Anketa

Trojica bivši igrača Rijeke i Istre 1961 uoči derbija začelja na Aldo Drosini: “Bijelima neće biti lako”

Siniša Linić, Ahmad Sharbini i Marin Grujević

Siniša Linić, Ahmad Sharbini i Marin Grujević

Drago mi je da Budicin sad nastavlja, možda on dobije šansu i dalje. Budicin je bio s njima od početka, zna ih. Bit će teško jer je Istra 1961 jako dobro posložena ekipa - kaže Ahmad Sharbini



RIJEKA  Ahmad Sharbini, Siniša Linić i Marin Grujević tri su rođena Riječanina koji su, uz dres prve momčadi Rijeke, nosili i dres Istre 1961. Nedjeljni »derbi della Učka« pretvorio se u derbi začelja nakon pet kola SuperSport HNL-a. Puljani su posljednji, Riječani pretposljednji, uz zaostalu utakmicu s Hajdukom na Poljudu, s četiri boda. Dijeli ih tek gol-razlika. I dok su Puljani donekle naviknuti na ovakvu situaciju, elitni status posljednjih su sezona spašavali uglavnom kroz kvalifikacije, za Riječane je sadašnja situacija nešto novo. Cijenu je platio Dragan Tadić, koji je smijenjen proteklog utorka, a momčad je preuzeo Fausto Budicin, rođeni Puljanin, koji je također igrao za Bijele i Zeleno-žute, ali je i jedan od rijetkih koji će, nakon Puljana, biti i na klupi Rijeke.


– Krivo mi je jer mislim da su trebali dati veću šansu Tadiću. Pratio sam sve utakmice ove sezone, čak bih rekao da su i dobro igrali, ali su imali neke pehove. Imali su lijepe šanse, ali ih nisu iskoristili kod 0:0, a to bi sve okrenulo na njihov mlin. Baš mi je žao. Ljudi s kojima komentiram, moji prijatelji, slažu se sa mnom da su u klubu trebali pokazati još malo više strpljenja, pogotovo za Tadića, ali i za ove naše mlade igrače. Ništa ne ide preko noći. Moramo biti svjesni da to nije igrački kadar kakav je bio svih ovih ranijih godina i normalno da smo mi kao navijači, simpatizeri Rijeke, navikli na dobre rezultate, na borbu za trofeje, ali treba biti realan i reći da su Dinamo, Hajduk i Osijek puno kvalitetniji nego Rijeka te da imaju veći budžet – mišljenja je Ahmad Sharbini, još uvijek najbolji strijelac HNL-a u povijesti Rijeke s 54 pogotka.


Što se tiče predstojećeg dvoboja s Istrom 1961, Sharbini očekuje tešku utakmicu s neizvjesnim ishodom.




– Ne znam hoće li biti pozitivnog šoka zbog promjene unutar momčadi. Drago mi je da Budicin sad nastavlja, možda on dobije šansu i dalje. Budicin je bio s njima od početka, zna ih. Nadamo se da će biti pozitivan šok, tako obično bude, ali vidjet ćemo. Budicin možda ima neke svoje drukčije zamisli, nove ideje, nove igrače, možda će nekome drugome dati šansu i moglo bi biti u redu. Bit će teško jer je Istra 1961 jako dobro posložena ekipa. Imaju nekoliko stranaca, baš sam ih pratio i sviđa mi se kako igraju. Sigurno će biti teška utakmica, ali nadamo se najboljem – dodaje Ahmad Sharbini, koji smatra da ne bi trebalo trošiti vrijeme i tražiti trenere »okolo«.


– Iskreno sam za naše trenere jer mislim da imamo puno kvalitetnih u našoj regiji i da treba dati šansu i Budicinu. Ima tu puno naših bivših igrača koji su sad treneri, koji imaju licence i bave se tim poslom i ne vidim uopće razlog za tražiti trenere drugdje kad imamo puno dobrih u svojem bazenu, koji nikada, nažalost, nisu dobili šansu. Tadića se brzo potrošilo, a zaslužio je puno više – poručio je bivši golgeter Bijelih.


