Hrvatska vs. Slovačka

Dalić uoči sudbinske utakmice poručuje: “Pritisak je prisutan, ali igramo kod kuće i favoriti smo”

Marko Cvijanović

Posljednji trening kockastih na Rujevici uoči večerašnje utakmice/Foto D. ŠKOMRLJ

Posljednji trening kockastih na Rujevici uoči večerašnje utakmice/Foto D. ŠKOMRLJ



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija je prije nešto više od dvije godine u Rijeci protiv Finske igrala jednu od ključnih utakmica za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji i – uprskala! Više od »mršava« remija (1:1) u pretposljednjoj kvalifikacijskoj utakmici, gromoglasnih zvižduka razočarane riječke publike i povika tadašnjem izborniku (Čačiću, odlazi!) o ozračju oko reprezentacije govorio je očajan izraz kapetana Luke Modrića, koji se poslije utakmice uhvatio za glavu od muke, ne vjerujući što ga je snašlo… Sve što se poslije te otužne rujevičke večeri događalo s »kockastima« povijesna je priča o prekrasnoj hrvatskoj nogometnoj bajci. Ekspresna inauguracija Zlatka Dalića, kijevski golgeterski »momentum« Andreja Kramarića, maestralna izvedba u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija protiv Grčke (4:1) i kao kruna rusko ljeto najljepših snova, ovjenčano povijesnim srebrom hrvatskoga nogometa. Ispada da su Rujevica i RIjeka Dalićeva sudbina.


– Ne bih volio da to bude sudbina – rekao je hrvatski izbornik, očito aludirajući na Čačićev rujevički sunovrat.


Što će Zlatko Dalić servirati Slovacima?




– Slovaci iz prve utakmice ne mogu izvuči ništa dobroga, moraju biti čvršći i bliži našim igračima u sredini. Razmišljali smo što bi oni mogli napraviti, ali mi ostajemo u svom sustavu igre i nećemo ga mijenjati. Jedino ako bude potrebno ganjati rezultat. Mi smo viceprvaci svijeta, prvi smo u skupini, ne brinemo se koga nema, ne plačemo i na kraju što god bude odgovornost je na meni, ne na igračima – ističe Dalić, koji u glavi ima početni sastav.



– Imali smo tri jako dobra treninga, svi su igrači bili motivirani, ozbiljni, fokusirani. Sve smo pripremili, dečki sve znaju, tko izađe na teren dat će sve od sebe. Oni koji budu igrali prvu ili neku od prvih utakmica imat će podršku svih nas. Očekujem maksimalan angažman, motivirani smo, spremni i bez obzira na vremenske uvjete vjerujem u našu dobru igru. Pritisak? Situacija je slična kao kad sam prvi put vodio Hrvatsku u Kijevu. Tada se odlučivalo o tome hoćemo li uopće izboriti dodatne kvalifikacije, a sad odlučujemo o izravnom plasmanu na EURO. Žao mi je što nismo to riješili prije, ali ako pobijedimo utakmicu to će biti jedne od najboljih kvalifikacija u kojima smo izgubili samo sedam bodova. Pritisak je prisutan, ali onaj pozitivni pritisak. Igramo kod kuće, favoriti smo i tako se moramo postaviti.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU