Jadranski derbi

VATROMET NA RUJEVICI! Riječani su presingom “slomili kičmu” Tudorova Hajduka i preuzeli drugo mjesto

Denis Frančišković

Riječko slavlje na Rujevici/V. KARUZA

Riječko slavlje na Rujevici/V. KARUZA

Hajduka je u prvom poluvremenu spašavala sreća, a u nastavku je praktički nestao s travnjaka. U jubilarnoj, stotoj utakmici na Rujevici gosti nisu imali odgovor na riječki presing početkom drugog dijela kad su "bijeli" "slomili kičmu" momčadi Igora Tudora.



RIJEKA Vatromet i veliko slavlje na Rujevici! Za “bijele” posebno slatko kad se slavi u Jadranskom derbiju u kojem su Riječani superiorno uzeli puni plijen i preoteli Hajduku drugo mjesto. Čisto i s puno srca i truda. Hajduka je u prvom poluvremenu spašavala sreća, a u nastavku je praktički nestao s travnjaka. U jubilarnoj, stotoj utakmici na Rujevici gosti nisu imali odgovor na riječki presing početkom drugog dijela kad su “bijeli” “slomili kičmu” momčadi Igora Tudora.



I to u razmaku od desetak minuta. Prvo je Čolak još jednom pokazao koliko se isplati njegov silan trud za jedanaesti prvenstveni pogodak, a potom je kapetan Gorgon sigurno realizirao najstrožu kaznu i samo zapečatio riječko slavlje. Hajduk se sapleo u vrtlogu vlastitih slabosti, Rijeka je zaslužena uzela trobod nakon što posljednje tri utakmice na Rujevici nije pobijedila. Najveću šansu imali su Splićani u pretposljednjoj minuti, no Pandur je majstorski skinuo udarac Jaira iz blizine.


VAR na djelu


Nakon igre na kartu strpljivosti Rijeka je puno odlučujuće krenula u nastavak, praktički jurnula po bodove vidjevši da blijedi Splićani djeluju neodlučno i bezopasno. I poprilično konfuzno kad ih se pritisne. Bila je to drugačija igra “bijelih” nego u prvom dijelu, već u dvije minute nastavka (48′, 49′) Rijeka je opasno priprijetila preko Čolaka, a zatim i Gorgona čiji je udarac s 20-ak metara Posavec obranio krajnjim naporom. Gosti su dosta kombinirali, ali i dalje bez završne akcije, a Rijeka i dalje djelovala puno opasnije. Plod takve igre bila je i prigoda upornog Andrijaševića koji se u 58. minuti izborio za još jednu loptu i iskosa tukao, ali Posavec opet spasio “bile”.




 



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 7.326. Sudac:Damir Batinić (Osijek) – 7. Strijelci: 1:0 Čolak (61′), 2:0 Gorgon (72′-11m). 


RIJEKA: Pandur 7, Capan 6,5, Galović 7, Smolčić 7, Raspopović 6,5, Halilović 6,5 (od 76′ Pavičić -), Lepinjica 7, Štefulj 6,5, Andrijašević 7 (od 88′ Escoval -), Gorgon 7 (od 82′ Lončar -), Čolak 7.


HAJDUK: Posavec 6,5, Radić 5, Dimitrov 5,5, Mujakić 5,5, Juranović 5, Hamza 5,5, Jradi 5, Tahiraj 5,5, (od 53′ Jakoliš 5,5), Caktaš 5, Kreković 5, Jairo 5,5.



Silan trud Riječana isplatio se u 61. minuti, Čolak je nakon duge lopte Gorgona pobjegao obrani, ususret mu krenuo Posavec koji je obranio prvi udarac, ali kod drugog nije bilo spasa za goste, najbolji Rijekin “topnik” naciljao je dobro daljnji kut i lopta se zakoprcala u mreži kraj dvojice gostujućih igrača – 1:0.



Tribine su potom dale još veći poticaj “bijelima” koji su igrali sve bolje i stjerali Splićane na obranu od dvadesetak metara, a nakon šanse Štefulja (66′) sudac Batinić je nakon konzultacije s VAR-om dosudio najstrožu kaznu nakon Caktaševog igranja rukom. Gorgon je bio siguran s “bijele točke” za erupciju slavlja – 2:0.


Gustiš na sredini


Već prvo poluvrijeme donijelo je očekivano tvrdi derbi u kojem je Rijeka samo prividno prepustila gostima posjed lopte koja je često bila u nogama stopera. Bijeli su se odlučili na taktiku strpljivosti i čekanja te bolje izlazili u napadačke akcije. Veliki gustiš bio je u sredini terena gdje su obje momčadi nastojale odnijeti prevagu, no to im jednostavno nije polazilo za nogom. Bilo je teško naći put lopti kroz šumu nogu, previše se obostrano griješilo, bijeli su puno bolje djelovali u napadima s krila, posebno desnog s kojeg su inicirane i dvije najbolje prigode.


Praktički ništa vrijedno spomena nije se događalo do 25. minute kad se Čolak dobro izborio za jednu loptu na desnom boku, još bolje ubacio u srce šesnaesterca, a Gorgon sa šest metara pogodio gredu. U nastavku akcije lopta je došla do Halilovića koji je tukao iskosa u bliži kut, ali Posavec ga je pravovremeno zatvorio. Nakon toga Raspopović je napravio prekršaj nad Tahirajem i požutio, dojam je da je dobro prošao.


 



S približavanjem poluvremena Rijeka je igrala sve bolje i dobro zatvorila Krekovića i Jaira, jedinu dobru šansu gostiju imao je Caktaš (38′) koji je s dvadesetak metara tukao pravo u Pandura. Prije toga Hajduk je imao i dosta sreće. U 35. minuti Andrijašević se znalački oslobodio pratnje na desnoj strani, ušao u šesnaesterac i iskosa uzdrmao vratnicu. Nešto slično učinio je i Halilović u posljednjoj minuti prvog dijela, dijagonalna, prizemna lopta prohujala je dva metra kraj vratnice.