EURO 2021

Dvije utakmice »skupine smrti« zatvaraju prvo kolo: Mađarski san i sudar dvaju svjetskih prvaka

Luka Medak

NAPADAČKI ADUTI - Karim Benzema i Kylian Mbappé s Didierom Deschampsom/Foto REUTERS

NAPADAČKI ADUTI - Karim Benzema i Kylian Mbappé s Didierom Deschampsom/Foto REUTERS

Započinjemo turnir s utakmicom velike važnosti. No koliko je utakmica bitna za nas, toliko je i za Nijemce jer smo jedna od najjačih europskih nacija - kaže francuski izbornik Didier Deschamps



RIJEKA Danas su na rasporedu posljednje dvije utakmice prvog kola EURO-a, a na red je došla skupina F, odnosno skupina kojoj opravdano dodjeljuju naziv »skupine smrti«. Od 18 sati Mađarska će u Budimpešti dočekati aktualne europske prvake Portugal, dok će u 21 sat snage odmjeriti zadnja dva svjetska prvaka – Francuska i Njemačka.


Prva utakmica na rasporedu imat će poseban značaj za Mađare – to im je prva utakmica kao domaćina na EURO-u, igraju protiv aktualnih prvaka, a susret se igra u Budimpešti, rodnom gradu čak devetorice prvotimaca. Mađari nikada nisu pobijedili Portugal, ali otkako ih je preuzeo Marco Rossi, neporaženi su 11 puta i samo jednom nisu uspjeli zabiti u 15 domaćih utakmica.


– Dat ćemo sve od sebe i testirat ćemo se do najviših granica. Znamo protiv koga igramo i ostajemo prizemljeni, ali naravno da bi nam pobjeda bila ostvarenje svih snova. Uvijek se može sanjati, tako da mi sanjamo, ali potajno se nadamo i da ćemo živjeti svoj san – rekao je Marco Rossi.


Pet pogodaka




Pet godina nakon osvajanja EURO-a nogometaši Portugala još uvijek su jedni od favorita, a vjerojatno će i biti dok god je u momčadi Cristiano Ronaldo. Portugalac je trenutačno igrač s najviše nastupa za svoju zemlju na ovom prvenstvu, a do svjetskog rekorda od 109 pogodaka za reprezentaciju mora još samo pet puta zatresti mrežu.


– Naravno, s obzirom na to da smo aktualni prvaci, bio bi neuspjeh da ne prođemo skupinu. No ne vjerujem da se to može dogoditi Portugalu. Mislim da navijači s pravom mogu zahtijevati od nas da ponovo odemo do kraja, a s kvalitetom koju imamo, organizacijom i predanošću, vjerujem da smo spremni za to. Možemo se nositi s bilo kojom ambicioznom momčadi na ovom turniru – samouvjeren je Fernando Santos.


Francuska i Njemačka su se češće znale naći pred kraj turnira nego na početku, što je i ovaj put moguće, ali sada će po prvi put u povijesti ove momčadi igrati već u grupnoj fazi natjecanja. Nakon osvajanja Svjetskog prvenstva prije tri godine, Francuzi su s razlogom i favoriti da uzmu i titulu europskih prvaka, a izbornik Didier Deschamps ima slatke brige uoči prve utakmice. Nakon šest godina izbivanja u redove Les Bleusa vratio se Karim Benzema, koji će s Antoineom Griezmannom i Kylianom Mbappeom predvoditi jedan od najjačih napada turnira.


Posljednje natjecanje


– Započinjemo turnir s utakmicom velike važnosti. No koliko je utakmica bitna za nas, toliko je i za Nijemce jer smo jedna od najjačih europskih nacija. Primarni cilj nam je biti efektivan u oba šesnaesterca jer tamo će utakmica biti odlučena – rekao je francuski izbornik.


Nijemci posljednjih mjeseci nisu izgledali dominantno kao inače. U kvalifikacijama su bili poraženi od Sjeverne Makedonije, u pripremnoj utakmici remizirali su s Danskom, a neposredno prije EURO-a bilo je i trzavica u momčadi jer se igrači Bayerna nisu slagali s taktičkim zamislima Joachima Löwa, kojemu je ovo posljednje natjecanje na kojemu će voditi Njemačku.


– Francuska je najprilagodljivija momčad na svijetu. Znamo kako igraju, a opet ih je gotovo nemoguće predvidjeti. Mi imamo dobro raspoloženje u momčadi, vlada pozitivna atmosfera i ako pravilno iskoristimo svoje snage, ne mora nas biti strah ishoda ove utakmice – optimističan je Löw.