Dinamo vs. Krasnodar

Dinamo novom pobjedom potvrdio plasman u osminu finala EL, Mislav Oršić strijelac jedinog pogotka

Davor Petrović

Kristijan Jakić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Kristijan Jakić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Modri su na svom terenu odlično odradili uzvratnu utakmicu, nakon velike pobjede u gostima, prije tjedan dana, pokazavši da su postali zrela momčad, spremna za visoke domete na međunarodnoj sceni



ZAGREB Dinamu su dvije pobjede nad Krasnodarom donijele drugi proboj do osmine finala Europske lige u zadnje tri sezone. Modri su na svom terenu odlično odradili uzvratnu utakmicu, nakon velike pobjede u gostima, prije tjedan dana, pokazavši da su postali zrela momčad, spremna za visoke domete na međunarodnoj sceni.


Za daleko najveće iznenađenje uoči utakmice pobrinuo se Murad Musajev, poslavši na teren Stanislava Agkaceva, golmana koji je prije mjesec i pol dana napunio devetnaest godina, a u zadnje dvije godine je branio samo za drugu momčad Krasnodara. Prema objašnjenjima ruskih predstavnika medija, taj dečko u klubu ima status petog golmana udarne momčadi. Uz to, Krasnodar je u Zagreb doputovao bez Marcusa Berga, svog prvog napadača.


Zoran Mamić je, pak, u vatru poslao svoje trenutno najjače adute, odnosno jedanaestorku koja je započela prvu utakmicu i donijela veliku prednost Dinamu. Modri su u utakmicu ušli pretjerano samouvjereno, a to im se umalo obilo o glavu nakon dvadeset sekundi. Naime, Bruno Petković je s centra krenuo u dribling kroz četvoricu, pruživši Krasnodaru priliku za kontru, koju je udarcem okončao Remy Cabella. Srećom po Dinamo, Stefan Ristovski je na crti otklonio opasnost.


Dinamo – Krasnodar 1:0



Stadion Maksimir. Bez gledatelja. Sudac: Halil Umut Meler (Turska) 6,5. Strijelac: 1:0 Oršić (31). Žuti kartoni: Majer (Dinamo), Vilhena (Krasnodar).


DINAMO: Livaković 6,5 – Ristovski 6,5, Theophile 6,5, Lauritsen 6,5, Gvardiol 6,5 –
Jakić 7, Ademi 6,5 – Ivanušec 6,5 (83 Atiemwen -), Majer 6,5 (69 Mišić -), Oršić 7 –
Petković 6,5 (87 Gavranović -).


KRASNODAR: Agkacev 7,5 – Smolnikov 6 (69 Sulejmanov -), Martijnovič 6, Kaio 5,5,
Černov 6 – Gazinskij 6 (69 Ari -), Cabella 6,5, Vilhena 6 (60 Olsson -) – Ionov 6,
Wanderson 6,5, Claesson 6,5.


Kroz prvih petnaest minuta Krasnodar je pokazao da je u Zagreb stigao s visokim ambicijama, spreman za beskompromisni juriš na modri gol. Sudeći po razvoju događaja na terenu, takav gard je na početku malo iznenadio Dinamo, koji je u dva navrata stavio Agkaceva na velika iskušenja. Te dvije intervencije i nekoliko uspješnih boksanja lopte napunili su mladog golmana samopouzdanjem.


Međutim, to mu nije pomoglo u 31. minuti kada je Kristijan Jakić oduzeo loptu na centru i inicirao kontru, u kojoj je sudjelovao i Petković. Lopta je išla brzo u prazan prostor, ostavljajući obranu Kransnodara na vjetrometini. Na kraju akcije Jakić je dao povratni pas za Mislava Oršića, čiji je udarac sa deset metara bio prekrupan zalogaj za Agkaceva – 1:0.


U završnici prvog dijela Krasnodar je imao veliku priliku za izjednačenje, no Cabella je sa deset metara lansirao loptu preko gola. Gosti nisu posustali ni u nastavku, s time da im je Dinamo prepustio blagu inicijativu u početnim minutama, čekajući priliku za kontru. Modri su ubrzo krenuli u kratkotrajni pritisak, koji nije donio ništa konkretno.


Foto galerija: Uzvratni susret šesnaestine finala Europske lige: Dinamo - Krasnodar 1:0 Foto: Davor Kovačević


Nakon sat vremena igre na red je došao Krasnodar, no ni te akcije nisu bile opasne jer Dinamo je u tim trenucima besprijekorno odrađivao obrambene zadatke. Igrala se 68. minuta kada je modra kontra iznjedrila priliku za udarac Jošku Gvardiolu. Agkacev je tom prilikom još jednom bio na visini zadatka. Nakon toga je Musajev bacio sve raspoložive karte u napad, nadajući se čudu.


Međutim, tada je već bilo kasno jer Krasnodaru su za prolaz bila potrebna tri gola, a Dinamo je vrlo dobro stajao na terenu. Štoviše, u tim trenucima se činilo da je modri ansambl opasniji suparnik. Domaće kontre su se nizale, ali nedostajao je završni pas. Opet, i ovakav ishod je Dinamu bio više nego dovoljan za novi plasman u osminu finala Europske lige.