Luka Capan

Veznjak Rijeke uoči Slaven Belupa: “Europa je sjajna pozornica, ali Prva liga je naš život”

Mateo Sučić

Luka Capan

Luka Capan

Europa je sjajna pozornica i odličan izlog, ali HNL je naš život i ako ne budemo dobri u domaćem prvenstvu, neće biti ni Europe u idućoj sezoni. Moramo se brzo prešaltati i protiv Slaven Belupa osvojiti tri boda - kaže Luka Capan



RIJEKA Napoli, Real Sociedad i AZ Alkmaar postali su Rijekina realnost, ali put do utakmica koje će ostati zapisane u klupskoj povijest vodi preko HNL-a. I zbog toga ne treba izgubiti glavu nakon velikog trijumfa u Danskoj, već se okrenuti domaćem prvenstvu kako bi Rijeka i iduće sezone igrala u Europi. Iako Koprivničani na Rujevicu dolaze (19.05 sati) kao pretposljednja momčad lige, u prvih pet kola remizirali su četiri puta, od toga tri na gostovanjima kod Osijeka, Hajduka i Dinama, što zaslužuje respekt.


Kopenhagen mora biti smjernica kakva Rijeka mora biti i u domaćem prvenstvu, sada kada su protiv višestruko skupljeg suparnika pokazali da mogu, »bijeli« se moraju potvrđivati i u domaćem prvenstvu. Europa je još u mislima, noći su bile neprospavane, ali od danas se juri HNL bodove.


– Zaslužili smo da se malo proveselimo i da se sretni vratimo kući, znali smo da je ovo bila možda i jedinstvena prilika da napravimo to što smo napravili – kaže Luka Capan, branič Rijeke, koji je bio ponajbolja figura u riječkoj momčadi na utakmicama protiv Kolosa i Kopenhagena.


Mobilizacija




Rijeka je, pogotovo na Parkenu, bila hrabra i odlučna, s jasnim planom i idejom, ni sjena momčadi koja je strepila za bodove protiv Istre i Šibenika na Rujevici ili ušla s previše respekta u Gradskom vrtu protiv Osijeka.


– Mobilizacija je počela prije Kolosa, svi smo dali sve da probamo napraviti to što smo na kraju i ostvarili. Puno ljudi nije vjerovalo u nas, ali mi jesmo, znali smo da moramo uživati u utakmici i da moramo imati malo sreće da suparnik nešto promaši. Na kraju se sve poklopilo, razveselili smo sami sebe, sve ljude u klubu, navijače i baš nema ljepšeg osjećaja od ovoga.


Luka Capan je i jedan od onih kojima su europske utakmice došle kao potvrda potencijala koji leži u njemu jer i protiv Kolosa i protiv Kopenhagena je bio najčvršća karika zadnje linije.


– Mi se zafrkavamo da sam samo igrač za europske utakmice, ha-ha… Naravno da postoji dodatna motivacija kada su velike utakmice, svaki igrač da nešto više kada je takav ulog, ali nema neke posebne tajne. Puno puno puta u prvenstvu odigraš jako dobro pa ne dođe toliko do izražaja, dok u Europi dobri rezultati sve to dodatno naglašavaju i potenciraju.


Braniča Rijeke su mnogi i prekrižili nakon dviju gluposti koje su mu se dogodile prošle sezone protiv Gorice i Lokomotive, početnički je skrivio dva jedanaesterca i sam priznaje da je proživljavao teške trenutke, ali način na koji se vratio je i odlika karaktera.


– Meni je samom bilo najteže. Hoćeš, nećeš čuješ svakakve komentare i od njih ne možeš pobjeći. Napravio sam te dvije velike greške zbog kojih smo možda i izgubili drugo mjesto na kraju sezone, ali po meni sam i te dvije utakmice odigrao dosta dobro. Na žalost, samo na trenutak mi je pala koncentracija, nisam bio dovoljno oprezan i to me obilježilo. Hvala Bogu, ove dvije zadnje utakmice su pokazale da sam iz toga nešto i naučio.


HNL


I nije samo Capan naučio, već i cijela momčad, koja je u svim važnim utakmicama, pogotovo eliminacijskim, odigrala na visokoj razini.


– Svi budemo kao jedan, zajedno se borimo, zajedno napadamo i branimo se… Kada se dogodi pogreška ne širi se nervoza na travnjaku, nego se radi da se ispravi tuđa pogreška i to je sva tajna ovih rezultata.


Ipak, Riječani nisu imali puno vremena za odmor i rekuperaciju, za čišćenje glava od velikog emotivnog pražnjenja jer pred vratima Rujevice već kuca Slaven Belupo.


– Normalno je da će biti puno umora, možda će i trener nešto zarotirati… Europa je sjajna pozornica i odličan izlog, ali HNL je naš život i ako ne budemo dobri u domaćem prvenstvu, neće biti ni Europe u idućoj sezoni. Moramo se brzo prešaltati i protiv Slaven Belupa osvojiti tri boda.


Pobjedom u Kopenhagenu svima su porasli apetiti, ali Capan poziva na povratak fokusa na prvenstvene utakmice.


– Naravno da apetiti rastu, s mladom momčadi smo napravili čudo. Kada pogledate Štefulja, Smolčića, Lepinjicu, njima su ovo neke od prvih europskih utakmica, ni ja koji sam nešto stariji nemam ih puno.


Njima je ovo životno i igrački nemjerljivo iskustvo, u grupnoj fazi smo dobili vrhunske momčadi protiv kojih se od nas ništa ne očekuje i moramo samo uživati kako smo uživali u Kopenhagenu, nadigravati se sa svakim i nadati se što boljem ishodu. Ali sada moramo razmišljati o Slaven Belupu, svima će biti motiv skinuti Rijeku i zato će takvi izazovi za nas biti značajni poput europskih – zaključio je Luka Capan.