Kvalifikacije za EURO

Bišćanovo “biti ili ne biti” u Edinburgu, U-21 selekciji igra samo pobjeda nad Škotima

Davor Petrović

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Imamo dobru priliku, svoj optimizam temeljimo na svemu što smo vidjeli na zadnjim okupljanjima. Vjerujemo da možemo posao odraditi do kraja - rekao je Bišćan



ZAGREB  »Samo nam obje preostale pobjede garantiraju odlazak na Europsko prvenstvo. Da nam je netko ranije ponudio takav scenarij, odmah bismo ga prihvatili«, istaknuo je Igor Bišćan, izbornik U-21 reprezentacije. Naime, njegovi štićenici danas (16 sati) gostuju kod Škotske u Edinburghu, a u utorak ih očekuje utakmica s Litvom u Puli. Osvoje li šest bodova, izborit će prvo mjesto u skupini 4 i nastup na Europskom prvenstvu, koje će iduće godine biti održano u Mađarskoj i Sloveniji.


– Imamo dobru priliku, svoj optimizam temeljimo na svemu što smo vidjeli na zadnjim okupljanjima. Vjerujemo da možemo posao odraditi do kraja – dodao je Bišćan, koji je klupu U-21 vrste preuzeo u rujnu 2019. godine.


Tada je, naime, na otvaranju ovih kvalifikacija doživjen iznenađujući poraz od Škotske u Šibeniku, nakon kojeg je Nenad Gračan napustio poziciju izbornika. Zatim je došao Bišćan, no problemi nisu prestali. Nakon pobjeda nad San Marinom i Litvom, stigao je šokantni postraj u srazu s Češkom u Velikoj Gorici.




U tom trenutku se činilo da je prvo mjesto u skupini 4 nedostižno. Međutim, Škotska, Češka i Grčka su si otkidale bodove u međusobnim ogledima, a to je Hrvatskoj pružilo priliku za povratak u igru nakon osvajanja deset bodova u iduća četiri kola.


– Neke smo stvari naučili iz vlastitih grešaka, koje smo skupo platili. Shvatili smo da je ovo specifično natjecanje bez puno prilika za popravni ispit. Daleko smo još od završenog posla, no još uvijek smo živi, premda se nakon poraza od Češke činilo da ćemo teško ostati u igri do kraja – objasnio je izbornik.


Raspored zadnjih utakmica sugerira da sada Hrvatska drži »pole position«. Naime, Češka svoju zadnju utakmicu igra kod Grčke, koja na svom terenu dočekuje i Škotsku. Stoga nije pretjerano pretpostaviti da bi i moglo doći do međusobnog otkidanja bodova.


Međutim, u ovom trenutku računica za Hrvatsku je više nego jednostavna. Pod pretpostavkom da će Češka pobijediti Grčku, savršeno je jasno da Bišćanova vrsta mora osvojiti šest bodova za prboj na prvo mjesto.


– Pobjede koje smo ostvarili utjecale su na atmosferu. Zbog toga vjerujem da ćemo utakmicu sa Škotskom dočekati u dobrom raspoloženju – zaključio je Bišćan.


Ljestvica

Češka       9       5       3       1       18:4       18
Škotska       8       5       2       1       14:2       17
Hrvatska       8       5       1       2       28:5       16
Grčka       8       4       1       3       9:9       13
Litva       8       2       1       5       6:8       7
San Marino       9       0       0       9       0:47       0


Preostale utakmice (13. studenog): Litva – San Marino, Grčka – Češka, Hrvatska – Litva (17. studenog), Grčka – Škotska.