Gorgon&Maleš

Trofejni igrači Bijelih: “Ova Rijeka dobro stoji, ima dobrog trenera, ali ona šampionska je bila ozbiljnija momčad”

Zlatko Horvat

Mate Maleš podigao je kao kapetan Rijeke pokal namijenjen prvaku Hrvatske/V. KARUZA

Mate Maleš podigao je kao kapetan Rijeke pokal namijenjen prvaku Hrvatske/V. KARUZA

Prvih nekoliko kola proljeća pokazat će u kojem će smjeru sve ići. Trener Tomić dobro radi i vidi se da momčad uživa na terenu - rekao je Alexander Gorgon



RIJEKA Nogometaši Rijeke okupit će se sutra navečer, a dan kasnije prvim treningom krenuti u drugi dio sezone, koji dočekuju na drugom mjestu, s istim brojem bodova kao i vodeći Dinamo, koji ima utakmicu manje s Hajdukom na Poljudu te trećeplasiranim Osijekom. Dinamo je favorit za krunu, ali navijači Rijeke sanjaju reprizu 2017. godine i – dvostruku krunu. Bijeli su tada pobjedom na Poljudu u 6. kolu (4:2) preuzeli vrh ljestvice i nisu ga ispuštali do kraja prvenstva. Kruna je dočekana 21. svibnja pobjedom nad Cibalijom (4:0). Posljednjeg dana svibnja Bijeli su u Varaždinu svladali Dinamo 3:1 i u grad na Rječini donijeli i Rabuzinovo sunce. Od te momčadi Rijeke pod ravnanjem Matjaža Keka, koja je u cijelom prvenstvu izgubila samo dvije utakmice, u 32. i posljednjem, 36. kolu, nepunih pet godina kasnije ostao je samo jedan igrač – vratar Andrej Prskalo.


Na ljeto je otišao Andrijašević, što je napunilo klupsku blagajnu, dok su Mišić, Gavranović i Vešović otišli početkom 2018. godine. Neki su otišli ljeto kasnije (Bradarić, Elez, Žuta…), dok su na ljeto 2019. godine klub napustili Sluga i Bradarić. Među posljednjima, na ljeto 2020. godine, u Poljsku je otišao Alexander Gorgon, nakon što je s Bijelima osvojio treći SuperSport Hrvatski kup. Njegov Pogon Szczecin je trenutačno drugi na ljestvici s četiri boda zaostatka za Lechom iz Poznanja, a liga se nastavlja već sutra. No, Gorgona odavno nema u momčadi zbog ozljede ligamenata koljena.


– Prije dva tjedna imao sam operaciju i sada sam na rehabilitaciji. Ozlijedio sam se još u kvalifikacijama Konferencijske lige protiv Osijeka na početku sezone. Probali smo to riješiti bez operacije, ali neuspješno. Izgubio sam pet mjeseci, a operacija je na kraju bila neizbježna. I ne znam gdje je kraj. Nadam se da će sada sve biti u redu. Čeka me još osam do deset tjedana pauze i ne znam hoću li moći pomoći suigračima do kraja sezone – kaže Alexander Gorgon. – Inače, jesen je bila jako dobra i baš šteta što im nisam mogao pomoći. No, dobro funkcioniraju i nadam se da to možemo potvrditi u drugom dijelu. Tko zna što će se dogoditi, sve je moguće.




Isto vrijedi i za hrvatsko prvenstvo u nastavku sezone, iako je Dinamo favorit.


– Pratim što se događa u Prvoj HNL. Rijeka je napravila prvi korak, dobro stoji na ljestvici. Prvih nekoliko kola proljeća pokazat će u kojem će smjeru sve ići. Trener Tomić dobro radi i vidi se da momčad uživa na terenu. Uvijek želim sve najbolje Rijeci, a kada je u pitanju ova sezona, mislim da je sve moguće. Kako bih se snašao u ovoj ofenzivnoj Rijeci? Ha, ha… Dobro, nadam se. Uvijek sam se mogao adaptirati na momčad. No, to je sada prošlost. Rijeka opet ima jako zanimljive igrače i svi koji izađu na teren uživaju u igri.


