Kvalifikacije za EP U-21

BIŠĆANOV POPIS Bivši trener Rijeke pozvao Štefulja i Lepinjicu, ali ipak neočekivano zaobišao vratara druge momčadi lige

Portal Novilist.hr

Igor Bišćan/D. KOVAČEVIĆ

Igor Bišćan/D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB Igor Bišćan, izbornik mlade hrvatske nogometne reprezentacije, predstavio je u ponedjeljak popis igrača koji konkuriraju za kvalifikacijske oglede sa Škotskom i Litvom.


U nastavku borbe za Europsko prvenstvo U-21 sljedeće godine, Hrvatska će 27. ožujka gostovati kod Škotske u Edinburghu, a 31. ožujka na domaćem će terenu, u Puli, dočekati Litvu.


Okupljanje je na rasporedu 23. ožujka u Zagrebu, a za nadolazeće kvalifikacijske susrete kandidiraju Adrian Šemper (Chievo), Marin Šverko (Sonnenhof Grossaspach), Borna Sosa (Stuttgart), Vinko Soldo (Slaven Belupo), Branimir Kalaica (Benfica), Martin Erlić (Spezia), Luka Ivanušec (Dinamo), Nikola Moro (Dinamo), Sandro Kulenović (Dinamo), Lovro Majer (Dinamo), Mario Ćuže (Dinamo), Dominik Kotarski (Ajax), Daniel Štefulj (Rijeka), Boško Šutalo (Atalanta), Joško Gvardiol (Dinamo), Tonio Teklić (Varaždin), Kristijan Bistrović (CSKA Moskva), Ivan Posavec (Varaždin), Petar Musa (Slavija Prag), Ivan Lepinjica (Rijeka), Leon Kreković (Hajduk) i Ante Palaversa (Oostende).




“Situacija nije idealna, stavili smo se u nezgodnu poziciju i vjerojatno će nam trebati pet pobjeda u preostalih šest utakmica želimo li se plasirati na Europsko prvenstvo. Stoga nam je već gostovanje u Škotskoj izrazito bitno i pod imperativom smo pobjede, a Škotska igra čvrst, kompaktan, natjecateljski nogomet i orijentirana je isključivo na rezultat, pogotovo kod kuće. Međutim, mišljenja sam da smo kvalitetniji i morat ćemo biti pametniji nego protiv Češke, kada se nismo pravovremeno prilagodili te je suparnik iskoristio naše propuste. To nam se više ne smije događati. Budemo li parirali Škotima u onome u čemu su najbolji, imamo realne šanse za pobjedu”, kaže.


“Volio bih da je situacija s minutažom bolja, no ključno je da svi dođu zdravi. Šutalo se vratio treningu, Kulenović skuplja povratničke minute, a u situaciji kada je Perišić upitan Brekalo prirodno pripada A-reprezentaciji te s time nema problema. Pritisak postoji, ali i to je dio školovanja mladih igrača, testiranje njihovog mentaliteta. To im je izazov – uz male korekcije u pristupu možemo biti konkurentni. Nema puno prilika za ispravljanje kikseva, a mi više nema pravo na njega. Želja i motiv svake minute moraju biti na najvećoj razini, to pokušavamo naučiti igrače, kako bi to htijenje iskoristili na najbolji mogući način”, dodao je Bišćan, koji je pretpozive poslao Ivanu Nevistiću (Varaždin), Bruni Bogojeviću (Slaven Belupo), Hrvoju Smolčiću (Rijeka), Mihaelu Žaperu (Osijek) i Ivanu Deliću (Istra 1961).


Čudno je da bivši trener nogometaša Rijeke barem na pretpoziv, pored Ivana Nevistića, nije uvrstio još jednog darovitog riječkog vratara Ivora Pandura. Dečko brani na visokoj razini za drugu momčad prvenstva što nije mala stvar. Istina, Pandur je dio U-20 selekcije, međutim to ne priječi Bišćana da nagradi i honorira darovitog vratara barem pretpozivom.