Rijeka vs. Napoli

Utakmica za anale na Rujevici: Napoli je najskuplji gost u povijesti riječkog nogometa!

Mateo Sučić

Lorenzo Insigne/Foto REUTERS

Lorenzo Insigne/Foto REUTERS

Real Sociedad gostovao je kao vodeća momčad jedne od »liga petice«, što nisu bili ni Real Madrid, ni Juventus, ni Milan kada su igrali na Kvarneru, a sada će Napoli biti najskuplja momčad (ne računajući reprezentacije) koja je trčala Kantridom ili Rujevicom



RIJEKA Je li Napoli utakmica u kojoj će Riječani dočekati prve europske bodove i s obzirom na okolnosti kreirati veliko europsko iznenađenje ili će to biti ogled iz kojeg je najvažnije izaći s podnošljivim porazom? Odgovor će doći večeras nešto prije 21 sat, do kada bi trebao završiti sraz na Rujevici koji je najlakše okarakterizirati sudarom Davida i Golijata. Rijeka da bi bila poput Davida iz biblijske priče, mora u prvom redu biti hrabra jer se moćnijem suparniku suprotstavlja samo s »praćkom u ruci«, odnosno velikom željom kao adutom za kreiranje senzacije protiv favoriziranog suparnika.


Prazno brdo


U najavi ovakva ogleda treba biti realan, pa nije teško konstatirati da je Napoli ogroman favorit u večerašnjem srazu jer baš niti jedan faktor nije na strani Riječana; od vrijednosti kadra družine sa San Paola, koju Transfermarkt procjenjuje na 603 milijuna eura, reprezentativaca Italije, Belgije, Portugala, Kolumbije, Španjolske ili Senegala koje imaju u momčadi i vrhunskih individualaca poput Koulibalyja, Insignea, Lozana ili Mertensa (figure poput Milika i Llorentea nisu u kadru!) koji rade razliku i kada su s druge strane puno jači suparnici nego što je Rijeka… Prednost »bijelih« nije ni domaći teren s obzirom na to da se igra bez publike (prazno će ostati i ono već popularno brdo iznad sjevera) pa ni trenutačna forma ili situacija s ozljedama.


Damir Mišković bio je u pravu kada je nakon ždrijeba konstatirao da je riječ o skupini u rangu Lige prvaka. Zbog trenutačne forme momčadi (Real Sociedad), kvalitete i povijesti (Napoli), odnosno igračkog potencijala (AZ Alkmaar) nije nimalo pogriješio s takvim zaključkom i pred Rijekom je definitivno još jedna utakmica koja ide u red onih najjačih koje su »bijeli« odigrali u klupskoj povijesti.


Inat




Real Sociedad u Rijeci je gostovao kao vodeća momčad jedne od »liga petice«, što nisu bili ni Real Madrid, ni Juventus, ni Milan kada su igrali na Kvarneru (i nisu pobijedili!), a sada će Napoli biti najskuplja momčad (ne računajući reprezentacije) koja je trčala Kantridom ili Rujevicom.


Zbog toga neće biti tragedija ako Rijeka i nakon večerašnjeg ogleda ostane bez bodova, neće biti iznenađenje ni uvjerljiva pobjeda Napolija taman i da momčad Simona Rožmana odigra najbolju utakmicu u trenutačnim okolnostima. Bitno je samo da igrači sebe i klub prezentiraju u najboljem mogućem svjetlu, da se pokušaju pozicionirati na europskoj nogometnoj pozornici i pruže svoj maksimum. U Europi su svoje ionako već napravili, a sve preko dosad ostvarenog, u ovakvoj konkurenciji, bit će veliki plus. Naravno, to ne znači da se Rijeka predala, kod Rožmanovih igrača sigurno postoji inat kojim žele pokazati da je Šibenik bio loš dan pa bez obzira na to što je razlika u svim faktorima koji utječu na konačni rezultat uvjerljivo na strani Napolija, »bijelima« nije zabranjeno sanjati.