Opta analiza

Analitička kuća sastavila popis najmoćnijih klubova svijeta, Dinamo je 58., Rijeka 212., a najveći skok ostvario je – Orijent!

Portal Novi list

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Tri pobjede u nizu bez primljenog gola Krimejčanima je donio napredak od čak 297 mjesta pa su Crveni trenutno 2476. klub na svijetu



RIJEKA Statistička i analitička kuća Opta je objavila svoju listu trenutno najjačih nogometnih klubova na svijetu, navodi portal Ofenziva.ffa.hr. Više od 13,500 klubova svijeta je uključeno u njihovu analizu gdje procjenjuju snagu nogometnih klubovima kroz razne analitičke parametre, a na vrhu te liste se nalazi Manchester City. Drugi je Bayern, dok popis top 5 klubova zaključuju Real Madrid, Napoli i Barcelona.


Od hrvatskih klubova na visokom 58. mjestu nalazi se Dinamo, Hajduk je u top 100, dakle 94. Rijeka je na 212. mjestu, Osijek na 243. poziciji. Prvoligaš s Rujevice napredovao je za 16, a Osijek za 18 mjesta.


Kada pogledamo gdje se nalaze hrvatski klubovi na listi, onda ćemo na 58. mjestu svijeta pronaći zagrebački Dinamo, dok je Hajduk na 94. mjestu. Dinamo je napredovao za jedno mjesto u odnosu na posljednji put kada je objavljena lista, dok je Hajduk napredovao za tri mjesta. Rijeka je treća na 212. mjestu, a Osijek četvrti na 243. Oba kluba bilježe pad na listi, Rijeka za 16 mjesta, a Osijek za 18.




Veliki skok napravio je – Orijent. Tri pobjede u nizu bez primljenog gola Krimejčanima je donio napredak od čak 297 mjesta pa su Crveni trenutno 2476. klub na svijetu. Orijent je tako u top 2% klubova koji su najviše napredovali u zadnjim tjednima, piše Ofenziva.ffa.hr.