Suprostavljeni stavovi

Brazilski nogometni savez odredio datum nastavka prvenstva, regionalne vlasti su protiv

Hina

Guverner države Sao Paulo Joao Doria izjavio da klubovi iz njegove države neće sudjelovati na nacionalnom turniru



RIO DE JANEIRO Brazilski nogometni savez (CBF) je odredio 9. kolovoza kao datum za nastavak nacionalnog prvenstva što je izazvalo protivljenje nekih regionalnih vlasti koje se bore sa sve većim brojem zaraženih i umrlih od koronavirusa.


U ovom je trenutku nastavljeno samo prvenstvo u državi Rio de Janeiro. Brazil je druga zemlja svijeta po broju obiljelih i preminulih od koornavirusa sa 65.487 smrti i 1,6 milijuna zaraženih.


Zbog toga je guverner države Sao Paulo Joao Doria izjavio da klubovi iz njegove države neće sudjelovati na nacionalnom turniru dok ne završe regionalno prvenstvo koje je zbog pandemije prekinuto sredinom ožujka, tri kola prije kraja.




“Što se tiče odluke CBF-a da se prvenstvo nastavi 9. kolovoza, vlada države Sao Paulo nije bila prethodno konzutirana”, kazao je Doria.


Regionalno prvenstvo države Sao Paulo je najvažnije u Brazilu jer okuplja pet momčadi prve nacionalne lige  (Bragantino, Corinthians, Palmeiras, Santos i Sao Paulo) te četiri iz druge lige koja bi se trebala nastaviti 8. kolovoza.


CBF podsjeća da su “klubovi pristali igrati izvan vlastitih područja, prebacujući svoj status domaćina nekom drugom gradu ili drugoj državi u slučaju da njihov grad nije “slobodan” prije datuma početka natjecanja. Ta je odluka donesena na glasovanju kojeg je podržalo 19 klubova prve lige, od čega su dva iz Sao Pauloa.