Novi direktor

Bivši igrač Rijeke jako dobro poznaje Palikuću, a svoje mišljenje o njemu dao nam i je dugogodišnji komentator njemačkog Skyja

Denis Frančišković

Robert Palikuća/Foto PIXSELL

Robert Palikuća/Foto PIXSELL

Dobro je što Robert jako dobro poznaje Drugu i treće lige gdje sigurno ima jako dobrih igrača za Rijeku, a nije mu strana niti Bundesliga. Sigurno su na Rujevici napravili pravi potez - kaže Jurica Vranješ



RIJEKA Jurica Vranješ, hrvatski internacionalac koji je 2012. branio boje Rijeke, a najveći dio karijere proveo u Njemačkoj, jako dobro poznaje Roberta Palikuću, novog generalnog menadžera za sport HNK Rijeka.


– Poznajem ga još iz igračkih dana kada je igrao za St. Pauli. A bili smo i u kontaktu kad je radio kao sportski direktor Nürnberga. Dobar je i korektan čovjek koji poznaje njemačko tržište. Nakon Mancea, koji je odradio odličan posao, ovaj potez je jako dobar za budućnost Rijeke. Dobro je što Robert jako dobro poznaje Drugu i treće lige gdje sigurno ima jako dobrih igrača za Rijeku, a nije mu strana niti Bundesliga.


Sigurno su na Rujevici napravili pravi potez. Bio je u velikim klubovima, Fortuna Düsseldorf je jako velik klub, ali nikako da se stabilizira zadnjih godina. Jednako tako i Nürnberg. Kad ste kao stranac na čelu takvih klubova, onda sigurno imate kvalitetu – kaže Vranješ.




Toni Tomić, znani dugogodišnji komentator njemačkog Skyja, osobno ne poznaje Palikuću, ali je jako dobro upućen u zbivanja Prve i Druge Bundeslige, pa i u klubovima gdje je novi menadžer Bijelih ostavio traga.


– Palikuća je tri godine bio u Düsseldorfu gdje nije imao klasičnu funkciju sportskog direktora, nego je vodio profesionalni ogranak. Nije bio u poziciji raditi transfere. Prvu priliku na toj poziciji dobio je u Nürnbergu. Došao je u toj sezoni u travnju, kada je Nürnberg ispao u Drugu ligu i to sa zadatkom da se reorganizira klub. Bio je odgovoran za sezonu 2019./20., promijenili su tri, četiri trenera, a uspjeli su se spasiti u zadnji tren od ispadanja protiv Ingolstadta.


U Njemačkoj je to tako, morao je otići na osnovi loše sezone u klubu. No, kad ispadneš iz Bundeslige, teško se brzo reorganizirati i odmah vratiti natrag. On je u toj sezoni ispadanja dosta zaradio na prodaji igrača, no rezultati su ti koji na kraju ocrtavaju istinu. Nije samo on morao otići, nego i trener – kaže Tomić.


Iskusni poznavatelj njemačkog profi nogometa ne želi donositi zaključke ne osnovi jedne sezone.


– Teško mi je ocijeniti na osnovi toga njegov rad, ali Robert sigurno ima dobar uvid u igrački roster u njemačkim klubovima od Prve do Treće lige. Sad je pitanje koliko će mu to pomoći jer godinu dana nije bio na nikakvoj funkciji. Koliko čitam i čujem, niti Rijeka nema jako velikih mogućnosti po pitanju financijskog poslovanja i transfera. Dosta govori i to što je inauguriran u glavnog menadžera, što znači da će imati velik djelokrug rada i veće ovlasti. A to je uvijek primamljivo ako se želi stvoriti nešto novo – kaže Tomić.