Datkovići

Dvojica prezimenjaka i bivših igrača Rijeke potpisala za klubove druge španjolske lige: Toni se vratio iz SAD-a, Niko otišao iz Admire

Hina

Niko Datković / Snimio Vedran  KARUZA

Niko Datković / Snimio Vedran KARUZA

Toni Datković je prešao iz američkog prvoligaša Salt Lake Citija u Cartagenu, dok je Niko Datković prešao iz austrijskog prvoligaša Admire Wacker u Mirandés. Obojica su nekoć zajedno igrali za hrvatsku reprezentaciju do 19 godina te bili u Rijeci



MADRID Dva hrvatska nogometna stopera istog prezimena i stara 28 godina, Toni Datković i Niko Datković, došli su ovaj tjedan igrati u drugu španjolsku ligu.


Toni Datković je prešao iz američkog prvoligaša Salt Lake Citija u Cartagenu, dok je Niko Datković prešao iz austrijskog prvoligaša Admire Wacker u Mirandés.


Obojica su nekoć zajedno igrali za hrvatsku reprezentaciju do 19 godina te bili u Rijeci, a sada će se naći na suprotnim stranama u vjerojatno najboljoj drugoj ligi u Europi.




“Cilj ne može biti igranje play-offa, to ne znači ništa. Moj cilj je ući u Primeru. To je san svakog igrača koji igra u drugoj ligi”, izjavio je Toni  na konferenciji za medije u Cartageni, primorskom gradu na jugu Španjolske.


“Kada se pogleda pozicija na kojoj se nalazimo i broj osvojenih bodova nitko ne može reći da to nije ostvarivo. Najvažnije je da igrači i klub vjeruju u to”, dodao je.


Crno-bijeli iz Cartagene zauzimaju sedmo mjesto među 22 kluba druge lige. Za vodećim Eibarom zaostaju deset bodova dok ih dva boda dijele do šestog mjesta koje vodi u doigravanje za ulazak u prvu ligu..


Toni je već igrao za Cartagenu od siječnja do lipnja 2021. godine, a sada je potpisao ugovor do 2024. godine.


“Vratio se ondje gdje mu je bio dom u drugoj polovici prošle sezone. Tijekom 19 utakmica imao je izrazito dobar učinak a navijači i zaposlenici kluba su ga zavoljeli pa sada slave njegov povratak”, priopćila je Cartagena.


Stoper visok 184 centimetara imao je sa Salt Lake Citijem ugovor na još godinu dana, do 31. prosinca 2022., no ondje nije bio zadovoljan pa se htio vratiti u Španjolsku gdje je proveo jedno od najljepših razdoblja u karijeri.


“Kada se saznalo da se želim vratiti, moj je zastupnik bio u kontaktu s pet zainteresiranih klubova iz španjolske druge lige”, rekao je branič s brojem 15 na leđima.


Toni je u srpnju 2020. godine bio osvojio drugu španjolsku ligu igrajući za Huescu.


Nakon podizanja pehara s Huescom vratio se u matičnu zagrebačku Lokomotivu koja ga je prodala u grčki Aris iz kojeg je u siječnju 2021. otišao na šestomjesečnu posudbu u Cartagenu.


Ondje ga je kupio Salt Lake City u kojem je nastupio u osam utakmica ali je čitavo vrijeme ostao u kontaktu s dužnosnicima i igračima Cartagene.


“Od prvog dana kada sam došao ovdje, bilo je to nešto drugačije…”, rekao je Toni nakon čega su ga obuzele emocije pa je na trenutak zastao suznih očiju. “To je bilo nešto što sam osjetio prvi put u životu. Nogomet je danas drugačiji ali ovdje sam osjetio ljubav direktora, kluba, ljudi…Kada su svi prošle sezone mislili da nećemo uspjeti (ostati u ligi) mi smo srcem i radom bili ostvarili cilj”, izjavio je.


Toni Datković je u siječnju 2017. nastupio za reprezentaciju Hrvatske na turniru u Kini a tijekom karijere je bio i u Rijeci te slovenskim klubovima Zavrču i Kopru.


Njegov prezimanjak Niko u subotu je potpisao za Deportivo Mirandés, klub iz sjevernog grada Mirande de Ebro koji zauzima 17. mjesto u drugoj ligi. Niko je potpisao ugovor do 2023. godine te će pokušati pomoći crveno-bijelima da ostanu u ligi. Njegov dolazak se očekuje tijekom subote, izvijestio je klub preko Twittera.


Niko Datković ponikao je u Rijeci za koju je upisao 41 nastup a igrao je još i za poljski Krakow, švicarski Lugano, rumunjsku Universitatea Craiovu, mađarsku Kisvardu te talijansku Speziju. Za hrvatsku U-21 reprezentaciju bio je upisao 11 nastupa a igrao je i za mlađe kategorije.