Rijeka vs. Kolos

Za nogometaše Rijeke večeras s Rujevice polazi posljednji vlak za “Europu koja vrijedi”

Mateo Sučić

Posljednji trening "bijelih" na Rujevici uoči ogleda protiv Kolosa/V. KARUZA

Posljednji trening "bijelih" na Rujevici uoči ogleda protiv Kolosa/V. KARUZA

Od natjecateljske sezone 2021./22. UEFA uvodi reorganizaciju europskih natjecanja uvođenjem Konferencijske lige koja će, na neki način, biti treći razred europskih natjecanja



RIJEKA Nogometaši Rijeke današnjom utakmicom protiv Kolosa pokušat će uloviti zadnji vlak koji ove jeseni vodi u »Europu koja vrijedi«. Od natjecateljske sezone 2021./22. UEFA uvodi reorganizaciju europskih natjecanja uvođenjem Konferencijske lige koja će, na neki način, biti treći razred europskih natjecanja. HNL je ove sezone imao dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka i još tri u europskim pretkolima najviše zahvaljujući odličnim rezultatima Dinama te ponešto i Rijeke kao jedinih klubova koji su zadnjih godina igrali grupnu fazu europskih natjecanja. Njihova je zasluga (u najvećoj mjeri Dinama) što je Hrvatska za ovu sezonu dogurala do 15. mjesta na UEFA-inoj listi koja se kreira po uspješnosti klubova iz pojedine lige, a na kojoj će HNL za iduću sezonu ponovo kliznuti nekoliko stepenica (za iduću sezonu HNL je pao za pet mjesta) ispod razine do koje je teškom mukom došao.


Budući da Dinamo ove sezone neće igrati Ligu prvaka, odnosno da ostalim klubovima (Rijeka, Hajduk, Lokomotiva) put do grupne faze vodi protiv favoriziranih suparnika, teško je očekivati da će HNL tako skoro nabildati svoj koeficijent na način da će 15. mjesto koje znači dva predstavnika u Ligi prvaka u skoroj budućnosti ponovo biti realno.


Foto galerija: Trening NK Rijeke na Rujevici pred susret Europske lige s Kolosom Foto: Vedran Karuza


Neovisno o ovosezonskim uspjesima četiriju preostalih hrvatskih klubova, iduće sezone niti jedan klub iz HNL-a neće u europsko natjecanje krenuti kvalifikacijama za Europsku ligu. Prvak će u kvalifikacije za Ligu prvaka, a klubovi od 2. do 4. mjesta tražit će plasman u Konferencijsku ligu.
Tamo će put do grupne faze biti možda nešto lakši, ali suparnici neće biti ni izbliza atraktivni kao što je to u grupnoj fazi Europske lige. Primjer Rijeke je najbolji budući da su »bijeli« u tri sezone Europske lige na Kantridu i Rujevicu doveli klubove kao što su Betis, Lyon, Sevilla, Feyenoord, Standard Liege, AEK i Milan, dok će u novom natjecanju klubovi iz »liga petice« dati po jednog predstavnika, zemlje poput Portugala, Rusije, Belgije, Ukrajine, Nizozemske, Turske i Austrije dva, dok će po tri predstavnika imati lige koje su smještene od 16. (Cipar) do 50. mjesta (Crna Gora) UEFA-ine ljestvice.




Ova sezona je, dakle, za neko vrijeme posljednja prilika hrvatskim klubovima da pred svoje navijače dovedu klubove poput Arsenala, Tottenhama, Napolija, Rome, Hoffenheima, Benfice, PSV-a ili Sportinga jer od iduće sezone realnost će biti tek treći razred europskog nogometa.