Živković&Jerneić&Linić

TROKUT ODLUKE U nogometnom fokusu sljedećih su dana Rijeka, Istra 1961 i Orijent 1919: Bijeli favoriti, ali Puljani dolaze rasterećeni

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Rijeka je bolja, a Istra već razmišlja o kvalifikacijama za ostanak. No, ti derbiji znaju biti i opasnost. Pogotovo zato što će Puljani doći igrati rasterećeno, dok će Riječani imati imperativ pobjede. Šanse Orijenta? Bile bi puno veće u jednoj utakmici - kaže Josip Jerneić



RIJEKA Rasplet u gornjem, ali i donjem domu HNL-a sljedećih će dana umnogome ovisiti i o onome što se događa na sjevernom Jadranu. Rijeci koja je u lovu na drugo mjesto i Ligu prvaka, a uz priželjkivani remi u Gradskom vrtu, na tom putu stoji Istra 1961.


Puljani su se pak još ranije pomirili s kvalifikacijama za ostanak među najboljima i imaju svoju prepreku – Orijent 1919. Zanimljiv je to trokut odluke na maloj udaljenosti, a s velikim ulogom. Svi imaju svoje planove i potajne želje, sasvim je jasno da u toj »igri« svi neće moći profitirati.


Što o svemu kažu Andrej Živković, Josip Jerneić i Siniša Linić, igrači koji su, zanimljivo, igrali u sva tri kluba?





– Pratim nogomet, ali sada više treće i četvrte lige. Nisam gledao Jadranski derbi, ali koliko pratim, Rijeka u zadnje vrijeme opet dobro igra – kaže Andrej Živković. – Klub je dobro organiziran i drago mi je zbog svega toga. Bila je tu i kriza, ali dogodi se svakom da malo padne u formi. Sad su se digli i bilo bi lijepo da izbore Ligu prvaka.


Po Andreju »bijeli« su veliki favoriti u subotu. Ali…


– Nikog ne možeš dobiti bez zalaganja i da se dobro ne oznojiš. Rijeka ima velik motiv i vjerujem da će pobijediti. Čim nema publike nije dobro. Mogu misliti kako je igračima. Uvijek je važan dobar ambijent, uvijek to malo ponese igrače.


Uz Rijeku i »lokosi« mogu visoko…


– Po meni je Lokomotiva nekako najviše pokazala nakon stanke. Kiksali su protiv Gorice, ali opet odlučuju sami o sebi. U svakom slučaju, bit će zanimljivo u zadnjem kolu. A Kup? Po meni šanse su 50:50 posto. Dobri su i jedni i drugi, odlučivat će detalji. Možda čak i jedanaesterci.


Živković je odigrao sedamdesetak utakmica sredinom devedesetih za »bijele«, potom je dvije godine igrao u Orijentu i Istri pa pet godina u Pomorcu.


– Ti susjedski derbiji preko Učke uvijek su posebni. Šteta što neće biti gledatelja. Ja sam i u dresu Rijeke pobjeđivao Istru i u dresu Istre bio bolji od Rijeke. Međutim, zadnjih godina Rijeka je puno bolja i kvalitetnija te bolja organizirana. U velikoj je prednosti i pred subotnju utakmicu.


Puljanima ipak daje nešto veće šanse u borbi za elitno prvoligaško društvo.


Istra i nije igrala toliko loše, koliko joj je nedostajalo možda i malo sreće. A u kvalifikacijama s Orijentom imaju nešto veće šanse jer Krimejčani nisu dugo u natjecateljskoj formi. Puljani imaju i kvalitetniji sastav, ali treba čestitati i Orijentu koji je napravio velik uspjeh – zaključuje Živković.


Gradski vrt


Lošinjanin Josip Jerneić za »bijele« je igrao krajem devedesetih, a sljedeće postaje bile su Krimeja i Drosina.


