Novo vodstvo

Damir Batinić na Rujevici je sudio oproštajni derbi, uskoro bi mogao postati novi šef sudaca!

Ivan Volarić

Damir Batinić na Rujevici/Foto PIXSELL

Damir Batinić na Rujevici/Foto PIXSELL

Osječki sudac osim svoje županijske organizacije uživa popriličnu potporu među sucima u ostatku Hrvatske u tome da preuzme lidersku ulogu



RIJEKA Subotnje jutro uoči Jadranskog derbija na Kantridi određeni hrvatski suci iskoristili su za testiranje. Riječ je o pomoćnim sucima. Osječanin Damir Batinić, kojemu je poslijepodne slijedio ogled između Rijeke i Hajduka, došao je udahnuti svježi morski zrak i pogledati kolege. Nije se dugo zadržao…


– Moram se ići pripremiti za posljednju utakmicu… – rekao je na odlasku s Kantride ponajbolji, ako ne i najbolji hrvatski sudac posljednjih sezona.


Posljednju utakmicu… Izletjela mu je rečenica koja samo potvrđuje ono što se već duže vremena u sudačkim krugovima nagađa – da bi ovaj Osječanin uskoro mogao preuzeti glavnu riječ u sudačkoj organizaciji! Preciznije, već se zna da će ga Komisija za suce iz njegove matične županije predložiti u Komisiju za suce HNS-a, a što je vrlo bitno navodno i u ostatku Hrvatske (barem u sudačkom krugovima…) uživa značajnu potporu u nastojanjima da preuzme i čelnu sudačku funkciju.  Ako se na čelu sudačke organizacije bude ponašao onako kao što je to činio posljednjih sezona na terenu onda definitivno nije riječ o lošem izboru. Upravo suprotno!




– Poznavajući Batinića ili će biti onako kako on smatra da treba biti, a u skladu s pravilima struke, ili više neće biti na toj funkciji – rekao je jedan od bivših uglednih hrvatskih sudaca o skorašnjoj Batinićevoj inauguraciji tvrdeći da je riječ o “najboljem izboru u ovom trenutku…”.


Damir Batinić je prema općoj ocjeni dobro odradio Jadranski derbi, kao uostalom i one prethodne. U dvije dvojbene situacije (poništeni gol Umuta i penala za Rijeku) mogao je reagirati i drugačije, zapravo sigurno ima sudaca čije odluke bi išle u drugom smjeru, međutim, suštinski Batinić nije pogriješio. Pomogao mu je i konačan rezultat, da je Franko Andrijašević iskoristio najstrožu kaznu vjerojatno bi ovaj derbi imao sudačke repove i malo otežao Batiniću pripremu za novu funkciju koju će, ukoliko se doista to realizira, preuzeti u priličnom delikatnom trenutku za sudačku struku u Hrvatskoj.


Suci su teško primili udar kojega su izvršili Zoran (Zdravko) Mamić, odnosno Damir Mišković, koji je s pozicije predsjednika Rijeke i dopredsjednika HNS-a, vrlo izravno uputio i u konačnici ostvario javnu prijetnju da će rasformirati sudačku organizaciju.  I sami suci su svjesni svojih propusta (dvostruka mjerila kod primjene VAR-a, upitno delegiranje sudaca…), dobro znaju da nisu “svete krave”, međutim silno ih je uzdrmala  činjenica da se u rad njihove strukovne organizacije tako izravno umiješao netko tko na probleme suđenja ipak u prvom redu gleda iz svojeg – uskog klupskog interesa.


Miškovićevu potezu u maniri Zdravka Mamića iz najboljih dana jedini se glasno usprotivio Ante Vučemilović-Šimunović, član Izvršnog odbora HNS-a, kojega mnogi percipiraju kao svojevrsnog predvodnika tkz. “osječkog sudačkog lobija”. Damir Batinić, ma koliko bio neovisan i principjelan, ne može pobjeći od svoje matične gradske, odnosno županijske sudačke organizacije, pa i činjenice da je svojedobno iznjedrila kadrove poput Željka Širića ili Stjepana Djedovića s čijim radom su se bavila i pravosudna tijela. Vjerojatno je i sam Batinić svjestan da će barem neko vrijeme njegov mandat biti opterećen zagađenim odnosima unutar HNS-a i da će postojati određeno nepovjerenje prema njegovu radu.  Posebno u onim klubovima, koji su priželjkivali da će isprovocirane promjene na čelu sudačke organizacije otići u nekom potpuno drugom smjeru…