Uzvratna utakmica

Čondrić spriječio senzaciju u režiji Krimejčana, nogometaši Orijenta ostaju u Drugoj HNL

Ivan Volarić

Foto R. BRMALJ

Foto R. BRMALJ

"Crveni" su iskoristili tek jednu od pet velikih prilika ostavivši pritom svojeg vratara Carla Berkovića i najboljeg pojedinca prve utakmice na Kantridi bez pravoga posla



PULA Dugo će još mlada Orijentova momčad vrtjeti film uzvratne utakmice kvalifikacija za popunu Prve HNL na koju je otputovala kao potpuni autsajder.


Šanse Krimejčana su se nakon riječkih 0:3 mjerile u promilima. Međutim, razvoj situacije na stadionu Aldo Drosine ponudio je sjajno izdanje momčadi riječkoga drugoligaša kojega je na putu prema svojevrsnom čudu i barem produžecima spriječio vratar Puljana Josip Čondrić.


Foto galerija: Kvalifikacije za popunu Prve HNL: Istra 1961 - Orijent 1919


“Crveni” su u potpunosti nadigrali stare-nove prvoligaše, iskoristili tek jednu od najmanje pet velikih prilika ostavivši pritom svojega vratara i junaka prve utakmice Carla Berkovića bez pravoga posla.




Krimejčani su u Pulu stigli sa 15 igrača i dva vratara. Dio prvotimaca bio je na tribinama u svojstvu – navijača. Ozljede i kartoni prorijedili su ionako ne baš preširok igrački kadar Krimejčana. Trener Fausto Budicin desni bok, na kojem se u prvom ogledu na Kantridi dogodilo puno toga lošega, odlučio je zatvoriti s Trojanom Malokuom. I nije pogriješio! Uža obrana Orijenta odigrala je vrlo dobru utakmicu.


Mirnoća u završnici


“Crveni” su puno hrabrije krenuli u uzvrat nego u prvu utakmicu na Kantridi. Uostalom, nedugo nakon što se krenulo s centra otvorila im se velika prilika za vodstvo. Liber je presjekao dodavanje vratara Čondrića nadomak domaćeg kaznenog prostora i proslijedio za Iličića.


Klasična malonogometna akcija “dva na jedan” zaključena je dodavanjem za Monjca koji je ostao sam na desetak metara od Čondrića. Krilni napadač gostiju je, međutim, toliko loše reagirao da je lopta jedva doskakutala do vratara Puljana. “Zeleno-žuti” su uzvratili u 6. minuti. Guzina je pucao iz okreta, a Berković refleksno nogom sačuvao svoju mrežu. Vjerojatno u tim trenucima nitko na stadionu nije slutio da će to biti prva i posljednja ozbiljna intervencija gostujućeg vratara na utakmici.


S druge strane pune ruke posla imao je domaći kapetan i vratar Josip Čondrić. U 13. minuti ponovo se gostima otvorila sjajna prilika. Iličić je izbjegao zaleđe i sjurio se sam prema domaćim vratima. Napadač Orijenta 1919 imao je sasvim dovoljno vremena da izabere najbolje riješenje, međutim Čondrić ga je u dva navrata nadmudrio. U 20. minuti Čondrić se ponovo namučio izvukavši ispod grede dobar pokušaj Monjca sa 18 metara.


Dvije velike prilike i jedan dobar udarac u prvih 20 minuta dodatno su ohrabrili goste koji su se nakon svake oduzete lopte nastojali što brže otvoriti i onda kroz što manje dodira doći u završnicu. Da je u vršku Orijentovog napada bilo malo više mirnoće, koncentracije ili jednostavno individualne kvalitete na odmor se sigurno ne bi otišlo bez pogotka u domaćoj mreži.


Fumićeva vratnica


Puljani su u nastavak krenuli nešto otvorenije i odmah bili kažnjeni za takav (pre)ambiciozni pristup. Mulac je u 49. minuti presjekao pokušaj domaće polukontre nekoliko metara u domaćoj polovici, te dobro odmjerenom dijagonalom pronašao Iličića koji je lob udarcem prevario istrčalog Čondrića – 0:1. Vodstvo je “crvenima” donijelo dodatnu energiju.


U 58. minuti Maloku je prošao desnim bokom, oštro ubacio na prvu vratnicu, a Liber je podmetnuo nogu i poslao loptu prijeteći iznad grede. Na novu prijetnju gostiju čekalo se do 73. minuti kada je svježi Črnko vratio loptu u kazneni prostor, a branič Mulac glavom protegao Čondrića.


Krimejčani su kako je vrijeme teklo sve više stiskali, organiziranom igrom pokušavali su u granicama svojih mogućnosti doći do drugog pogotka koji bi u potpunosti otvorio utakmicu. U 84. minuti Maružinov pokušaj s 20 metara nije djelovao nimalo bezopasno. Minutu kasnije Maružin je ušao iza leđa domaće obrane i pokušao udarcem iz prve poslati loptu kraj Čondrića.


Međutim, vratar domaćih se ponovo prometnuo u pulskog spasitelja. U drugoj minuti sudačke nadoknade ni Čondrić više ništa nije mogao – Fumićev pokušaj zaustavila je vratnica. Sreća je na kraju okrenula leđa Krimejčanima koji su se više nego dostojno oprostili od prvoligaških kvalifikacija.