Mateo Bertoša

Bivši trofejni igrač Rijeke predvodi Opatiju prema Drugoj HNL: “Puno bi mi značila promocija na Kantridi”

Ivan Volarić

Mateo Bertoša/Foto Arhiva NL

Mateo Bertoša/Foto Arhiva NL

Na tom stadionu sam odigrao puno velikih utakmica u karijeru, posebno onih u Europi - kaže 31-godišnji branič



RIJEKA S Rijekom je osvojio Kup i Superkup, igrao skupnu fazu Europske lige, a sutra (18 sati) ga na Kantridi očekuje najvažnija utakmica u povijesti opatijskog nogometa. Mateo Bertoša (31) vraća se u kombinacije za početni sastav Opatijaca nakon što je poput Glavaša i Tonija Rudana preskočio prošlonedjeljni prvi susret kvalifikacija za popunu Druge HNL u Petrinji (0:0).


– Imao sam i manjih problema s ozljedom aduktora, no posljednjih dana normalno treniram. Nemam poteškoća. Spreman sam za nastup. Vidjet ćemo, naravno, hoće li me trener koristiti, sve je na šefu – govori ljevonogi branič iz Novigrada koji u nogama ima šest prvoligaških sezona i gotovo 80 nastupa u najelitnijem razredu hrvatskoga nogometa. Osim toga, u dresu Rijeke je ne tako davno upisao i 12 nastupa u Europskoj ligi. Dobro zna što njegovu momčad čeka sutra bez obzira na to što nije igrao u Petrinji.


Iskoristiti šanse


– Gledao sam utakmicu na televiziji, dobio puno informacija od suigrača. Raspoloženje u momčadi je dobro, dečki su uvidjeli da mogu. Na početku je bila prisutna nervoza jer dugo nismo odigrali službenu prvenstvenu utakmicu. Nije bilo lako igrati tako važnu utakmicu nakon puno mjeseci netreniranja, a onda i neigranja službenih utakmica. Osim nas nekoliko starijih, ipak su to uglavnom igrači koji su igrali najviše Treću ligu, a svi znamo da su ovo povijesne utakmice za klub. Sigurno da im nije bilo lako.




Dojam je nakon prve utakmice da su Opatijci ti koji imaju za čim žaliti. Ostale su neiskorištene brojne prilike.


– Svakako ostaje žal jer imali smo tri izvrsne prilike koje nismo iskoristili. Hvala Bogu da se nije aktiviralo nepisano pravilo i da nas nije kaznilo za te promašaje. Ostala je nula, imamo sada drugu utakmicu u kojoj moramo iskoristiti šanse koje nam se otvore.


Varljiv rezultat


Rezultat iz Petrinje je naizgled povoljan, ali jedan primljeni gol može sve okrenuti u neželjenom smjeru,


– Rekao bih čak da je tih 0:0 bolje njima nego nama. Oni dolaze u goste, nisu doma primili gol. S jednim golom mogu puno toga riješiti, a mi to moramo pokušati spriječiti. Idealno bi bilo rano zabiti gol i natjerati ih da se što više otvore. U Petrinji su nas domaćini čekali, igrali su s dugim loptama… Igramo na jednom stadionu koji bi svima trebao biti motiv više. Bit će sigurno i publike. Sve je na nama!


»Berti« je, unatoč tome što je zakoračio u četvrto desetljeće života, još uvijek pun sportskih motiva.


– Kako da ne! Da nema motiva, rekao bih šefu neka igraju mlađi. Motiva sigurno ne nedostaje, tako će biti dok god budem mogao igrati. Uvijek je lijepo iz jedne niže lige ući u ligu više, to će ostati negdje zapisano. Osim toga, meni osobno puno bi značilo to ostvariti na Kantridi gdje sam odigrao puno velikih utakmica u karijeru, posebno onih u Europi – rekao je Bertoša.