reprezentacija, odnosno pobjednici svih devet skupina od po šest reprezentacija, dok će drugoplasirane reprezentacije u dodatne kvalifikacije koje će iznjedriti samo jednu momčad koja će u interkontinentalne kvalifikacije.