Ivan Vargić

Trofejni vratar Riječana poručuje s Kantride uoči derbija na Rujevici: “Opet će odlučivati nijanse”

Denis Frančišković

Ivan Vargić/Foto S. DRECHSLER

Ivan Vargić/Foto S. DRECHSLER

Osječani su najbliže Dinamu i oni u toj utakmici moraju pobijediti. Rijeka je ipak malo rasterećenija, neovisno o posljednjim neuspjesima - tvrdi Vargić



RIJEKA Ivan Vargić izdanak je darovite osječke škole nogometa i jedan od vratara koji je obilježio trofejno desetljeće Bijelih s Kantride. Na riječku Azurnu obalu je došao u sezoni 2012./2013. kada se počela stvarati jaka Rijeka u kojoj je skupio 132 nastupa, a četiri godine kasnije prodan je u Lazio. Osim u članu Serie A, branio je na posudbama u Anorthosisu i Kopru. Trenutačno je bez kluba, ali ne odustaje od nogometa. Život među vratnicama za svakog je vratara posebnost. Pa makar i kada se ne živi surovim životom profesionalca. A dolazak pod stijene Kantride, pa makar i na treninge u 35. godini, svakako je doživljaj više. Tu je ipak znani Rijekin čuvar mreže ostvario najsvjetlije trenutke karijere.


– Hvala trenerima Bogolinu i Knezu što su me prihvatili i dozvolili da treniram s njima. Opatija je ipak momčad u natjecateljskom ritmu i nije uvijek lako ubaciti nekoga sa strane – kaže Vargić. – Momčad je također odlična, ali, nažalost, rezultati to trenutno ne pokazuju. Još je šest kola do kraja prvenstva, imaju teoretske šanse spasiti se i ja im držim palčeve.


Ivan Vargić ipak nije sada toliko vezan za odlaske na utakmice. Obitelj je prioritet.




– Od kada nisam pod ugovorom s niti jednim klubom i imam više slobode, vikende većinom posvećujem obitelji. Sa suprugom i kćeri sam tu na Kvarneru i u Istri ili pak odemo do Slavonije. Bio sam samo na jednoj jesenskoj utakmici. U Slavoniju odemo dosta često, ali tu smo se stacionirali, supruga je tu zaposlena, a ja, eto, tu treniram. Nakon ljeta ćemo vidjeti gdje ćemo i što ćemo, hoćemo li ostati tu za stalno ili ćemo pronaći neku drugu adresu.


Sa sportske strane Vargić je bez pravoga kluba i angažmana. Ali ne voli propuštati treninge.


– Bez kluba sam od prošlog ljeta, zadnji klub bio mi je Kopar. Bilo je nekih ponuda, ali imam tu sreću da ne moram ići trbuhom za kruhom. Mogu malo birati, a očito sam bio previše izbirljiv pa sam ostao tu na moru. Možda mi sada to više godi nego ići negdje dalje. Nisam registriran za Opatiju, pa nemam obvezu dolaziti na svaki trening, ali nastojim biti redovit. Odlazim i sam do teretane.


Vargić, očekivano, sa zanimanjem prati završnicu HNL-a.


– Dinamo i Osijek su, gledajući cijelo prvenstvo, imali konstantu i nisu gubili u serijama. Nažalost, Rijeka je izgubila korak, ali mora se nastaviti boriti do kraja. Ne smije se koncentrirati na samo tu jednu utakmicu Kupa, već je bitan kontinuitet. Kroz ove utakmice Riječani moraju održati i doći u još bolju formu. Samim time raste i samopouzdanje, neka lopta koja će se od stative odbiti van, odbit će se u mrežu, kada se tako radi i razmišlja.


Male razlike


Je li Vargića iznenadio pad Rijeke u trenutku dok se lomi prvenstvo?


– Rijeka je kroz sezonu imala jako dobar period, pobjeđivala je konkurente, a neizbježno je da dođe i do pada. »Kašljucali« su i Dinamo, Osijek i Hajduk. Ali u Rijekinom slučaju se to u važnom trenutku najviše osjetilo. Četvrta je i najviše boli poraz od Sigećana jer je to ipak najslabija momčad lige.


