EURO 2021

Čeka se popis Zlatka Dalića za predstojeći EURO, izbornika najviše muči pozicija desnoga beka

Davor Petrović

Kockasti će se uskoro okupiti i početi završne pripreme za EP/Foto Arhiva NL

Kockasti će se uskoro okupiti i početi završne pripreme za EP/Foto Arhiva NL

UEFA je zbog okolnosti koje je izazvala pandemija COVID-19 izbornicima omogućila prijavljivanje 26 umjesto standardna 23 igrača. Ta tri mjesta više svima daju dodatan manevarski prostor



ZAGREB Zlatko Dalić i Igor Bišćan danas će objaviti svoje popise igrača koje namjeravaju voditi na EURO, odnosno nokaut fazu U-21 Europskog prvenstva. Nije teško naslutiti da niti jedan neće pozvati Bornu Sosu, čiji je nedavni pokušaj odlaska pod njemačku zastavu završio krajnje neslavno. Jednako tako, može se pretpostaviti tko bi se mogao naći na Dalićevu popisu za EURO. Naravno, pod uvjetom da ne bude ozljeda.


UEFA je zbog okolnosti koje je izazvala pandemija COVID-19 izbornicima omogućila prijavljivanje 26 umjesto standardna 23 igrača. Ta tri mjesta više svima daju dodatan manevarski prostor, a za pretpostaviti je da bi ga Dalić mogao iskoristiti za pozivanje igrača iz U-21 reprezentacije.


U svakom slučaju, jasno je da pozicija pred golom pripada Dominiku Livakoviću, koji već dvije sezone brani u odličnoj formi i za Dinamo i za reprezentaciju. Uostalom, njegovo ime bilo je neizostavno u posljednjih petnaest natjecateljskih utakmica Hrvatske. Za preostale dvije golmanske pozicije kandidiraju Lovre Kalinić, Simon Sluga i Ivica Ivušić, koji je ove sezone primio najmanje golova u HT Prvoj ligi.


Obrana




Kada je u pitanju obrana, jasno je da Dalićev prvi izbor predstavljaju Šime Vrsaljko, Dejan Lovren i Borna Barišić. Posljednje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo su pokazale da je Domagoj Vida pao u drugi plan, no jasno je da će on biti na popisu, kao i Duje Ćaleta-Car, Filip Uremović i Josip Juranović. Budući da je Marin Pongračić ove sezone imao puno problema sa zdravljem, a Nikola Melnjak nije u nezaboravnoj formi, zdrava logika tu sugerira i U-21 reprezentativce Joška Gvardiola i Filipa Bradarića.


U svakom slučaju, može se pretpostaviti da izbornika muči pozicija desnog beka jer je Vrsaljko dugo imao problema s ozljedama, a ovog proljeća nije puno igrao. Budući da je prvi iza njega u redu za poziciju desnog beka Juranović, ne treba isključiti rasplet u kojem će se i Uremović tretirati kao bočni igrač.


Najmanje dvojbi pred izbornika stavlja vezni red, i to zbog kvalitete i forme svih kandidata. Suvišno je raspravljati o Luki Modriću, Marcelu Brozoviću, Nikoli Vlašiću i Mateu Kovačiću, kao i o Mariju Pašaliću, koji je u posljednje vrijeme pokazao da može biti univerzalno rješenje za taj dio momčadi. Uz njih, na popisu bi se trebao naći i Milan Badelj. Kada su u pitanju U-21 reprezentativci, dojam je da tu najbolje izglede za poziv ima Lovro Majer.


Krilni napadači


Slična je situacija i s krilnim napadačima. Ivan Perišić, Ante Rebić, Josip Brekalo i Mislav Oršić definitivno su u prvom planu. Sva četvorica iza sebe imaju odličnu klupsku sezonu, što znači da Dalić nema razloga za traženjem novih rješenja. Uz njih bi izbornikovo povjerenje mogao dobiti i Luka Ivanušec, kao polivalentan igrača za napadači dio vezne linije.


Što se tiče napada, prve opcije su Bruno Petković i Andrej Kramarić, koji, zapravo, više voli imati nešto povučeniju ulogu na terenu, no odlično se snalazi i u ulozi prve špice, iako mu ista nije pretjerano draga. Treći u tom redu je Ante Budimir, s time da U-21 reprezentacija na toj poziciji sada nema igrača koji bi zaintrigirao Dalića.