Očekivani epilog

Damir Milinović i Orijent 1919 se razišli, drugoligaš s Krimeje započeo potragu za novim trenerom

Ivan Volarić

Damir Milinović/Foto Arhiva NL

Damir Milinović/Foto Arhiva NL

Nisam želio biti kamen smutnje i da netko na kraju sezone upre prstom u mene. Mislim da sam ovime svima olakšao stvari - rekao je Milinović



RIJEKA Damir Milinović sukladno najavama više nije trener nogometaša Orijenta 1919. Milinović je nakon poraza od Dubrave stavio svoj mandat na raspolaganje, a Izvršni odbor kluba na čelu s predsjednikom Sašom Matijašom odlučio da je razlaz  najbolje riješenje za svih u ovom trenutku. Krimejčani su nakon vrlo dobrog ulaska u proljetni dio sezone upali u crnu seriju, ostvarili su tek jednu pobjedu u posljednjih osam prvenstvenih utakmica, a što je najgore momčad je na terenu djelovala prilično letargično.


– Prije svega moram naglasiti da smo do zadnjeg trenutka vjerovali u Milinovića kao čovjeka i kao trenera. Uživao je našu podršku i povjerenje, međutim on je osjetio da je došao do zida. Rezultat je presudio, u zadnjih osam utakmica je osvojeno pet od 24 moguća boda, a u prethodnih osam utakmica osvojeno je 17 od 24 bodova. Dakle, nakon pobjede nad Opatijom osvojili smo samo pet bodova u osam kola. Naravno da ne smatramo da je trener taj koji je jedini odgovoran za takve rezultate, svatko u klubu, u prvom redu igrači, mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Međutim, trener je procijenio da ne može više voditi, a osim toga ionako mu za desetak dana ističe ugovore. Pred nama su dvije važne utakmice uoči finala Županijskog kupa i sigurno je da ne bi bilo dobro da s pet poraza uđemo u susret s Grobničanom – govori Marinko Koljanin, dopredsjednik kluba, koji brine o provođenju sportske politike i dodaje kako još nemaju spremno alternativno riješenje.


Domaći stručnjaci


– Poduzet ćemo sve što je moguće da što brže predstavimo zamjenu. Međutim, moramo voditi računa o tome da je riječ o treneru koji neće voditi samo preostale tri utakmice već i iduću sezonu pa sigurno nećemo brzati u donošenju odluka – dodao je Koljanin, koji nije želio ulaziti u bilo kakve špekulacije oko imena koji bi mogli naslijediti Milinovića.




Međutim, pretpostavka je da će vodstvo Orijenta 1919 nastaviti s uhodanom sportskom politikom i trenera tražiti među domaćim stručnjacima kao što su bili i svi Milinovićevi prethodnici: Butorović, Mikac i Budicin.


– Osjetio sam odmah nakon utakmice protiv Dubrave da je priči kraj. Nisam vidio energiju ili pozitivan pomak nakon puno razgovora koje smo intezivno vodili. Procijenio sam da je u takvim okolnostima najbolje da raziđemo. Previše volim Orijent 1919 u kojem sam igrački stasao da bi se skrivao iza ugovora i da ne bi napravio najbolje za klub – započeo je Milinović, koji naglavaša da ne zamjera ništa sebi, a ni ostalima u klubu.


Splet okolnosti


– Dao sam cijeloga sebe u sve ovo, niti jedan trening nisam izostao u deset mjeseci, bio sam uvijek svakome na dispoziciji. Sigurno je sve zajedno moglo biti bolje, pogotovo u rezultatskom smislu. Međutim, splet okolnosti je bio takav, kakav je. Žao mi je što nismo napravili veći rezultat, moja ideja je kod dolaska u klub bila sasvim neka druga. Nisam ni pomislio da ćemo se naći u situaciji da momčad djeluje tako bezvoljno. Možda se tu nakupilo svega pa je izgledalo onako kako nisam želio da izgleda. Zato sam i otišao. Pred momčadi su još dva kola i finale Kupa, moj odlazak može biti pozitivan šok. Nisam želio biti kamen smutnje i da netko na kraju sezone upre prstom u mene. Mislim da sam ovime svima olakšao stvari. Klubu i momčadi želim puno pobjeda i da osvoje županijski Kup što nažalost nisam imao prilike ostvariti s Orijentom 1919. Vjerujem da će u tome uspjeti, a ja odlazim čista srca bez ikakvih zamjerki – poručio je Milinović.


Na potezu su u prvom redu igrači, pa i oni koji su mislima daleko od Krimeje, odnosno u nadolazećem prijelaznom roku. Cijena dobrih partija s početka proljeća i unosnijih prvoligaških ponuda…