Jedanaesterac


Kada je u pitanju momčad iz povijesne sezone, dečki su ostali u kontaktu.


– Možda se ne čujemo svaki dan, ali postoje društvene mreže, pratimo jedan drugoga. Kada igraš zajedno i osvajaju se trofeji, normalno je da ostaneš u kontaktu. Bila je to stvarno posebna sezona. Za mene osobno, najljepše vrijeme u karijeri. Baš sam uživao.


Gorgon je za Rijeku odigrao točno sto prvenstvenih utakmica. Došao je u kolovozu 2016. godine i dobro pamti početak.


– Ušao sam protiv Cibalije u Vinkovcima posljednjih 30 minuta i promašio sam jedanaesterac. Nakon toga smo igrali protiv Dinama, pobijedili smo 5:2 i postigao sam dva pogotka. Iskupio sam se… Potom smo išli kao lavina. Četiri godine bio sam u Rijeci i osvojio četiri trofeja. Bile su to dobre sezone. Bilo je uspona i padova, ali u Rijeci se osjećam kao kod kuće. Naučio sam jezik, pronašao sam dobre prijatelje i kada se vraćam ljeti, djeci je Rijeka kao dom, puno više nego Beč. Bili smo proteklog ljeta, stižemo i ove godine.


Igrači su se raspršili od Portlanda i SAD-a do Kine. Matjaž Kek je završio za kormilom reprezentacije Slovenije.


Kek je bio strog trener, ali pronašao je način kako bi sve držao u tenziji, nije bilo dana kada bi koncentracija bila manja. Zato smo i ostvarili odlične rezultate. Predsjednik Mišković? Razmijenimo poruke za blagdane. Vidjeli smo se na kraju prošloga prvenstva, bio sam na utakmici s Goricom i bilo je jako lijepo.


Pomoćni trener Kekove Rijeke Vjekoslav Miletić tvrdi da je tadašnja momčad imala pobjednički mentalitet. Zaista, mnogi su po odlasku iz Rijeke nastavili kročiti trofejnim stazama, iako svima put nije bio posut ružama. Mate Maleš bio je prvak Rumunjske 2019. godine s CFR Clujom, ali uz malo nastupa zbog ozljede koljena. Mario Gavranović je četiri puta osvojio krunu s Dinamom uz dva Kupa Hrvatske. No, navijači Bijelih nisu bili oduševljeni načinom na koji je otišao…


Roman Bezjak je s APOEL-om bio ciparski prvak 2019. godine, Marko Vešović osvojio je dvostruku krunu s Legijom iz Varšave 2018. godine. Filip Bradarić bio je srebrni na Svjetskom prvenstvu 2018. s reprezentacijom Hrvatske. Josip Mišić je ostvario nekoliko nastupa u sezoni 2018./2019. u dvostrukoj kruni PAOK-a, ali ima i dvostruku krunu s Dinamom lani, kao i Stefan Ristovski. Matic Črnic osvojio je slovenski Kup 2019. godine, dok je Aleksandar Šofranac sa Sarajevom osvojio dvostruku krunu 2019. godine. Dario Župarić igrao je finale MLS-a na kraju prošle godine. Franko Andrijašević vratio se u Rijeku, postao simbol momčadi i osvojio Kup Hrvatske 2020. godine.
Treba spomenuti da Matej Mitrović nije dočekao dvostruku krunu s Rijekom. Otišao je u siječnju 2017. godine i s Bešiktašom osvojio tursku Superligu. Berbu trofeja nastavio je u Clubu Brugge, s kojim je osvojio tri naslova prvaka. Još ranije, nakon dva prvenstvena kola, momčad je napustio Marin Tomasov, koji je triput bio prvak Kazahstana s Astanom.


 Alexander Gorgon/Foto Arhiva NL

 Alexander Gorgon/Foto Arhiva NL


Mate Maleš, 32-godišnji Šibenčanin, u Rijeci je bio od 2013. do ljeta 2018. godine, kapetan koji je preuzeo povijesni trofej za prvaka Hrvatske. Preko Cluja, Sarpsborga i Arezza stigao je u Lokomotivu u smiraju karijere i dobro može usporediti sadašnju i trofejnu momčad Rijeke.


