SP u Kataru

Bivši trener Rijeke i iranski izbornik uoči ključne utakmice za Hrvatsku: “Očekujem hrabre Vatrene koji će se nametnuti”

Denis Frančišković

Nikola Vlašić, Josip Šutalo, Andrej Kramarić i Kristijan Jakić/Foto REUTERS

Nikola Vlašić, Josip Šutalo, Andrej Kramarić i Kristijan Jakić/Foto REUTERS

Hrvatska je pokretljivija i treba igrati svoju igru. Dečki trebaju vjerovati u sebe, momčad je kvalitetna, atmosfera je dobra i imamo puno predispozicija da opet odigramo jako dobro - tvrdi Skočić



RIJEKA   Dragan Skočić posljednjih je dana i tjedana tražena osoba. Posebno od strane medija. Donedavni izbornik Irana, s kojim je izborio završnicu svjetske nogometne smotre pa potom naprasno smijenjen, redoviti je gost najavnih i odjavnih analiza onog što se događa na poprištu najvažnijeg ovogodišnjeg sportskog događaja na svijetu. Posljednja u nizu bila je baš utakmica Irana i SAD-a u kojoj su Amerikanci minimalnom pobjedom osigurali prolaz u nokaut-fazu.


– Pomalo je zamorno, pogledao sam u vrlo kratkom vremenu četrdesetak utakmica – potvrđuje Skočić. – Utakmica posebnih emocija? Pa teško je prihvatiti da nisam tamo nakon što sam tri godine vodio i odveo tu momčad na SP. Kažu u Iranu da sam ja njih odveo na SP, a Iran Queiroza. S te pozicije mi je teško bilo gledati, ali nekako sam, eto, uspio.


Dragan Skočić


Skočić je imao drukčiju viziju od aktualnog izbornika, Portugalca Carlosa Queiroza.




– Više su igrali lojalni nego najbolji igrači u danom trenutku. Dosta smo kao treneri različiti u pogledu igre. Querioz nije proaktivan, više je defenzivan trener. Mislim da Iran ima puno veće kapacitete, a na kraju momčad je postala starija s tim nekim dolascima. Mlađi igrači koje sam doveo i koji su trebali donijeti neku novu energiju, nisu bili tamo. Žao mi je jer mislim da sam propustio šansu za velike stvari i gotovo sam siguran da bismo prošli skupinu.


Hrvatska? Skočić dočekuje Vatrene koji će se nametnuti protiv Begijaca. Pritom naglašava posebno uloge nekolicine igrača.


– Očekujem da će Hrvatska diktirati igru. Gvardiol me oduševio, stvarno jako dobro osjeća igru. Perišić je također tu, uvijek ga gledamo kao igrača koji može probiti obranu, a tu je i Kramarić koji ima jednu strašnu karakteristiku. Andrej izvanredno čita prostore. Nepredvidiv je, stalno između toga da napadne leđa obrane ili ode joj u prilaz. Tu je pozicija nebitna, bitna je koncepcija igre. Za ovu utakmicu bit će bitan takav jedan pokretljiv igrač.


De Bruyne prije svih


Borba dviju veznih linija bit će pod posebnim povećalom. U biti, najvažnija fronta hrvatsko-belgijskog dvoboja.


– Za njih volim reći da imaju kompenziranu veznu liniju. Nisu u nekoj formi i neuvjerljivi su, ali imaju jednog De Bruynea, koji vidi igru prije svih. Tu su Witsel i Onano, jedan više igra pozicijski, a drugi je pokretljivi »box to box« igrač. Problem im je donekle stanje Hazarda koji ne igra u Realu, a Lukaku je u konkurenciji nakon oporavka. S obzirom na trenutno fizičko stanje, mislim da nije u situaciji pretjerano nas ugroziti kao što je slučaj kad je u pravoj formi.


Hrvatska je u psihološkoj prednosti, ali nikakvog opuštanja u momčadi Zlatka Dalića ne smije biti.


– Belgijci su sami sebi napravi problem. Ispaljivali su »zapaljive fraze«. Prisutan je kod njih određeni defetizam, koji im ne ide na ruku. Upalili su alarm. No, to je njihov problem. Hrvatska je kompaktnija u tom dijelu i daje najviše kad treba.


Koncept igre


Hrvatska i Belgija do sada su igrale osam puta, a svaka reprezentacija ima po tri pobjede.


– Belgija je čvrsta momčad, možemo razgovarati o njihovim manama prema naprijed. Meni se primjerice ne sviđa igra njihovih bokova. Ovisno i što će igrati. Tijekom prvenstva su igrali nekih 3-4-2-1, ali nešto su u posljednje vrijeme mijenjali u 4-2-3-1. To mi i zvuči logično, ako mi budemo igrali 4-3-3. Izgleda to kao dobro suprotstavljanje sistema, iako oni nisu najvažniji koliko sam koncept igre. Kod nas me jedino malo brine problem distanci u veznom redu, neki put lako prođe lopta između linija. Kao i prostori iza bočnih igrača, koji znaju biti dosta ofenzivni.


Belgija je ranjena, Hrvatska na krilima pobjede protiv Kanade. Ključ uspjeha?


– Belgijci su individualno jaki i uvijek mogu »izvaditi zeca iz šešira«. Nije mi se svidjelo kako je Hrvatska igrala protiv Maroka, bilo je to dosta bojažljivo i sada se treba taj pristup promijeniti. Hrvatska je pokretljivija i treba igrati svoju igru. Dečki trebaju vjerovati u sebe, momčad je kvalitetna, atmosfera je dobra i imamo puno predispozicija da opet odigramo jako dobro. S druge strane je protivnik kojeg ne treba ničim podcijeniti. Utakmica će biti tvrda, sada je ono »biti ili ne biti«. To su drukčije utakmice i imaju poseban naboj. U ovoj utakmici nema vremena na popravke. Zato će jako bitna biti i disciplina – zaključuje Skočić.