Rijeka i Osijek u kratkom vremenu igraju drugu važnu utakmicu. Prvu su u kup-ljepotici i maratonu Bijeli prelomili u svoju korist, u subotu se igra utakmica posebno važna za Osječane žele li zadržati korak s Modrima.


– Osječani su najbliže Dinamu, veći pritisak je na njima i oni u toj utakmici moraju pobijediti. Rijeka je ipak malo rasterećenija, neovisno o posljednjim neuspjesima. Možda se varam, ali ne očekujem vatromet golova kao u Kupu. Očekujem tvrdu utakmicu koju bi mogao odlučiti jedan gol.


Usporedba momčadi jasno pokazuje da riječki, najbolji napad lige (60 golova) ide na osječku, jednu od najboljih obrana HNL-a (20 golova). Bitka bi se mogla preseliti u središnjicu koju predvode Pavičić i Kleinheisler.


– Tu je sve jasno što je čiji forte. Vezne linije? Pavičić, Selahi i Gnezda Čerin s jedne i Žaper, Jugović, Nejašmić s druge strane. Teško je reći. Vidjet ćemo, tko bude imao više motiva, mislim da će taj na kraju biti sretniji. Male su tu razlike u kvaliteti. Nijanse će i tu odlučivati. Možda čak jedan čvrsti duel ili velemastorija na sredini terena donesu priliku momčadi.


Pavičić i Škorić


Vratarske pozicije također su jači dio obje momčadi. Labrović i Ivušić zaslužuju visoke ocjene.


Ivušić je konstanta kroz sezonu, imao je jedino period kad je bio ozlijeđen. Malenica ga je tada odlično zamijenio. U reprezentaciji je i brani lopte kad je momčadi najteže, na njegovim obranama Osijek je osvojio jako puno bodova. Uz to, daje sigurnost. Zaslužuje najveće pohvale. Labrovića sam pratio dok je bio još u Šibeniku, vidjelo se da ima potencijala, ali opet nije isto braniti u Šibeniku i u Rijeci koja je momčad koja napada i svaka lopta je bitna. Prije ozljede se malo tražio, ali sada je pokazao da je riječ o jako talentiranom vrataru koji će pomoći momčadi kada pati i obraniti teške lopte. Uz trenera Mrčelu i Prskala može samo napredovati. Kao i uz Zlomislića koji mu je konkurencija.


Dva igrača po Vargićevu ukusu s obje strane?


Pavičić je igrač koji me oduševio. Igrač je koji ima viziju, može iznijeti loptu duboko u protivničku polovinu, igrač koji može donijeti prevagu. Kod Osijeka ne dvojim, to je Škorić. Dugi niz godina je u momčadi, pokazuje kvalitetu zbog koje je zaslužio i poziv u reprezentaciju. Pravi je lider na terenu. Primjer ostalima, koji gura momčad naprijed.


U sportskim krugovima može se čuti da je najveća snaga Osijeka trener Nenad Bjelica. Trener je kod kojega sve polazi isključivo od obrane.


– Bjelica je jako puno digao Osijek. Na taktičkom planu, ali čini mi se najviše na mentalitetu. Na terenu mu momčad ima gard i pobjednički pristup. Možda izgleda da se Osječani u nekim utakmicama dolaze braniti, ali oni se muški »pofajtaju« i iskoriste prilike. Tomić je trener drukčije filozofije? To sam puno puta naglasio, prije koju sezonu norveški Bodo Glimt, dotad ne toliko poznata momčad, u prvenstvu je zabio preko sto golova, ali i primio ih jako puno te osvojio naslov s velikim bodovnom razlikom. Tomić je jako dobro prepoznao kakvu momčad ima. Uz neke taktičke zamisli, dao je slobodu nekim igračima, a oni su mu to na najbolji mogući način vratili – zaključio je Vargić.


Rijeka će osvojiti Kup

Vargić se ne želi upuštati u prognoze oko novoga prvaka. Ali je bio jasan oko novog osvajača Rabuzinovog sunca.


– Neću ništa prognozirati za prvenstvo, ha, ha… Ali mislim da će Rijeka osvojiti Kup – kaže Vargić.