Policija

Trijumf Rijeke na Rujevici: Prije, tijekom i nakon Jadranskog derbija nije bilo incidenata

Portal Novi list, Hina

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Susret Rijeke i Hajduka policija je proglasila utakmicom visokog rizika



Prema informacijama Policijske uprave primorsko-goranske, prije, tijekom i nakon utakmice Hrvatske nogometne lige između HNK Rijeke i HNK Hajduka, koja je završila pobjedom Riječana, na stadionu Rujevica u Rijeci u subotu nije bilo incidenata.


Budući da je susret na Rujevici proglašen utakmicom visokog rizika, policija je radila uz koordinaciju Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika i Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima.


Foto galerija: HNL: Rijeka - Hajduk 1:0 Foto: Mateo Levak


Navijače splitskog kluba su, po dolasku s autoceste na Grobničko polje na Kikovici, prihvatili policijski službenici te ih u organiziranoj koloni dopratili do stadiona na Rujevici.




Policija je prije utakmice, uz informaciju da je procijenjeno da je riječ o utakmici visokog rizika, istaknula da je na ulazu u stadion zabranjeno unošenje alkoholnih pića i droga te ulazak u alkoholiziranom stanju, unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta pogodnih za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja.


Na stadionu je bilo zabranjeno paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita, maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta, unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti te pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj ima sličnu poruku.


Uz to, moralo se poštovati još niz odredbi Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugih zakonskih i podzakonskih akata.


Policija je na dan utakmice audio i video snimala i fotografirala sva mjesta na kojima su se okupljali navijači na stadionu te prilaznim pravcima. Pozvala je posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora, kao i sva upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.


U derbi utakmici 11. kola HNL-a nogometaši Rijeke su na svojoj Rujevici pobijedili Hajduk 1-0 (0-0) što im je ujedno donijelo dolazak na vrh ljestvice.