– Zanimljivo je i to je jako dobro. Nikad nismo imali situaciju da u posljednjem kolu tri kluba odlučuju o Ligi prvaka. Kvaliteta lige je puno bolja nego prijašnjih godina i bit će to dobro popratiti. Rijeka je na papiru favorit i mislim da će dobiti, a nitko ne zna što će biti u Osijeku – kaže Jerneić.


Po Jerneiću »lokosi« su najugodnije iznenađenje proljeća.


– Za mene je Lokomotiva najbolja momčad u nastavku prvenstva. Igraju najbolji nogomet. Užitak ih gledati, sve su to mladi i dobri igrači, a Goran Tomić dobar trener. Po meni, oni bi zaslužili poziciju doprvaka u ovom prvenstvu. Osijek također napreduje od kada je ušao strani kapital i sigurno bi za njih bio to veliki uspjeh i poticaj. Pogotovo nakon onog šokantnog ispadanja u polufinalu Kupa. Očekujem odličnu utakmicu u Gradskom vrtu.


Rijeka pod Simonom Rožmanom?


– Rijeka ima kvalitetne igrače, dobro igraju, ali eto, upali su u krizu. Sad su dobili Hajduk na Poljudu iako su Splićani po meni bili bolji. No, rezultat se na kraju piše. U igri su za drugo mjesto i trofej tako da za Rijeku ne možemo reći da je loša.


Posljednjih godina »bijeli« ulaze u okršaje sa »zeleno-žutima« kao apsolutni favoriti.


– Rijeka je bolja, a Istra već razmišlja o kvalifikacijama za ostanak. No, ti derbiji znaju biti i opasnost. Pogotovo sada jer će Puljani doći igrati rasterećeno, dok će Riječani imati imperativ pobjede. Šanse Orijenta? Pa postoje, ali velika je prednost Puljana natjecateljski kontinuitet. Po meni su blagi favoriti jer dok su »orijentaši« igrali prijateljske utakmice, Istrani su igrali puno jači i ozbiljniji nogomet. Orijent bi imao puno veće šanse u jednoj utakmici – smatra Jerneić.


Korona zaustavila bijele


Siniša Linić sakupio je preko sto utakmica na Kantridi, ali bio i na jednogodišnjoj posudbi na Krimeji. U Istri 1961 je igrao u dva navrata…


– Po meni važnije je osvojiti Kup nego sama borba za drugo mjesto. Sezona je turbulentna zbog korone što se vidi i po rezultatima Rijeke koji su »toplo-hladni« – kaže Linić. – Sad su Lokomotiva i Osijek ispred nas, ali da se nastavilo prvenstvo bez prekida, mislim da bi Rijeka već daleko ranije imala drugo mjesto u džepu. Bila je u naletu, uzlaznoj formi, dobila Hajduk…


Rijeka je po Liniću, neovisno o situaciji po svemu ispred »lokosa«.


– Lokomotiva kao prvo nema nikakav pritisak. Igraju iz gušta, a dojam je i da su im se poklopili neki rezultati. Napravili su »boom«, ali ne možemo uspoređivati njihove i igrače Rijeke. Rijekini igrači su kvalitetniji u svim segmentima, sve do klupe. Ovo sad nije realna slika.


Kao igrač imao je želju i u derbiju della Učka, ali i onom Jadranskom. No, nije mu se ispunila…


– Kad sam bio u Rijeci, uvijek mi je bilo drago igrati protiv Istre i Hajduka. Poslije, kad sam otišao u Pulu, najveća želja mi je bila pobijediti Rijeku, ali nikad to nisam uspio. Niti s Hajdukom. Na neki način su me potjerali iz Rijeke i onda se stvori uvijek neki naboj. Iako je Rijeka moj klub, bio i ostao. Uvijek sam njen navijač. Ali kao igraču ostalo mi je malo gorčine što to nisam uspio.


Linić je u Orijentu igrao na posudbi dok je trener bio Rodion Gačanin.


– Imali smo tada dobru momčad… Puljani se sad na Rujevici moraju više paziti, posebno kartona. Favoriti su, ali Orijent se zna zatvoriti i zna dobro izgledati protiv jačih protivnika – zaključuje Linić.