SuperSport HNL

Dinamo preokretom u nastavku slomio Hajduk u derbiju, Atanasov pokrenuo lavinu

Davor Petrović

Arijan Ademi/D. KOVAČEVIĆ

Arijan Ademi/D. KOVAČEVIĆ

Hajduk je poveo pogotkom Atanasova istekom prvoga poluvremena, a Modri odgovorili sa četiri pogotka u nastavku



ZAGREB Baš kao što su i najavljivali, treneri su promiješali karte. Ante Čačić ostavio je na klupi Mislava Oršića i Josipa Drmića, a Valdas Dambrauskas odlučio se za formaciju sa trojicom stopera u zadnjoj liniji, s time da su mu na bočnim pozicijama bili Gergo Lovrencsics i David Čolina, dok su Dino Mikanović i Dario Melnjak bili među pričuvama.


Početnih pet minuta je prošlo u znaku onoga što se u nogometu popularno naziva ispitivanje snaga, a zatim je Dinamo preuzeo inicijativu. Ustvari, bolje je reći posjed lopte jer tu nije bilo ničeg konkretnog, što bi zamirisalo na opasnost po gol gostiju.


Prva ozbiljna prilika, i to za Hajduk, stigla je u 10. minuti, kada su Lukas Grgić i Stipe Biuk brzo odigrali, izbacivši Janija Atanasova u dobru situaciju unutar kaznenog prostora. Međutim, Dino Perić je u padu uspio izbiti loptu na stranu. Pet minuta kasnije Marko Livaja je sjajno proigrao Biuka, čiji je udarac s petnaest metara obranio Dominik Livaković.




U tom razdoblju utakmice Hajduk je Dinamu prepustio loptu, vrebajući priliku za brzi udar, uz povremene izlaske u visoki pressing. Modri su, doduše, u 21. minuti stigli do gola preko Darija Špikića, no dosuđeno je milimetarsko zaleđe.


Nakon te situacije gosti su počeli lagano trokirati. Tako je u 27. minuti Luka Ivanušec centrirao s lijeve strane, David Čolina je nespretno skrenuo loptu u stativu gola svoje momčadi, a Lovre Kalinić je obranio udarac Roka Baturine glavom iz odbijanca. Nešto kasnije Arijan Ademi nije bio precizan nakon centaršuta Stefana Ristovskog.


Kada se činilo da neće biti golova do odlaska na odmor, Livaja se vratio do centra, uzeo loptu, osvojio tridesetak metara i odigrao pas za Atanasova. A on je, pak, štopao, opalio s više od 25 metara i pogodio nebranjeni dio mreže. Bilo je to u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela – 0:1.


U nastavku je serviran isti raspored snaga, A Dinamo je imao prvu priliku u 48. minuti. Još jednom je Ristovski s desnog boka pronašao Ademija, čiji je udarac glavom išao ravno u ruke Lovre Kalinića. Nakon točnosat vremena igre Dambrauskas je promijenio bočne igrače, poslavši na teren Mikanovića i Melnjaka na teren, umjesto Lovrencsicsa i Čoline. Nekoliko sekundi kasnije Chidozie Awaziem je pogriješio u svom šesnaestercu, a Bruno Petković je gurnuo rolicu Baturini – 1:1.


Gol za izjednačenje Dinamu je dao vjetar u leđa, baš kao i huk s tribina. Modri su još odlučnije krenuli prema naprijed, a to mu se isplatilo već u 64. minuti, kada je Špikić silom prilika probio desnu stranu, čekajući Ristovskog da izađe iz zaleđa. Uslijedio je precizan centaršut u prazan prostor, prema kojem je nadirao Ademi. Trzaj glavom bio je dovoljan -2:1.


Preokret je natjerao Splićane na pojačani angažman, te je tako u 70. minuti Melnjakov prizemni ubačaj kroz peterac Livaković skrenuo taman toliko da Livaja u klizećem startu s jednog metra prebaci gol. Hajduk je preuzeo kontrolu zbivanja na terenu i stalno je tražio akciju koja bi mu donijela izjednačenje.


 Dinamo – Hajduk 4:1 (0:1)

 Stadion Maksimir. Gledatelja: 14.031. Sudac: Dario Bel (Osijek) 6,5. Strijelci: 0:1 Atanasov (45’+2′), 1:1 Baturina (61′), 2:1 Ademi (64′), 3:1 Gojak (84′), 4:1 Oršić (90’+1′). Žuti kartoni: Baturina (Dinamo), Grgić, Atanasov, Livaja (Hajduk).


DINAMO: Livaković 6,5 – Ristovski 7, B. Šutalo 6,5, Perić 6, Ljubičić 6 – Mišić 6, Ademi 6,5 (76′ Gojak 7) – Špikić 6,5 (76′ Oršić 7), Baturina 7 (88′ Lauritsen -) Ivanušec 6 – Petković 6 (79′ Drmić -).


HAJDUK: L. Kalinić 6 – Borevković 6, Awaziem 5,5, Simić 6 – Lovrencsics 6 (60′ Mikanović 6), Grgić 6 (71′ Sahiti 6), Atanasov 6,5 (60′ Vuković -), Čolina 6 (60′ Melnjak 6,5) – Krovinović 6 – Livaja 6,5, Biuk 6 (81′ N. Kalinić -).

U 81. minuti Dambrauskas je u igru poslao i tek oporavljenog Nikolu Kalinića. To, međutim, nije pomoglo jer su u 84. minuti Baturina i Ristovski izradili priliku za svježeg Amera Gojaka, koji je uletio u kazneni prostor i prizemni udarcem sa trinaest metara pogodio malu mrežu – 3:1.


Završnica je donijela još jedan juriš Hajduka, a to je Dinamu otvorilo prostor za kontre. Tako je u prvoj minuti sudačke nadoknade Ivanušec proigrao Oršića, čiji udarac se odbio od Tonija Borevkovića i završio u mreži – 4:1.


 


Foto galerija: SuperSport HNL: Dinamo - Hajduk Foto: Davor Kovačević



Standings provided by SofaScore LiveScore