Nediljko Labrović

Vratar i kapetan nogometaša Rijeke: “Prerano je govoriti o naslovu, utrka će biti duga i zanimljiva”

Denis Frančišković

Nediljko Labrović/Foto A. KRIŽANEC

Nediljko Labrović/Foto A. KRIŽANEC

Radujemo se drugom dijelu prvenstva - kaže Labrović



RIJEKA Riječani su pod vodstvom trenera Željka Sopića i kapetana Nediljka Labrovića rano uplovili u radne obveze nove godine, na prvom okupljanju bilo je posebno živo dok se igralo na male golove. Bilo je vidljivo da je atmosfera i dalje jako dobra, a sami su igrači priznali da su se već zaželjeli lopte i suigrača nakon dva tjedna izbivanja s Rujevice. Prvi tjedan bio je namijenjen isključivo za odmor, drugi za individualni rad na fizičkoj spremi pri čemu su slati redoviti izvještaji stručnom stožeru.


Šef struke Sopić bio je jasan po pitanju kratkog pripremnog ciklusa. U tri tjedna mora stati sve, fizička priprema, uigravanje i brušenje forme, pri čemu je želja stvoriti još prepoznatljiviju igru u kojoj će se protivnik duže držati pod pritiskom. Za Bijele je dobro što imaju kvalitetnu bazu, dobru startnu poziciju za proljeće i što su mladi igrači željni dokazivanja. Jesenas je prezentacija Rijeke, unatoč lošijim gostujućim izdanjima, zaslužila čvrstu četvorku, za put prema naslovu trebat će dodatni iskorak, više od 62 posto osvojenih bodova pod Sopićem.


– Predivno je vidjeti suigrače iako su prošla samo dva tjedna. Radujemo se drugom dijelu prvenstva, vjerujem da će ući u nastavak još spremniji i nastaviti s dobrim rezultatima – ustvrdio je Nediljko Labrović, riječka jedinica na prvom ovogodišnjem okupljanju. – Želje u 2024. godini? One su uvijek iste, što bolji plasman u HNL-u, što više zdravlja i dobrih rezultata i igara. Baterije sam napunio, bio sam u svojim Glavicama kraj Sinja i spreman sam za rad.




Labrović je jesenas bio pomalo u sjeni napadačke okosnice momčadi. No, često je spašavao svoju momčad, podigao razinu i kvalitetu branjenja. Statistiku su malo pokvarila četiri gola protiv Slaven Belupa, ali tu je bio praktički ostavljen na »milost i nemilost« protivničkih igrača kojima je sve polazilo za nogom.


– Prošla godina je bila jako zanimljiva i dobra za mene. Bilo je puno dobrih trenutaka, štoviše i odličnih. No, ona je samo neki pokazatelj kako moram nastaviti raditi i braniti. Moram u svojoj igri još nadograđivati neke sitne detalje i biti bolji.


Start važan


Pripreme su kratke, svaki trening je važan i mora biti dobro iskorišten. Što bi po kapetanu trebalo popraviti da momčad na proljeće izgleda još bolje?


– Trener je glavni i zna kako sve posložiti i vidjeti što je najbolje. Iz moje perspektive? Istina, imam dobar pregled igre otraga, ali prepustio bih šefu struke ovaj odgovor. On najbolje zna u kojim segmentima možemo i moramo bolje.


Raspored nudi prve dvije utakmice u gostima i to u razmaku od četiri dana. Momčad mora prvo u Turopolje kod sve bolje Gorice, a potom na Poljud kod jesenskog prvaka. Start će biti posebno važan…


– I prošle sezone bili smo u sličnoj situaciji i sve odradili jako dobro. Vjerujem da ćemo i sada dobro startati. I ja sam pobornik što kraćih priprema pa odmah na teren i borbu za bodove. Gušt je igrati, posebno pred našim navijačima. Ali moramo sve jako dobro odraditi u jako kratkom roku.


Uža konkurencija, prije svega Hajduk i Dinamo, pojačava redove. Ne miruje niti Osijek koji želi bitno popraviti dojam i opravdati mjesto u Velikoj četvorki.


– Svaki klub nastoji iskoristiti prijelazni rok na najbolji mogući način. Pa tako i Hajduk, Dinamo i mi. Koliko vidim, zimske prinove bit će kvalitetna pojačanja. Naravno, bilo bi važno i da mi ostanemo na okupu. Ide nas ove sezone dobro, a cilj je dogurati do što više pozicije – dodaje Labrović.


Transfermarkt i putokaz


Na krnjoj ljestvici Hajduk, Rijeka i Dinamo su »rame uz rame«. Modri voze još na kolosijeku Konferencijske igre. Što bi moglo odlučiti tko će prvi presjeći ciljnu vrpcu u svibnju?


– Proljetna utrka bit će jako zanimljiva. Mi imamo stabilnost i to je nekako najvažnije. Mislim da će nijanse odlučivati, tko bude malo bolji, a i imao malo više sreće.


Labroviću je cijena s 2,8 milijuna eura narasla na 3,5 milijuna. Do iste cijene dogurali su i Toni Fruk i Marco Pašalić.


– Prate li igrači Transfermarkt? Naravno, prati se, ali realnost je nešto drugo. Vrijediš onoliko koliko netko da za tebe. No, definitivno je lijepo vidjeti da se sve to prati, a cijena raste. Da se prati trud i zalaganje. To je dobar putokaz za dalje.


Izrazito sportska godina donosi i EURO u Njemačkoj, još jedno veliko natjecanje na kojem Vatreni, čiji je Labrović član, žele ostaviti traga.


– Prvo je cilj kvalitetno izgurati ovih pet, šest mjeseci, a onda se dobro spremiti za EURO. Uopće ne sumnjam da ćemo biti spremni. Skupina? Teška je, ali generalno nema više lakih protivnika. Hrvatska je jako stabilna i potentna momčad koja može napraviti u Njemačkoj odlične stvari. Imat ćemo i veliku podršku navijača, zanimanje je ogromno. Bit će zadovoljstvo igrati u takvom okruženju.


Nediljko možda nakon EURO-a ostane u Njemačkoj. Neki bundesligaški klubovi iskazali su zanimanje…


– Ne znam puno o tome, ali drago mi je da je to tako. Ali sad sam koncentriran samo na Rijeku.


Može li ova Rijeka biti prvak?


– Rano je o tome govoriti. Ta utrka će biti duga i zanimljiva. Malo-pomalo, iz utakmice u utakmicu pa ćemo vidjeti gdje ćemo dogurati – zaključuje Labrović.