Daniel Šarić

Bivši Vatreni i igrač Rijeke te stručni komentator: “Dalić je svjestan loših stvari, očekujem bolji napad i ofenzivnije bokove”

Denis Frančišković

FRANCUZI OSTAVILI NAJBOLJI DOJAM – Daniel Šarić/Foto Arhiva NL

FRANCUZI OSTAVILI NAJBOLJI DOJAM – Daniel Šarić/Foto Arhiva NL

Bitno je da je izbornik svjestan nekih stvari koje nisu bile dobre, da se svi moraju dobro pripremiti i da znaju što treba raditi. Imamo predobre igrače da bismo imali problema s Češkom i Škotskom – tvrdi Šarić



RIJEKA Utakmicom Francuska – Njemačka (1:0) završen je prvi krug Europskog prvenstva, koji je donio brojne suprotne stavove o nikad neuobičajenijoj nogometnoj smotri Starog kontinenta. Prije svega o samoj kvaliteti nogometne igre, a potom i o svemu onom što se u koronasituaciji nužno reflektira na natjecanje, od samih zbivanja na travnjaku do onih na tribinama i van stadiona. Neke vrste potvrdile su svoju znanu kvalitetu, bilo je i iznenađenja, šokova u slučaju životne drame Christiana Eriksena, rijetko viđenih golova i autogolova koji su odlučivali. Kao i polupraznih i punih stadiona…


Gušt je bilo vidjeti pun stadion u Budimpešti

Mnogim navijačima i ljubiteljima nogometa koji prate EURO smeta povlaštenost nekih reprezentacija domaćinstvima.
– To je nešto na što nismo navikli, a i istina je da neke reprezentacije tu imaju laganu prednost. Pogotovo i zato što su gostujućujim navijačima otežani odlasci na neke stadione. Pun stadion u Budimpešti? E, to je bilo gušt pogledati i ispred televizora. Ipak se nogomet igra za navijače, a onda je lakše i igračima. Bilo je lijepo nakon puno vremena vidjeti tako dobro ispunjen stadion. Nadajmo se da će se mjere možda i još malo popustiti kako prvenstvo bude odmicalo – kaže Šarić.

– Tek je prvo kolo i neke reprezentacije još nisu možda uhvatile pravu formu. Ali vidjeli smo i glavne favorite na djelu. Mislim da tek trebamo očekivati bolje utakmice – kaže Daniel Šarić, bivši hrvatski reprezentativac i igrač Rijeke, stručni komentator domaćih, ali i međunarodnih nogometnih zbivanja. – Francuska i Njemačka prezentirale su se kao jako kvalitetne momčadi, a kad se tu doda još Portugal, dovoljno je reći o kako se teškoj skupini radi. Nijemci i Francuzi imaju izvanredne momčadi, a pobjeda Francuske je zaslužena. Nekako mi oni zasad ostavljaju dojam najozbiljnijih kandidata za prvaka Europe.




Najupečatljiviji i najdramatičniji trenutak EURO-a zasad nije imao puno veze s nogometom.


– Istina, pobjeda Finaca baš je veliko iznenađenje, ali svi znamo u kakvim je okolnostima igrana ta utakmica. Sva sreća da je sve dobro završilo za Eriksena jer ne mogu niti zamišljati da se dogodilo suprotno i što bi to tek značilo za daljnji tijek prvenstva. Iznenađenje je i poraz Poljske od Slovačke. Poljaci imaju dosta dobru i kvalitetniju momčad s Lewandowskim u napadu, a znamo koliko golova on zabija. A tu je taj remi bez golova Španjolaca i Šveđana.


Zadnja trećina


Hrvatska je prvi put startala porazom. Ne toliko rezultatski bolnim koliko »kockasti« igrom nisu djelovali uvjerljivo.


– Englezi su zasluženo pobijedili. Bili su puno opasniji od nas. Na kraju je ta ujednačena statistika možda i sakrila neke stvari, ali nju je donijelo posljednjih dvadesetak minuta. Solidno smo djelovali u polju, ali premalo napravili u ofenzivnom dijelu da bismo očekivali povoljniji rezultat. Igra protiv Češke i Škotske u toj zadnjoj trećini igrališta morat će biti puno bolja. Vjerujem da ćemo izgledati puno bolje nego protiv Engleza i Belgijanaca.


Napadačka igra momčadi Zlatka Dalića apostrofira se kao dio igre u kojoj se vidno zakazalo.


– Mislim da nam nedostaje dubine u igri u vrhu napada. S premalo igrača dolazimo u završnicu i jednostavno puno više moramo napraviti u tom dijelu igre ako želimo dobiti ove dvije važne utakmice. Vjerujem da izbornik Zlatko Dalić radi na tome i nadam se da će taj dio igre izgledati bolje.


Mandžukić nedostaje


Reprezentaciju su napustili Rakitić, Mandžukić i Subašić, ali dojam je kako se izgubilo puno više…


– Rakitić je bio izuzetno važan igrač one reprezentacije, ali opet u vezi mi imamo odlične igrače, usudio bih se reći one među najboljima. To možda i nije toliko problem. Meni najviše nedostaje Mandžukić. Znamo kakav je on pritisak radio na obranu protivnika i takav igrač strašno nedostaje. Pogotovo se sada to vidjelo u igri s Rebićem i Kramarićem i nekim eksperimentima, koji nisu baš najbolje izgledali. Po meni, trebali bismo igrati s klasičnom »špicom« i vjerujem da bi to puno bolje izgledalo. Druga stvar, na bočnim, bekovskim pozicijama moramo biti puno ofenzivniji.


Na lijevoj strani Barišić se ozlijedio, a Gvardiol je igrač koji je još mlad, ali sigurno će jednog dana izrasti u stožernog igrača reprezentacije. No on po vokaciji nije lijevi bek, već više stoper. Vrsaljko još nije u idealnoj formi. Te stvari moramo popraviti ako želimo biti konkurenti. Vidjeli smo kako su ofenzivni bekovi Njemačke i Francuske.


Vatrene čekaju kvalitetom siromašniji, ali srcem, motivom i borbenošću nimalo bezazleni protivnici.


– Hrvatska je definitivno favorit protiv Češke i Škotske. Ali to su utakmice u kojima moramo biti jako ozbiljni. Česi imaju svojih aduta, ali u te dvije utakmice, za razliku od one s Engleskom, sve ovisi o nama. Kvaliteta je na našoj strani, smatram da ne bi trebalo biti problema. Igra na postavljenu obranu? Sigurno će to biti malo dugačija utakmica nego ove s Engleskom i Belgijom.


U vezi imamo kvalitetne pojedince koji mogu dobro distribuirati lopte i rješavati situacije kratkim pasovima, što je jako bitno u igri na postavljene i zgusnute obrane. Bitno je da je izbornik svjestan nekih stvari koje nisu bile dobre, da se svi moraju dobro pripremiti i da znaju što treba raditi. Imamo predobre igrače da bismo imali problema s tim dvjema reprezentacijama – zaključuje Šarić.