Nediljko Labrović

Vratar i kapetan Rijeke dobro zna što čeka igrače Lillea na Rujevici: “Atmosfera će biti paklena, imamo osam tisuća navijača uz sebe”

Zlatko Horvat

Nediljko Labrović/Foto V. KARUZA

Nediljko Labrović/Foto V. KARUZA

Možda je prekrasni stadion u Lilleu većeg kapaciteta, ali sve ovisi o atmosferi, Rujevica ima tu što za reći - kaže Labrović



RIJEKA   Odbrojavanje je pri kraju, nogometaše Rijeke sutra čeka uzvratni dvoboj play-offa Konferencijske lige protiv francuskog Lillea na rasprodanoj Rujevici. U ludom tjednu, u kojem su ostali bez trenera Sergeja Jakirovića i dobili novog stratega Željka Sopića, Bijeli su doživjeli dva minimalna poraza s istim rezultatom (1:2), od Lillea u velebnoj Decathlon Areni i od Dinama u Maksimiru. Za Bijele su uslijedili mirniji dani pripreme za uzvrat protiv Lillea, koji može donijeti peti plasman u skupinu jednog od europskih natjecanja, prvi u Konferencijskoj ligi.


– Dojmovi su se već slegli. Što je bilo, bilo je, ostavili smo to po strani. Moram naglasiti da smo mi svi profesionalci. Sve je to dio sporta, a ono što trebamo je nastaviti dalje. Pokazali smo i protiv Dinama i protiv Lillea da možemo igrati protiv puno jačih momčadi. Sad očekujem od cijele momčadi da u utakmicu s Lilleom uđemo s pravim gardom, odlučnošću i izborimo skupinu Konferencijske lige – kaže 23-godišnji Nediljko Labrović, vratar Bijelih, kapetan koji je u deset utakmica ove sezone četiri puta svoju mrežu sačuvao netaknutom.


Nove ideje


Prošle sezone Labrović je vukao momčad s dna ljestvice, a sjajnim obranama nastavio je i ove sezone.




– Jako sam zadovoljan dosadašnjim dijelom. U Europi smo došli do play-offa, dok u HNL-u stojimo jako dobro. Mislim da tu ima puno, puno mjesta za napredak, što me veseli. Kada još pohvatamo ideje novog trenera Sopića, bit će to odlično. Rijeka sada ima pregršt mladih kvalitetnih igrača, a svaku utakmicu netko iskoči. To me posebno raduje. Pašalić je trenutno u velikoj formi, zabija vrhunske golove i neka samo tako nastavi. Na dobrom smo putu. Mladi su sazrijeli i sve ide u odličnom smjeru. Stvarno je gušt igrati s tim momcima, biti im kapetan, dijeliti s njima svlačionicu i postizati velike stvari.


Možda je momčad ostala dužna u utakmici protiv Dinama, ali ponajviše zato što je samo tri dana ranije odigrala trkački tešku utakmicu u Francuskoj.


– Umor je prevagnuo. Ne kažem da je samo to razlog jer ne želim osporiti kvalitetu Dinama, ali sigurno je jedan od razloga zašto je utakmica išla u tom smjeru to što smo bili iscrpljeni. Stvarno je velika stvar odigrati onakvih 90 minuta protiv Lillea. Mislim da imamo dobar predložak, dobre ideje na kojima još moramo raditi i koje ćemo uspjeti već sutra pretočiti u djelo. Mislim da možemo očekivati puno dobroga.


Lorient je potopio Lille u nedjeljnoj utakmici Ligue 1 (4:1), a vratar Lillea Lucas Chevalier napravio je veliku pogrešku iz koje je pao prvi gol.


– Do sada smo bili usmjereni samo na Dinamo, kao što je rekao trener Sopić, a tek sada slijedi analiza posljednje utakmice Lillea. Pogledat ćemo sažetke i sve vidjeti. No pogreške su sastavni dio igre, dio sporta. Chevalier je kvalitetan vratar, ne sumnjam da će se dignuti nakon toga.


Analiza


Lille je momčad koja po Transfermarktu vrijedi 218,50 milijuna eura, gotovo deset puta više od Riječana (23,35 milijuna). No prva utakmica još je jedan dokaz da ne igraju brojevi već ljudi. Sutra je sve moguće… Prolaz Rijeke u skupinu s obzirom na to da je riječ o četverostrukom prvaku Francuske, bio bi pravi podvig.


– Sigurno je da smo im bili dobra prepreka do tog njihovog zacrtanog puta, nisu očekivali takav otpor s naše strane. Međutim, pokazali su da nisu nepogrešivi, imaju rupa koje možemo napasti. Uz dobru analizu, možemo očekivati dosta stvari koje možemo primijeniti i iskoristiti u našoj igri.


Pamtit će Labrović i Decathlon Arenu, stadion Stade Pierre-Mauroy, u kojem Bijeli nisu uspjeli ponoviti trijumf Davis Cup reprezentacije Hrvatske iz 2018., ali sutra će zato biti pakleno na Rujevici.


– Nikada nisam igrao na takvom stadionu, stvarno je predivan. Ali ne sumnjam da će takva atmosfera, pa čak i bolja, biti na Rujevici. Možda je stadion u Lilleu većeg kapaciteta, ali sve ovisi o atmosferi, Rujevica ima tu što za reći. Kada imaš osam tisuća navijača uz sebe… Atmosfera će biti paklena, nama poticajna, Francuzima malo manje.


Najbolje bi bilo sačuvati mrežu. Ostalo bi trebali odraditi napadači. Ili bilo tko iz momčadi.


– Samo da zabijemo gol više. Ili dva za prolaz. Ako treba, možemo dalje i na jedanaesterce!


Rijeka? Sve je divno i prekrasno

Nediljko Labrović došao je na Kvarner iz Šibenika prije dva ljeta zajedno s Princeom Ampemom. U Rijeci je došao do kapetanske trake, izborio status reprezentativca Hrvatske, ali još čeka prve minute na golu Vatrenih.


– O tome ne treba trošiti riječi. Od prvoga dana sve je divno i prekrasno. Od uvjeta za rad, grada, stadiona, navijača, do mojih izvedbi. Sve se poklopilo. Stvarno sam jako zadovoljan što sam odabrao Rijeku kao stepenicu više. Novi Dalićev poziv? To je samo dokaz moje kvalitete, ali i rada koji je zastupljen u klubu. Jednostavno, samo treba nastaviti tim putem, još više raditi, samo se u tom slučaju može očekivati uspjeh – kaže Labrović.