Ivan Tomečak

Bivši trofejni igrač Bijelih i važna karika Rudeša: “Rijeka je stvarno moćna, možemo joj parirati ako budemo kompaktni”

Davor Petrović

Ivan Tomečak/Foto PIXSELL

Ivan Tomečak/Foto PIXSELL

Stvarno ne znam što se novo može reći za Rijeku - kaže Tomečak



ZAGREB Prva četvrtina SuperSport HNL-a Rudešu je donijela tek jedan osvojeni bod, na gostovanju kod Istre 1961 (0:0) i osam poraza, uz ukupnu gol-razliku 6:23. Na zapadu Zagreba situacija nije bajna, s time da sutra stiže Rijeka.


– Ušli smo u seriju utakmica s najtežim suparnicima. U prošlom kolu smo igrali s Dinamom, sada nam dolazi Rijeka, a zatim idemo u Osijek. To su tri kluba iz Velike četvorke hrvatskog nogometa. Dinamo nas je pobijedio, ali vjerujemo da možemo nešto napraviti protiv Rijeke i Osijeka – kaže Ivan Tomečak, jedan od najiskusnijih igrača u redovima Rudeša.


Dodatni uteg za povratnika u HNL predstavlja i činjenica da je u zadnjih šest kola postignut samo jedan gol, i to prošle nedjelje, kada je u Kranjčevićevoj gostovao Dinamo (1:5). Unatoč iznimno nezahvalnoj situaciji, Tomečak tvrdi da je atmosfera u svlačionici dobra te da su igrači svjesni pozicije u kojoj se trenutno nalaze.




– Budimo realni, mislim da osim nas u klubu nitko ne računa da možemo nešto osvojiti u nedjelju. Rijeka može izbiti na prvo mjesto ako uzme ta tri boda, a derbi na Poljudu završi neriješenim rezultatom i zato vjerujem da će ići punom snagom. Mi nemamo puno toga za izgubiti u toj utakmici. Mislim da se možemo nadati nečemu samo pod uvjetom da budemo fokusirani na obranu i agresivniji nego do sada. Naravno, uz određenu dozu sportske sreće – dodaje Tomečak.


Čelnici Rudeša nedavno su shvatili da im je momčad »prezelena« za elitni stupanj natjecanja i posegnuli su za prekaljenim igračima. Tako su u zapadni dio Zagreba stigli univerzalac za desnu stranu Edin Šehić, stoper Mateo Pavlović i švedski napadač Robin Šimović, kojeg prati glas kvalitetnog realizatora.


– Mi jesmo mali kvartovski klub, ali vjerujemo da imamo kvalitetu za HNL. Niz negativnih rezultata utjecao je na naše samopouzdanje, a to možemo vratiti samo na terenu. Mislim da smo plaćali cijenu odrastanja, ali sada smo se pojačali. Dosta važnu ulogu u svemu imala je utakmica s Osijekom u Kranjčevićevoj jer smo vodili 2:0 i 3:1, a na kraju nismo osvojili niti bod. Nedostaje nam iskustvo na najvišoj razini nogometa u Hrvatskoj, ali i to se mijenja sa svakim novim kolom – objašnjava 33-godišnji bočni branič.


Na početku ovog tjedna Rudeš je osigurao plasman u osminu finala Kupa, izborivši minimalnu pobjedu na gostovanju kod Croatije iz Zmijavaca.


– To nam jako puno znači. Iako nismo bili u podrumu, što se tiče atmosfere, nakon toga smo svi dodatno živnuli. Jednostavno nam je trebala pobjeda na utakmici natjecateljske razine. Svjesni smo da samo na terenu možemo pokazati da vrijedimo i nadamo se da ćemo to napraviti protiv Rijeke. Trenutno smo na dnu HNL-a, ali bodovni zaostatak za devetim mjestom nije velik i još uvijek stignemo uhvatiti priključak i vratiti se u konkurenciju za više pozicije – tvrdi Tomečak, ne skrivajući optimizam.


Ipak, i njemu je jasno da nedjelja u Kranjčevićevu donosi suparnika vrijednog svakog poštovanja.


– Stvarno ne znam što se novo može reći za Rijeku. To je momčad jakih individualaca koja je odlično posložena u svim linijama. Rijeka je stvarno moćna, što, na kraju krajeva, potvrđuje i tablica HNL-a. Možemo joj parirati samo ako budemo kompaktni, organizirani i disciplinirani – zaključuje Tomečak.