Europska liga

Dinamo u prvoj utakmici četvrtfinala izgubio pogotkom s bijele točke, neopreznost braniča koštala Modre

Davor Petrović

SIGURAN S "KREČA" - Gerard Moreno/Foto PIXSELL

SIGURAN S "KREČA" - Gerard Moreno/Foto PIXSELL

Početne minute zagrebačkog ogleda jasno su sugerirale da se Damir Krznar odlučio za taktiku sličnu onoj koju je primijenio Goran Tomić na nedavnom gostovanju Rijeke kod Gorice. Modri su stali u čvrsti blok, čekajući priliku za otimanje lopte i brzu tranziciju u kontru



ZAGREB Modri nisu uspjeli napraviti još jedno iznenađenje i pobijediti Villarreal, ali još uvijek imaju realne izglede za proboj u polufinale Europske lige. Da bi došli blizu ostvarenja tog cilja, na uzvratu za tjedan dana moraju postići barem jedan gol.


Početne minute zagrebačkog ogleda jasno su sugerirale da se Damir Krznar odlučio za taktiku sličnu onoj koju je primijenio Goran Tomić na nedavnom gostovanju Rijeke kod Gorice. Modri su stali u čvrsti blok, čekajući priliku za otimanje lopte i brzu tranziciju u kontru. Jedini problem je bio u tome što je Villarreal u prvih sedam-osam minuta suvereno držao posjed.


No, nakon toga je Dinamo uspio provesti svoj naum u djelo. Tako je u 11. minuti Lovro Majer opalio s dvadeset metara, a lopta je na putu prema golu okrznula Paua Torresa i dobila neobičnu putanju. Ipak, Geronimo Rulli uspio je sačuvati svoju mrežu izbijanjem u korner iz kojeg je Iyayi Atiemwen zaprijetio udarcem glavom.


Kratkotrajno veselje




Tu opasnost je od gola gostiju uklonio Torres, nakon čega je Dinamo dobio još jedan korner. Modri su i ovoga puta došli do prilike za udarac glavom, no Kevin Theophile-Catherine nije bio dovoljno precizan. Sve skupa je bilo više nego dovoljno da se Dinamo napuni dodatnim samopouzdanjem za nastavak utakmice.


Ubrzo je Villarreal također zaprijetio iz prekida. Nakon prizemno izvedenog kornera s lijeve strane Gerard Moreno je sa deset metara napucao loptu na tribine. U 20. minuti gosti su brzo prebacili loptu s desne na lijevu stranu, gdje Alfonso Pedraza ostao sam. Srećom po Dinamo, Dominik Livaković je istrčao i skrenuo taj udarac van granica igrališta.


Sredina prvog dijela Dinamu je donijela čistu kontru “dva na jedan”, a zatim i kratkotrajno veselje. Naime, Mislav Oršić je postigao gol, koji je poništen zbog zaleđa Atiemwena na početku akcije. Igrala se 31. minuta kada je brza izmjene dodavanja izbacila Gerarda u trk prema golu. I ovoga puta Dinamo je spasio Livaković, izbivši loptu u korner.


Dinamo je imao još jednu obećavajuću priliku, no Atiemwen se u praksi uvjerio da je teško zabiti gol iz mrtvog kuta. Igrala se 42. minuta kada se Dinamo našao u velikom problemu, nakon što je Gerard napucao Theophileovu ruku u kaznenom prostoru. Kratka VAR provjera je donijela potvrdu najstrože kazne, a Gerard je zatim nadmudrio Livakovića s bijele točke – 0:1.


Rizik


Modri su u prvom dijelu bili ravnopravan suparnik, s time da Villarreal nešto više vremena držao loptu u nogama. Opet, to je bilo i za očekivati. Početne minute nastavka su donijele pritisak Villarreala, kao da je Unai Emery osjetio da bi Dinamo u tom razdoblju mogao biti ranjiv. Međutim, gosti nisu uspjeli doći do izrađene prilike za udarac.


Ravnoteža je ubrzo uspostavljena, a Dinamo je u 56. minuti stigao do velike prilike za izjednačenje. Akcija je išla s desne na lijevu stranu, gdje je Joško Gvardiol s ruba kaznenog prostora lansirao bombu prema golu. Na Dinamovu žalost, Rulli je uspio obraniti taj udarac. Četiri minute kasnije Krznar je povukao Atiemwena s terena, bacivši u vatru rekonvalescenta Brunu Petkovića.


Uz to, Lirim Kastrati je zamijenio Kristijana Jakića. Tada je bilo jasno da je Krznar odlučio preuzeti rizik i krenuti po izjednačenje. Promjene su unijele živost u modre napadačke pokušaje, ali istodobno su Villarrealu otvorile dosta prostora za kombiniranje po sredini terena. Samim time se povećala i razina opasnosti za Livakovićevu mrežu.


Krznarov pokušaj preuzimanja rizika trajao je dvadeset minuta, odnosno do trenutka kada je shvatio da njegova momčad na sredini terena ima previše propuha. Konkretnije, u tom je razdoblju Villarreal bio bliže drugom golu nego Dinamo izjednačenju. Zato je 80. minuti umjesto Majera na teren kročio Bartol Franjić, kao klasični defenzivni veznjak.


Po svemu sudeći, maksimirski šef struke procijenio je da ne treba srljati i otvarati suparniku priliku da poveća kapital s gostovanja. Dinamo je i dalje tražio izjednačenje, ali sredina terena opet je bila kvalitetno popunjena defenzivno orijentiranim igračima. Modri su na kraju uknjižili minimalan poraz, ali ostali su u borbi za polufinale.