Brezni upozorava

Ako 48 sati prije europskih ogleda bude pozitivnih testova klub automatski gubi utakmicu!

Davor Petrović

Budući da se kvalifikacije igraju u skraćenom formatu, na jednu utakmicu, to znači i ispadanje. Europa je ključna za naše klubove i zato smo htjeli svesti rizik na minimum - napominje povjerenik Prve i Druge HNL



ZAGREB  Kao povjerenik za natjecanje Prve HNL i Druge HNL, Josip Brezni je jedan od još uvijek aktivnih veterana hrvatskog klupskog nogometa. Od 1988. do 1993. godine bio je tajnik stručnog stožera Dinama, odnosno predstavnik kluba na klupi, a tada ga je Duško Grabovac nagovorio da se angažira Udruženju prvoligaša, gdje je jedno desetljeće bio tajnik i zamjenik Ante Martinca, tadašnjeg povjerenika za natjecanje.


Ubrzo nakon toga, Brezni je preuzeo svoju sadašnju poziciju. Kroz proteklih sedamnaest godina susretao se sa svakakvim situacijama, ali, kako sam tvrdi, niti jedna od njih se ne može usporediti s pandemijom koronavirusa.


– Ne pamtim da sam imao veći izazov u karijeri. Kao službeni predstavnik Dinama, prošao sam Prvu HNL ratnim okolnostima, kada smo morali putovati katamaranom iz Rijeke prema Dalmaciji, a mnogi klubovi nisu mogli igrati u svojim gradovima. Međutim, uvijek se nekako uspijevalo održati raspored igranja. Sada je sve moralo stati zbog koronavirusa – kaže Brezni i dodaje:




– Prošlo prvenstvo smo počeli 19. srpnja 2019., a završili smo ga 25. srpnja 2020. Dakle, trajalo je više od godinu dana. S druge strane, kada se sjetim kakva je bila situacija kada smo zaustavili natjecanje zbog koronavirusa, ovo je odlično prošlo. Epidemiološki uvjeti za nastavak treninga bili su izuzetno zahtjevni, počevši od toga da se na početku smjelo raditi samo u skupinama od četiri igrača, bez korištenja svlačionica. Bojao sam se da to neće proći, ali uspjeli smo napraviti sve i nastaviti prvenstvo. Prva dva kola bila su bez gledatelja, zatim smo dobili dozvolu za gledatelje na trećini kapaciteta stadiona. Međutim, kako je rastao broj zaraženih, morali smo opet zatvoriti tribine.


Rigorozna pravila


Možete li to pojasniti?


– Izvršni odbor HNS-a je htio zaštiti natjecanje, kao i pet klubova koji idu u Europu. UEFA je postavila vrlo jasna i rigorozna pravila vezana uz koronavirus. Ako na testiranju, koje će biti 48 sati prije europskih utakmica, bude bilo kakav pozitivan test, taj klub automatski gubi utakmicu. Budući da se kvalifikacije igraju u skraćenom formatu, na jednu utakmicu, to znači i ispadanje. Europa je ključna za naše klubove i zato smo htjeli svesti rizik na minimum.


Je li izazov podjednako velik, kada je riječ o novoj sezoni u Hrvatskoj?


– Imamo jako malo termina za sva domaća natjecanja. Novo prvenstvo je trebalo početi 25. srpnja, a tada je završilo staro, s time da smo mogli igrati do kraja svibnja 2021. Međutim, UEFA je pomaknula Euro za godinu dana, što znači da moramo biti gotovi do 15. svibnja. Dakle, izgubili smo pet planiranih termina. Osim toga, UEFA je uzela sve srijede za svoja klupska natjecanja. U prvom dijelu sezone neke utakmice Hrvatskog nogometnog kupa morat će biti odigrane u terminima nastupa reprezentacije, a nastavak počinje već 23. siječnja iduće godine. Klubove očekuje vrlo naporan ritam igranja, pogotovo naših pet predstavnika u Europi.


Pogođen sustav


Uz Prvu HNL ste od 28. veljače 1992. godine, kada su Dinamo, pod imenom HAŠK Građanski i Cibalia odigrali prvu utakmicu prvog prvenstva Hrvatske. Koliko su se stvari promijenile?


– Realno, iz godine u godinu apsolutno napredujemo kada su u pitanju organizacija i brendiranje natjecanja. Na primjer, devedesetih smo imali pojedinačno praćenje nekih utakmica na nacionalnoj televiziji, a 2003. smo dobili svoju emisiju. Danas su sve utakmice u izravnom prijenosu, što je veliki dobitak. Prema podacima koje imamo, naši ljudi vole gledati hrvatski nogomet. Izuzmemo li Ligu prvaka i neke derbije najjačih europskih liga, Prva HNL nema konkurencije u tom smislu. Veliki dobitak je i sustav natjecanja s deset klubova jer praktički u svakom kolu imamo derbi. Na kraju krajeva, netom završena sezona je potvrdila da je naša liga ljudima iznimno zanimljiva. Veliki iskorak svakako predstavlja i novi ugovor za TV prava. Vjerujem da će klubovima biti lakše jer znaju da će kroz to imati osiguran velik dio godišnjeg proračuna.


Član ste Povjerenstva za Hrvatski nogometni kup. Je li i u tom natjecanju napravljen iskorak?


– Tijekom godina smo tu svašta isprobavali zbog specifične organizacije Kupa s 21 županijskim nogometnim savezom. Trebalo je naći model kojim se može doći do završnice. Mislim da je sadašnji sustav Kupa dobro pogođen, sa šesnaest klubova koji ulaze po rejtingu u prethodnih pet sezona, a ostali se dobivaju iz županijskih kup natjecanja. Igra se na jednu utakmicu, bez nositelja od četvrtfinala gdje smo dobili neizvjesnost.


Putem Ante Martinca

Prije vas je povjerenik za natjecanje bio pokojni Ante Martinac, kojem ste neko vrijeme bili zamjenik. Koliko vam je to pomoglo?


– S njim sam, moram priznati, sjajno surađivao. Tada sve možda nije bilo tako dobro regulirano propisima i ponekad je trebalo presjeći, a Ante je uvijek imao hrabrosti za donošenje pravedne odluke. Radeći uz njega, vidio sam kako povjerenik za natjecanje treba izvršavati svoje dužnosti. Na neki način sam nastavio ići njegovim putem – objašnjava Brezni.