Niko Datković

Bivši branič nogometaša Rijeke seli na osmu inozemnu destinaciju: “Cipar sam shvatio kao novu priliku”

Ivan Volarić

Niko Datković u dresu Admire Wacker

Niko Datković u dresu Admire Wacker

Čuo sam se zadnjih dana s puno igrača koji su igrali ili igraju na Cipru i svi su mi nahvalili zemlju i tamošnji nogomet - rekao je 29-godišnji stoper



RIJEKA  Nakon Italije, Švicarske, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Austrije i Španjolske – Cipar. Tako izgleda nogometni put Nike Datkovića, bivšeg mladog hrvatskog reprezentativca i igrača Rijeke, koji je potpisao dvogodišnji ugovor (godinu plus godinu) s povratnikom u prvi ciparski nogometni razred, Neom Salamisa, klubom iz Famaguste, koji svoje domaće utakmice igra u Larnaki. Za Niku je, nakon razlaza sa španjolskim drugoligašem Mirandesom, završio ljetni kostrenski odmor u društvu supruge Ardee i tromjesečne kćeri Lune. Početkom idućeg tjedna trebao bi na liječnički pregled u Larnaku, a onda se priključiti treninzima svoje nove momčadi.


– Novi izazov, nova zemlja za mene…. Čuo sam se zadnjih dana s puno igrača koji su igrali ili igraju na Cipru i svi su mi nahvalili zemlju i tamošnji nogomet. Shvatio sam ovo kao novu priliku za pokazati i dokazati se. Nadam se da će i život biti ugodan i lijep kao što svi pričaju, a i s obzirom na prinovu u obitelji. Imao sam dosta ponuda, a procijenio sam da ova od svih najprikladnija – govori Datković. – Koliko sam uspio saznati, riječ je o velikom klubu na Cipru, ispali su, ali odmah su se vratili u Prvu ligu. U razgovorima s njima uvidio sam da su dosta ozbiljni, da me žele. Vidjet ćemo kako ćemo krenuti u sezonu. Teško je reći jer na Cipru ima dobrih momčadi koje imaju visoke ambicije.


Čulina i Mance


Jasno da je Niko okrenuo broj mobitela nekadašnjeg suigrača i donedavnog sportskog direktora u ciparskom prvoligašu Pafosu.




– Naravno da sam se čuo s Ivanom Manceom. Od njega, ali i od svih drugih koje sam nazvao, čuo sam sve pozitivno o klubu i ligi. Rijetkost je da baš svi govore pozitivno.


Nerado se vraća na šestomjesečnu epizodu u španjolskom drugoligašu Mirandesu.


– Baš me pratio splet nesklonih i nesretnih okolnosti. Kada sam došao, igrali smo s trojicom braniča u zadnjoj liniji i odmah nakon prve utakmice došlo je do smjene trenera. Kako sam ja iz nekih svojih razloga potpisao šestomjesečni ugovor umjesto na godinu i pol dana što su mi nudili, a pritom je došlo do promjene trenera, nisam puno igrao. Mirandes je više razvojni klub, a ja sam doveden da svojim iskustvom pomognem. Nije se, nažalost, sve poklopilo kako treba. Iako, stvarno ne mogu ništa negativno reći što se tiče kluba i nogometa. Španjolska je stvarno čudo zemlja, kako za igrati, tako i za živjeti.


Niko je godinama dijelio svlačionicu s Antoninijem Čulinom, koji je okončao igračku karijeru da bi preuzeo funkciju pomoćnika sportskog direktora Rijeke.


– Nije me to iznenadilo. Antonini je uvijek imao takve tendencije, volio je pratiti igrače i promatrati nogomet na neki drugačiji način. Čak se u zadnje vrijeme počeo zanimati za menadžerski posao ili slične funkcije u nogometu. Mislim da na tom polju može puno napraviti.


Domaće ponude


Malo je nedostajalo da se Datković nakon devet godina vrati u SuperSport Hrvatsku ligu, za njega je veliki interes pokazao Šibenik.


– Bilo je nekoliko ponuda od Šibenika i Varaždina pa do Slaven Belupa i Gorice. Bilo je i nekoliko inozemnih ponuda, ali na kraju sam se odlučio za Cipar. Jednostavno mi je ta ponuda zvučala najbolje.


Rijeka je nezaobilazna tema ovog svojevrsnog nogometnog »globetrotera« iz Kostrene.


– Pratim sve što se tiče Rijeke. Mislim da, prvo i osnovno, svi mi Riječani moramo biti zadovoljni što je klub stabilan i što se godinama bori za vrh te što se na Rujevici igra lijep nogomet. To je najbitnija stvar u cijeloj priči. E, sad, jedne godine će biti malo gore, a druge malo bolje. Bitno je da se klub razvija u dobrom smjeru, dobro se radi, a veliki pokazatelj je činjenica da puno igrača izvana koji dođu u Rijeku, ostaje ovdje živjeti ili su kupili stanove pa će se jednoga dana ovdje skrasiti. To je jako dobar pokazatelj – rekao je Datković.