Derbi začelja


Siniša Linić i Fausto Budicin dijelili su obje svlačionice, riječku i pulsku. Linić  će za četiri dana proslaviti 40. rođendan.


– Nažalost, imamo derbi začelja. Rijeka je zaredala negativne rezultate i promijenila je trenera. S druge strane, Istra 1961 se diže. Pobijedila je Osijek pogotkom u posljednjoj minuti, remizirala u Šibeniku. Bijelima će biti teško, ali vjerujem u Rijeku. Nije bilo tako loše u posljednja dva poraza. Trebalo je malo više strpljenja, sve je to ipak novo. Žao mi je Tadića, ali volio bih da Budicin ostvari pobjedu. Budicin i ja se dobro poznajemo… Istra je njegov klub, no osvojiti tri boda u Puli s Rijekom, to bi bilo od velikog značaja.


Budicinu je mač nad glavom, poraz u Puli znači »fenjer«, pad Bijelih na posljednje mjesto. Jednostavno, Bijeli moraju nastaviti nisku pozitivnih rezultata protiv Puljana, od kojih nisu izgubili 18 posljednjih prvenstvenih susreta.


– Tadić i Budicin nisu sastavljali momčadi, nisu znali ni hoće li voditi momčad. Oni su je samo preuzeli i nisu je uspjeli do kraja posložiti. Vjerujem da bi iz utakmice u utakmicu bilo sve bolje jer se igrači dižu. Šteta zbog ozljede Halilovića jer je došao u neki ritam i bio bi još bolji. Vrančić se diže, i on je odigrao korektno posljednju utakmicu. U nogometu ponekad treba imati i puno sreće, Slaven Belupo je praktički pobijedio iz jednog udarca.


Riječanima treba previše prigoda da bi postigli pogodak. Loša realizacija prevelik je teret.


– Žao mi je Libera, izborio se za šansu, napravio sve. Umjesto mreže, pogodio je golmana. Znam koliko znači za samopouzdanje igrača kada zabiješ gol. Stvarno je bio u lijepoj šansi… Samopouzdanje je velika stavka u nogometu. Volio bih da Budicin pobijedi u Puli i ostane trener, koji je važna karika. No, na terenu su igrači i oni moraju dati sve od sebe da bi se momčad dignula na ljestvici. Rijeka je veliki klub i nije isto igrati u Hrvatskom dragovoljcu ili Rijeci. Ti mladi igrači to moraju znati. Opet, među njima nameće se Hodža, odličan igrač, kojeg znam iz Orijenta. Dobar je dečko, voli trenirati, baš kao i Liber. Oni će doći na sebe, samo ih treba podržati. Za trenera nije bilo strpljenja, niti je Tadić birao igrače po svom guštu. Mislim da trener mora sa sportskim direktorom odlučivati o kadru, što mu treba i kako će igrati. Sve je kasnilo, rješavalo se u hodu. Na kraju se jednog riječkog trenera potrošilo nabrzinu.


Raniji početak prvenstva zbog Svjetskog prvenstva u drugom dijelu studenoga i prosincu nije išao na ruku Bijelima. Čekao se Talijan Devis Mangia


– Mislim da je bilo dovoljno vremena da se nađe trener. Uostalom, mogli su Tadiću odmah na početku priprema reći da vodi momčad. No, čekalo se, što je negativno utjecalo na igrače.


Linić u Puli očekuje – agresivniju Rijeku. To je očekivao i prošle sezone, pogotovo u utakmicama s Hajdukom. To im ne može oprostiti, iako je i sam nosio dres splitske momčadi.


– Odigrali su bez prekršaja na Rujevici. Nisam bio na utakmici, ali tada me Livaja isprovocirao, kao i navijače. Nijedan igrač Rijeke nije reagirao, ušao malo agresivnije na centru terena. Štoviše, netko ga je na kraju pitao dres… Kada ne ide, s agresivnošću možeš puno toga nadoknaditi. Kao gledatelj, želim vidjeti tu grintu. Ovako nam se narugao usred Rujevice, dizao ruke, udarao po zastavici. Ja bih dvaput riješio sve na sredini terena, ha ha… Livaja je reprezentativac, ne bi smio provocirati, a reakcija igrača bila je nikakva.


