Definitivno rastanak ili...

Dalićeve cinične izjave ukazuju na to da izbornik ima sve manje strpljenja za Ivana Rakitića

Marko Cvijanović

Zlatko Dalić i ivan Rakitić/Foto PIXSELL

Zlatko Dalić i ivan Rakitić/Foto PIXSELL

Dalić pritom zaboravlja da mu je Rakitić poslije SP-a u Rusiji, donoseći odluku o nastavku igranja za reprezentaciju, jasno i glasno dao do znanja da neće biti na raspolaganju za svaku akciju.



RIJEKA Ivan Rakitić do daljnjega neće govoriti o svom odsustvu tijekom rujanskih akcija hrvatske nogometne reprezentacije kojoj predstoje dva gostovanja u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine, veznjak Barcelone odlučio je pričekati da njegovi suigrači odigraju utakmice protiv Slovačke (6. rujna) i Azerbajdžana (9. rujna) pa tek onda iznijeti stavove o temi što je proteklih dana izazvala veliko zanimanje hrvatske javnosti. S obzirom na činjenicu da se u posljednjim danima prijelaznog roka rješavala njegova nogometna budućnost koja je u najmanju ruku bila vrlo neizvjesna, a zbog koje je proteklih tjedana bio rastrgan između nepovoljnog statusa u Barceloni i učestalih upita eventualnih novih poslodavaca (Juventus, PSG), veznjak »kockastih« ukazao je izborniku Zlatku Daliću da neće biti usredotočen na reprezentativne obaveze i otkazao dolazak. Uzaludna su bila Dalićeva nastojanja da Rakitić promijeni odluku, veznjak katalonske momčadi jednostavno se osjećao nedovoljno usredotočeno da bi na travnjaku za Hrvatsku dao sto posto svojih mogućnosti.


Ovo je druga uzastopna akcija »kockastih« bez Rakitića, prvotimac Barcelone zbog zdravstvenih je poteškoća preskočio lipanjsku kvalifikacijsku utakmicu protiv Walesa i prijateljski dvoboj s Osijekom. Dalić je tada u dogovoru s Rakitićem donio odluku o poštedi s obzirom da je imao problem sa zadnjom ložom, a da se ozljeda dodatno pogoršala u finalu Kupa kralja pa je otpao za susret s Walesom. Neki su mediji već tada špekulirali da to znači Rakitićev oproštaj s reprezentacijom, ali vijest je poslije demantirana. Novi izostanak produbio je priču o (ne)izvjesnoj Rakitićevoj reprezentativnoj budućnosti.


– Razgovarao sam s Rakitićem, koji nije riješio status u svom klubu i zaključili smo da u ovom trenutku nije spreman i fokusiran na reprezentaciju i da ne može dati maksimum. Znači li novi otkaz Rakitića možda i njegov kraj igranja za reprezentaciju? Ovako, sad uopće nemam potrebu i vremena razmišljati o Ivanu Rakitiću, moram misliti o onima koji će biti spremni. Nemam vremena razmišljati što će biti poslije, nadam se svemu najboljem, ali sad se moram fokusirati na one igrače koji su tu i spremni sto posto. Nemam bojazan što će biti ako nema njega, nije ga bilo ni protiv Walesa pa smo pobijedili utakmicu. Imamo Vlašića, Brekala, one koji dolaze, koji su puni volje, želje i ambicija. Jedva ih čekam. A vi znate da ću ja na svoj način riješiti problem ako ga bude, nema bojazni oko toga – s kiselim je osmijehom na licu Rakitićev izostanak pokušao objasniti Zlatko Dalić, iako se u njegovu glasu itekako osjećala određena doza cinizma i nezadovoljstva uslijed činjenice da će opet biti lišen usluga jednog od najvažnijih igrača.




U nogometu se odavno ne živi od starih zasluga, jednom je to na svojoj koži najbolje osjetio čuveni talijanski stručnjak Marcello Lippi, koji je poslije osvajanja naslova svjetskog prvaka s »azzurrima« odlučio uzeti predah od nogometa pa se poslije godinu dana pokajao: »Rekao sam sebi samome da ću se malo odmoriti, a poslije godinu dana svi su već zaboravili da sam trener…« Naravno da je Ivan Rakitić svojim igrama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji »doživotno« zadužio Zlatka Dalića, koji je u postmundijalskoj eri ostao bez previše senatora (Subašić, Mandžukić, Ćorluka) da bi olako doživljavao izostanke stožernih prvotimaca, ali Dalić očito ima sve manje strpljenja. Pritom, međutim, zaboravlja da mu je Rakitić poslije SP-a u Rusiji, donoseći odluku o nastavku igranja za reprezentaciju, jasno i glasno dao do znanja da neće biti na raspolaganju za svaku akciju.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU