Spas sporta

Švicarska Vlada s 330 milijuna eura pomaže nogometnim i hokejaškim klubovima, ali ima jedan uvjet

Hina



BERN Švicarska vlada je odlučila s 350 milijuna franaka (oko 332,5 milijuna eura) pomoći profesionalne nogometne i hokejaške lige, uz uvjet da se taj novac ne troši na plaće igrača s visokim primanjima.


Vodstvo Švicarske nogometne lige još uvijek nije odlučilo hoće li biti nastavka prvenstva prekinutog početkom ožujka pandemijom koju je izazvalo širenje koronavirusa. Natjecanja hokejaša na ledu je otkazano, kao i Svjetsko prvenstvo elitne skupine u ovom sportu, kojem je Švicarska ove godine trebala biti domaćinom.


“Ugroženi su temelji švicarskog sportskog sistema posljedicama koje je izazvala pandemija, kao što su kolaps u prodaji godišnjih i ostalih ulaznica, otkazivanje velikih i manjih sportskih natjecanja te otkazivanje sponzorskih ugovora”, stoji u priopćenju švicarske vlade.




“Iskustva prethodnih ekonomskih i financijskih kriza nam pokazuju da je sport više i trajnije pogođen krizama nego što je to slučaj s ekonomijom.”


Novac će klubovima biti isplaćen u formi zajmova, ali “federalni zajmovi ne smiju biti korišteni za financiranje iznadprosječnih plaća”.


Vlada je stavila na raspolaganje još 150 milijuna franaka za druge sportove i rekreaciju.