Prva i Druga HNL

Direktor tvrtke Rijeka sport ne dvoji da će Kantrida dobiti licence: “Radovi su u tijeku, sve će koštati oko milijun kuna”

Ivan Volarić

Trening Orijenta na Kantridi/Foto D. ŠKOMRLJ

Trening Orijenta na Kantridi/Foto D. ŠKOMRLJ

Redefinirali smo situaciju i zasigurno ćemo zadovoljiti sve kriterije u rokovima koji su određeni. Kantrida će biti spremna za kvalifikacijsku utakmicu za Prvu HNL - kaže Butorac



RIJEKA Dobre vijest za nogometaše Orijenta 1919 i Opatije stižu iz gradske tvrtke Rijeka sport koja vodi brigu o gradskim sportskim objektima, pa i legendarnom stadionu pod stijenama koji vapi za određenim zahvatima kako bi zadovoljio sve uvjete za dobivanje prvoligaške i drugoligaške licence.


Opatijci se nadaju iduće sezone igrati Drugu HNL na Kantridi, a Krimejčani kolovoške kvalifikacije za Prvu HNL i iduće sezone elitno nogometno natjecanje u Hrvatskoj, ukoliko se uspiju probiti u odabrano društvo. Igor Butorac, direktor Rijeka sporta, uvjerava kako su radovi na uređenju stadiona počeli i prije nego što je stigao negativan nalaz iz HNS-a.


– Kao što smo prošle sezone imali slučaj kako licencirati Krimeju za Drugu HNL, tako sada imamo čak i manje zahtjevnu priču kako licencirati Kantridu za Prvu HNL – kaže Butorac. – Osam zahtjeva je vrlo jednostavno rješivo i praktički ćemo s time krenuti već sutra, a paralelno planiramo i aktivnosti u smislu osiguravanja preostalih zahtjeva. Dakle, u prvom redu mislim na brojače na ulazima, što je najveća stavka. Redefinirali smo situaciju i zasigurno ćemo zadovoljiti sve kriterije u rokovima koji su određeni. Kantrida će biti spremna za kvalifikacijsku utakmicu za Prvu HNL sukladno terminima koji su zadani.




Izbalansirat ćemo da sve to skupa bude zadovoljavajuće, odnosno u skladu s propisima. Što se klubova i igrača tiče, napravit ćemo maksimalno u skladu s mogućnostima objekta vodeći računa kada je sagrađen


Brojači


Ako će se do tih termina Kantrida dovesti na prvoligašku razinu, onda u opatijskom trećeligašu ne trebaju brinuti hoće li zadovoljavati i drugoligaške kriterije.


– To je neupitno. Osim brojača, nemamo niti jednu otvoreniju situaciju koja nam može ugroziti realizaciju. Tu sam zaista optimističan. Projektne pripreme smo odradili, a uskoro će krenuti i radovi. Vjerujem da će sve biti onako kako je potrebno i u rokovima koji su neophodni.


Kantrida je od odlaska nogometaša Rijeke na Rujevicu, na neki način prepuštena zubu vremena. Nije se ulagalo pod uvjerenjem da će na tom mjestu niknuti novo nogometno zdanje. Međutim, po svemu sudeći, do toga neće doći tako brzo kao što su se svi nadali.


– Ne bih se složio da se baš nije ulagalo. Reći ću vam jedan zanimljiv podatak. Tekuće održavanje stoji na godišnjoj razini 1,6 milijuna kuna. Riječ o cjelokupnom kompleksu. Morate osigurati rasvjetu, grijanje, 12-satnu pokrivenost s domarima… Tako da ne bih baš rekao da se nije ulagalo. Stoji, treba obnoviti sanitarne čvorove, urediti svlačionice… ali to su mali iznosi u kontekstu cjelokupnog ulaganja. Sada ćemo sve to skupa malo osvježiti u kontekstu mogućnosti.


Milijun kuna


Financijska situacija u državi i gradu nije najbolja…


– Izbalansirat ćemo da sve to skupa bude zadovoljavajuće, odnosno u skladu s propisima. Što se klubova i igrača tiče, napravit ćemo maksimalno u skladu s mogućnostima objekta vodeći računa kada je sagrađen.


Pojavila su se nagađanja da bi Orijent 1919 mogao odigrati kvalifikacije na Rujevici, naravno pod uvjetom da se Kantrida ne dovrši na vrijeme.


– Uopće ne razmišljamo o tome jer vjerujemo da će Kantrida biti gotova u rokovima. Jasno, moramo biti malo oprezni jer uvijek postoji mogućnost nekih nepredviđenih okolnosti. Primjerice, postupak javne nabave može zakomplicirati stvar. Međutim, mi smo optimisti i pokrenuli smo puno aktivnosti. Istina, to se sada ne vidi, ali radovi su već u tijeku. Stvari idu svojim tijekom i vjerujemo da ćemo zadovoljiti sve traženo u rokovima. Cijena radova? Realno, investicija će biti na razini milijun kuna – poručio je Butorac.