Stoper Dinama

Dilaver oprezan: Zaslužili smo rujevičku peticu, ali sad će biti puno teže

Ivana Vaupotić

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Rijeka ima četiri uzastopne pobjede i napunila se samopouzdanjem. Vjerojatno se i nadaju da bi nam mogli uzvratiti za zadnju utakmicu na Rujevici. No, mi im sigurno nećemo dozvoliti da nas iznenade - kaže Dilaver



Večerašnji derbi s Rijekom na stadionu Maksimir zaokružit će više nego uspješnu godinu za Dinamo, koji je nakon skoro pola stoljeća igrao službene međunarodne utakmice u proljetnom, dijelu sezonu. Modri su nakon toga pokorili HT Prvu ligu, uz posrtaj u pulskom finalu Hrvatskog nogometnog kupa, a ova jesen im je donijela zapažen nastup u Ligi prvaka.


Bilo bi pretjerano reći da eventualni posrtaj u novom sučeljavanju s Rijekom može pokvariti pozitivne dojmove koji su se skupili u Maksimirskoj 128 kroz proteklih jedanaest i pol mjeseci. Opet, svi znaju koliko ponekad važan zna biti onaj zadnji zalogaj ili gutljaj.


– Ove jeseni smo odigrali jako puno utakmica, a nije lako zadržati koncentraciju kada se približava kraj jednog tako zgusnutog ciklusa. Međutim, svi želimo pobjedu u zadnjem ovogodišnjem derbiju. Ova godina je bila lijepa za nas, i na taj način je želimo i završiti – kaže Emir Dilaver, koji se od ljeta prošle godine profilirao kao igrač od najvećeg povjerenja Nenada Bjelice.


Lech




Zapravo, to je postao puno ranije, za vrijeme njihove zajedničke suradnje u Lechu iz Poznanja. Maksimirski šef struke inzistirao je na dovođenju čvrstog stopera u modri tabor, a izvedbe na terenu pokazale su da je znao zbog čega ga želi u svojoj momčadi.


Dilaver je danas nezaobilazni dio Bjeličine udarne jedanaestorke za najteže suparnike, a više nego pristojne igre probudile su interes reprezentacije BiH. Jednu od standardno dobrih partija 28-godišnji stoper je pružio u zadnjem prvenstvenom ogledu s Rijekom.


– Tada smo na Rujevici stvarno imali dobar nogometni dan. Zabili smo im golove iz prvih ozbiljnih akcija, a nakon toga je sve išlo lakše. Mislim da je tih 5:0 bilo realno stanje snaga na terenu jer oni nam nisu napravili skoro ništa. Smatram da smo tada zaslužili tako uvjerljivu pobjedu, a znam i da će nam ovaj puta biti puno teže – tvrdi Dilaver.


Prema njegovom mišljenju, večerašnji suparnik sada je u puno boljem stanju.


– Pratim utakmice svih naših suparnika u prvenstvu. Rijeka ima četiri uzastopne pobjede i napunila se samopouzdanjem za ovaj derbi. Vjerojatno se i nadaju da bi nam mogli uzvratiti za zadnju utakmicu na Rujevici. No, mi im sigurno nećemo dozvoliti da nas iznenade. Prije odlaska na zasluženi odmor, želimo ostvariti još jednu pobjedu – objašnjava stup modre obrane.


U dobrom stanju


Razvoj događaja u zadnja tri kola skupine C Lige prvaka Dinamu je donio dosta trauma, počevši od nevjerojatnog zagrebačkog remija sa Šahtarom. Sve to sručilo se na igrače, koji su u zadnjih mjesec dana prošli kroz kompletni spektar emocija.


– Bilo nam je jako teško nakon svega toga, ali sada smo u dobrom stanju i spremni očekujemo derbi. U Europi smo imali fantastične trenutke i postigli smo lijep uspjeh. U svemu tome smo narasli kao momčad i stvarno se nemamo čega sramiti – zaključuje Dilaver.