– Prki je jedini ostao u Rijeci, za druge ni ne znam gdje su sve sada, ali ima nas svugdje. Ta Rijeka je bila puno jača, nekako ozbiljnija momčad. No, ne možemo reći da je ova neozbiljna ili loša, dovoljno je pogledati broj osvojenih bodova. S obzirom na stanje na ljestvici, Rijeka može biti iznimno zadovoljna. Imaju i dobrog trenera Gorana Tomića. Ali, ako bih uspoređivao te dvije momčadi, dao bih prednost našoj generaciji. Nije lako osvojiti prvenstvo. Puno se toga mora poklopiti, treba imati dobru momčad, dobru klapu, a mi smo to sve imali. Ginulo se na terenu, dobro se igralo, a trener Kek je to držao pod kontrolom. Jednostavno, sve se poklopilo i morali smo osvojiti krunu.


Ponos


Gotovo nevjerojatno zvuči da su Bijeli te sezone izgubili samo dvije utakmice, prvu u 32. kolu.


– To je jedan od dokaza kako je ta Rijeka igrala i kako smo funkcionirali. Mislim da svi možemo biti sretni i ponosni da je bilo tako. Ono što pamtim je kraj prvenstva, osvajanje krune, kao i finale Kupa Hrvatske u Varaždinu. Ti trenuci su mi najdraži i najslađi. Prije toga je bilo dosta stresa, dosta nervoze. Moraš biti na sto posto u svakoj utakmici, na svakom treningu. Nije baš da se moglo uživati kao kada se osvaja trofej. Pobjede su ono za što igraš. Kroz tjedan se trenira, boli sve, odričeš se. Ali guštaš u pobjedama, a pogotovo u osvajanju trofeja, to je neusporedivo.


Maleš je ostao u kontaktu s tadašnjim suigračima, s nekima se čuje češće, s nekima rjeđe, ali ostaju prijateljstva za cijeli život. Uostalom, bio je kapetan.


– Te sezone sam bio kapetan, a kada ne bih bio u prvih 11, zamijenio bi me Prskalo.


Zato su Varaždinu obojica podigli Rabuzinovo sunce nakon pobjede nad Dinamom (3:1). No, nije sve bilo idealno po odlasku iz Rijeke, iako je osvojio krunu i u Rumunjskoj.


– Dosta je bilo ozljeda, problema, ali to je nogomet. Nikad ne znaš što se može dogoditi. Nije lako opstati vani, tamo morate biti 30 posto bolji od domaćeg igrača. Najlakše je kada si u svojem klubu. Ali, sve brzo prolazi, to je život i treba uživati u svemu.


Dinamo, Rijeka, Osijek i Hajduk. Poker želja, a mjesta na vrhu ima samo za jednu momčad.


– Teško je prognozirati. Svi su tu, svatko može pobijediti svakoga. Ne mogu govoriti o postocima, tko ima prednost, ali mogu reći da će prvenstvo biti zanimljivo. Nadam se da će moja Rijeka osvojiti prvenstvo, to bih najviše volio, a na kraju prvenstva vidjet ćemo tko će slaviti.


Prve četiri momčadi će se namučiti protiv svakoga. Mi smo u prvom dijelu sezone dobili Rijeku na Rujevici, Dinamo u Maksimiru, dva puta odigrali neriješeno s Hajdukom, remizirali s Osijekom. Svaka je utakmica bitna, svaku moraš pobijediti, i direktnog suparnika i ove »male«, ako misliš nešto osvojiti.


Lokomotiva danas počinje pripreme za nastavak sezone.


– Ja sam tu više podrška mladima. Uđem koliko treba, minutu, pet ili deset, što mi odgovara. Vidjet ćemo što će biti dalje. Polažem za trenersku B licencu. Volio bih ostati u sportu i raditi s mladim igračima, prenijeti znanje na mlađe generacije – poručio je Maleš.



Hrvatski jezik

Jeste li zaboraviti hrvatski jezik?


– Ne previše. Još uvijek se sjetim najvažnijih riječi, mogu komunicirati s ljudima. Imam u momčadi Dantea Stipicu, mogu pričati hrvatski s njim – kaže Gorgon.