Riječani će prvi prvenstveni susret sezone odigrati u ranijem terminu (18.55 sati), do sada su uvijek počinjali u 21 sat.


– Očekujem pobjedu Rijeke. Mislim da smo bolji i kvalitetniji od Istre – zaključuje Linić.


Domaći dečki


Za razliku od današnjih mladih igrača Rijeke, Marin Grujević nije dobio pravu priliku. Za Bijele je ovaj 30-godišnji desni bek upisao dva nastupa, dok ih je u Istri 1961 bilo puno više – 83.


– Nitko nije priželjkivao ovakvu situaciju u Rijeci. Možda se nije pogodilo s pojačanjima, nedostaje im utakmica, a bilo je i ozljeda. Najviše su se pokazali domaći dečki, koji su dobili priliku nakon puno godina. No, pritisak je drukčiji u odnosu na Hrvatski dragovoljac. Došao je novi trener, ali mislim da su Tadića prebrzo potrošili. Osobno ga poznajem, riječ je o dobrom treneru i dobrom čovjeku.


Grujević je danas član drugoligaša Opatije, koja u subotu kreće s natjecanjem u Drugoj NL. Rijeka?


– Bila su drukčija vremena. Nije se toliko davala šansa mladima, mi smo išli na posudbe. Sada je cijeli HNL pun mladih igrača, pogotovo u zagrebačkim klubovima, živi se od prodaje. Mi nismo imali takvu šansu. No, vremena su se promijenila. Ja sam priliku dobio kasnije u Istri.


Istra 1961 je krenula u prvenstvo s tri poraza. No, četiri boda u posljednja dva susreta, uz pobjedu nad Osijekom, sugeriraju da se Puljani neće pomiriti s posljednjim mjestom i ispadanjem.


– Istra svake godine previše mijenja sastav, odlaze najbolji i dolaze novi. Dosta ovise o grupaciji Alaves. Financije su se malo srezale nakon ispadanja Alavesa iz Primere. No, Istra na domaćem terenu može biti vrlo neugodna i Rijeku ne čeka lagan posao. Naprotiv. No, možda smjena trenera bude pozitivan šok. Rijeka ne igra loše, stvara puno prilika, ali gubi. Gledao sam ih u svim utakmicama i to ne izgleda loše. Imaju problema s realizacijom i dobivaju lake golove. S obzirom na kadar i cjelokupnu situaciju, Rijeka je favorit.


Fausto Budicin morat će upozoriti svoje igrače na Alžirca Monsefa Bakrara, koji je srušio Osječane u trećoj minuti nadoknade.


– Bakrar je brz, neugodan, u formi. S obzirom na to da Rijeka prima lake golove, može im napraviti dosta problema. Neka to bude dobra prvenstvena utakmica i neka bolji pobijedi.


Suradnja s Rijekom

Siniša Linić je član Upravnog odbora Grobničana, koji u subotu gostovanjem kod Osijeka II počinje natjecanje u Drugoj NL.


– Puno je promjena u Mavrincima. Napravili smo puno oko infrastrukture u godinu dana i još uvijek radimo. Od reflektora, uređenja svlačionica… Damir Kraljić je na vrhunski način odradio slaganje momčadi, dok smo s Rijekom potpisali ugovor o suradnji, što nas jako veseli. Volimo biti uz Rijeku, za nju navijamo. Sada možemo registrirati igrače i za nas i za Rijeku. Postigli smo puno toga i možemo biti ponosni. Liga je nepoznanica, ali spremni smo. Želja je biti među prvih šest momčadi u gornjem domu. Ostavili smo kostur ekipe, šest, sedam malo starijih igrača i oko njih smo sve radili. Puno je mladih i na njima je da se dokažu. Neka im to bude stepenica za više. Daj Bože da netko iskoči i postane prvotimac Rijeke – kaže Linić.


Opatijci u prvenstvo kreću u Vinkovcima.


– Po momčadi pripadamo gornjem domu. No, to su sve dobre ekipe, svako gostovanje je jako neugodno. Vjerujem u našu momčad i vjerujem da ćemo se boriti za vrh – kaže Grujević.